Sociaal Juridische Dienstverlening en decentralisering

De afgelopen twee weken heb ik, als loopbaancoach, een paar gesprekken gehad met Cynthia, 21 jaar oude en eerstejaars studente Sociaal Juridische Dienstverlening aan de Hogeschool Leiden.
Cynthia heeft enige studieachterstand opgelopen, maar kan, theoretisch, haar propedeuse nog halen. Haalt zij die niet, dan zal zij (moeten) stoppen met haar HBO-opleiding.
Op mijn vraag ‘wat zij dan gaat doen’, antwoordt zij: “Ik rij paard en wil dan in die sector wat gaan doen.”

Cynthia is voor mij de verpersoonlijking van de student van 2014. Een jonge vrouw die voor een studie moet kiezen. Cynthia kiest voor SJD op basis van de informatie van de studentvriendelijke en wervende open dag. De informatie heeft haar enthousiast gemaakt voor deze studie.

MBO’s, HBO’s en universiteiten hebben er echter belang bij om, zoveel als mogelijk, studenten in huis te halen ten behoeve van de overheidsbijdrage voor hun onderwijsinstelling. Op 1 oktober en 1 februari (voorheen alleen op 1 oktober) wordt het aantal ingeschreven en onderwijsvolgende studenten geteld/gecontroleerd. Op basis van deze twee meetmomenten ontvangt de instelling, ongeveer anderhalf jaar later de subsidie voor het dan volgende leerjaar.
De instellingen hebben een financieel belang bij de werving van studenten, ongeacht de studierichting die wordt gekozen, en presenteren tijdens open dagen zich van hun zonnigste kant.

Ondertussen raken studenten als Cynthia teleurgesteld en gefrustreerd in de opzet en inhoud van de studie die zij meenden te gaan volgen. Het verhaal bij de werving klonk aantrekkelijk, de werkelijkheid is anders. Het voorgehoudene wordt niet waargemaakt. De motivatie neemt af, en daar is de achterstand in de studie.

Cynthia probeert het nog wel en behoudt hoop op de toekomst, maar…..wat kan ze na afloop met haar studie gaan doen?
Haar streven is om voor kinderen en jeugd iets te kunnen gaan betekenen, maar zij is zo realistisch om te kunnen nagaan dat dit maar een kleine mogelijkheid is.
Ze heeft bij de gemeente gewerkt en weet dat deze nog totaal niet is voorbereid op de veranderingen die op 1 januari 2015 ingaan. Hieronder valt ook de sector Jeugdbescherming, onder welke nieuwe naam Bureau Jeugdzorg haar geschonden imago probeert op te poetsen.

Is de sector Jeugdbescherming van 1 januari volgend jaar nog wel inzetbaar en voldoende gefinancierd? De budgetten zijn van overheidswege al verlaagd en de gemeenten zullen een deel voor andere doeleinden gaan gebruiken, geoormerkt als zogenaamd bedoeld voor jeugdzorg….
Cynthia is ook kritisch. Ze heeft al gezien hoe door de gemeente en het UWV wajongers en andere gehandicapten worden ingezet om, zwaar gesubsidieerde, arbeidsplaatsen in te nemen in het bedrijfsleven. Ze heeft gesignaleerd dat de ‘wajonger’ onthaald wordt aan de ingang van het bedrijf, terwijl bij de achterdeur de ‘gewone arbeider’ vanwege de crisis zijn congé krijgt en kan aankloppen voor een uitkering bij datzelfde UWV.

Als ik Cynthia hoor praten, dan hoor ik een sociaal juridisch dienstverlener, maar wel kansarm op de arbeidsmarkt, want de sociaal juridische dienstverlening zit niet op sociaal juridisch kritische medewerksters te wachten. Gemeenten al helemaal niet. Stel je voor, je sociaal juridisch loket doet het werk dat past bij hun doelstelling? Dan kom je als gemeente geld tekort voor andere projecten en dat gaat ten koste van de gemeenteraadsleden en hun politieke kleur.

Over CONCIES | mediation | relatietherapie

Toen ik de overstap maakte van het onderwijs (MBO/HBO/Master) naar mediation, keerde ik terug naar mijn innerlijke roots, mijn 'natuurlijk zijn’, naar het werk dat bij mij hoort. Ik ben een mens die mediation van nature in zich heeft en die geen gebruik maakt van aangeleerde trucjes of gedragingen. En als ik terugkijk op mijn leven, dan heb ik ook altijd wel die rol vervuld. Natuurlijk kan ook ik goed ruzie maken. En ook daarbij ben ik altijd op zoek naar een oplossing die voor de ander en mij van belang is. Vanuit mijn psychologie- (HBO) en psychiatrie-achtergrond (werkervaring en langdurig les geven), ben ik breed inzetbaar en deskundig op het gebied van de DSM-5 (o.a. autisme, ADHD, ADD, PDD-NOS, persoonlijkheidsstoornissen). Ik heb de Master Mediation afgerond en ben in de volgende werkvelden van mediation werkzaam/gespecialiseerd: > FAMILIEMEDIATOR > ARBEIDSMEDIATOR Kortom, u kunt mij benaderen voor de volgende mediations: - FAMILIE/SCHEIDING - ARBEIDGERELATEERDE ZAKEN - GEZONDHEIDGERELATEERDE ZAKEN - JEUGDZORG - ONDERWIJS Naast als mediator ben ik werkzaam als relatietherapeut. Als relatietherapeut help ik stellen hun relatie te herstellen of helder te krijgen hoe de toekomst van hun relatie er uit ziet. Daarbij maak ik gebruik van onder meer Transactionele Analyse, systeemtherapie, gedragstherapie en mijn deskundigheid op het gebied van de DSM-5, de anatomie/fysiologie, pathologie, psychiatrie, psychologie en sociologie. Ik heb er niet voor niets jarenlang les in gegeven. Met enige regelmaat draag ik, als deskundige op het gebied van mediation en relatietherapie, bij aan radioprogramma's van BNR-nieuwsradio en (sinds 2016) RTVNH. Erg leuk om te doen. Goede voorlichting kan nooit kwaad. Nieuwsgierig naar meer informatie? Ga dan naar mijn website: www.concies.nl
Dit bericht werd geplaatst in Alledaags, Arbeidsmarkt, Belangen, conflict, Familiezaken, gemeentebeleid, Informatief, Jeugdbescherming, Jeugdzorg, Juridisch, kinderbelangen, onderwijs, Onderwijsdiensten, overheidsbeleid, Rechtsstaat, Sociaal Juridische Dienstverlening, Spraakmakend, Standpunten, Uncategorized, Wajong, Werkeloos, Werkgever, Werknemer, zorg en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s