Familieconflict

Een voorbeeld van een familiemediation (procesgericht).

Momenteel schrijf ik aan de conceptversie van een vaststellingsovereenkomst aangaande een familieconflict dat al heel lang speelde

Voordat ik met een mediation begin voer ik vaak eerst een vrijblijvend informatief gesprek met de betrokkenen. Zo ook in dit voorbeeld.
Het introductiegesprek veranderde echter vrij snel in een intakegesprek.
Alle aanwezigen wilden de mediation.

Bijzonder in dit voorbeeld was dat in de week voorafgaand aan het intakegesprek het aantal deelnemers fors toenam. Was het aanvankelijk de bedoeling dat alleen een ouder en haar drie kinderen aan de mediation zouden deelnemen, kwamen er vervolgens de partners en een aantal (klein)kinderen en een deel van hun aanhang bij. Zo groeide de groep naar een flink aantal personen.

Het allereerste gesprek liet een verdeelde en vooral boze familie zien. Maar ook betrokken (klein)kinderen.

Een week later startte de mediation. Het eerste gesprek had, achteraf betiteld, vooral “oud zeer” als thema. Opvallend was de rol en inbreng van de aanhang. Zij relativeerden veel uitspraken of zetten deelnemers weer in het spoor van de mediation.
De week daarop werd begonnen met een soort ‘submediation’. Het was een mediation binnen een mediation tussen de twee familieleden die de kern van de escalatie van het conflict vormden.
Na ruim een uur voegden de overige familieleden zich bij de al aanwezige. Daarna escaleerde de situatie, omdat een van de schoonkinderen zich niet erkend voelde en boos de mediation verliet. In overleg met de andere familieleden ben ik kort in caucus gegaan met deze persoon en deze voegde zich daarna weer bij de groep.

Aan het begin van het derde mediationgesprek heb ik een overzicht gegeven van de punten die ik in de eerste twee gesprekken had gesignaleerd (dat had ik tijdens die eerdere rondes ook al gedaan, maar toen hadden de emoties nog de overhand en was dat steeds voeding voor een nieuwe ronde pijnspuien).
Door het gesprek met dit overzicht te beginnen stonden alle neuzen dezelfde kant op. Bovendien had ik gevraagd of deze sessie zonder (klein)kinderen en hun aanhang kon plaatsvinden. De redenen hiervoor waren uitspraken van verschillende familieleden dat bepaalde onderwerpen niet mochten worden besproken waar de kinderen bij waren.
Aldus geschiedde.
Vrij snel na aanvang kwam de kern van het conflict naar boven. Elk verwijt werd omgezet in een wens en elke wens werd omgezet in een oplossing in het belang van allen.

Prachtig om te zien dat, als je eerst ruimte biedt om -gestructureerd- stoom af te blazen door oud zeer zijn plek te geven, mensen vervolgens actief en gefocust hun gemeenschappelijke belangen zien en gebruiken om tot een gezamenlijke oplossing te komen. Dan gaat het opeens ook heel snel.
Deze oplossing ben ik nu aan het beschrijven in de vaststellingsovereenkomst. Als men akkoord gaat met het concept, dan worden de handtekeningen gezet.

Over CONCIES | mediation | relatietherapie

Toen ik de overstap maakte van het onderwijs (MBO/HBO/Master) naar mediation, keerde ik terug naar mijn roots, mijn persoonlijke ‘zijn’, in het werk dat bij mij hoort. Ik ben een mens die mediation van nature in zich heeft en geen gebruik maakt van aangeleerde trucjes of gedragingen. En als ik terugkijk op mijn leven, dan heb ik ook altijd wel die rol vervuld. Natuurlijk kan ook ik goed ruzie maken. En ook daarbij ben ik altijd op zoek naar een oplossing die voor de ander en mij het beste is. Tijdens mijn werk als mediator ben ik, als vanzelf, steeds vaker ook relatietherapieën gaan doen. Dat doe ik de laatste jaren zelfs meer dan mediation (gemiddeld 35 per jaar). En alle mensen, nou ja alle, laat ik zeggen: ruim 99,5% van mijn cliënten is enthousiast en 97,5% is zeer tevreden over mijn werk voor hen. En daar gaat het uiteindelijk om. Ik ben een MfN-Registermediator, was een rechtbankmediator, en werkte op basis van toevoeging (vaak op verzoek van het Juridisch Loket). Maar de baten dekten niet langer de lasten. Tja, en ook mijn brood smaakt beter met een laagje boter en beleg. Vanuit mijn psychologie- (HBO) en psychiatrie-achtergrond (werkervaring en langdurig les geven), ben ik breed inzetbaar en deskundig op het gebied van de DSM-5 (o.a. autisme, ADHD, ADD, PDD-NOS, persoonlijkheidsstoornissen). Bovendien heb ik post-HBO neurologie gestudeerd. Ik heb de Master Mediation afgerond en ben in de volgende werkvelden van mediation werkzaam/gespecialiseerd: > FAMILIEMEDIATOR (MfN) > ARBEIDSMEDIATOR (MfN) Kortom, u kunt mij benaderen voor de volgende mediations: - FAMILIE/SCHEIDING - ARBEIDGERELATEERDE ZAKEN - GEZONDHEIDGERELATEERDE ZAKEN - JEUGDZORG - ONDERWIJS - EXPAT Naast als mediator ben ik ook werkzaam als relatietherapeut. Als relatietherapeut help ik stellen hun relatie te herstellen of helder te krijgen hoe de toekomst van hun relatie er uit ziet. Daarbij maak ik gebruik van onder meer Transactionele Analyse, systeemtherapie, gedragstherapie en mijn deskundigheid op het gebied van de DSM-5, de anatomie/fysiologie, pathologie, psychiatrie, psychologie en sociologie. Ik heb er niet voor niets jarenlang les in gegeven. Met enige regelmaat draag ik, als deskundige op het gebied van mediation en relatietherapie, bij aan radioprogramma's van BNR-nieuwsradio en (sinds 2016) RTVNH. Erg leuk om te doen. Goede voorlichting kan nooit kwaad. Nieuwsgierig naar meer informatie? Ga dan naar mijn website: www.concies.nl Mijn levensmotto: Wat niet gezegd wordt, bestaat niet.
Dit bericht werd geplaatst in Mediation en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s