U heeft twee opties om hier wat in te veranderen

Wij zijn de tevreden bezitters van een ruime caravan, voorzien van een lux ingerichte voortent, waarvan wij het hele seizoen gebruik kunnen maken.
Van 1 april tot 1 november verblijven wij daar regelmatig in, om wat te ontspannen en te genieten van de bossen van De Veluwe.
Tja, en dan maak je wel eens wat mee….

20140722-165846-61126123.jpg

Enkele uren nadat ik onderstaande tekst had geschreven, gebeurde dit:
De vader blijkt de biologische vader, maar de moeder is niet de moeder van de dochter die het zo heeft te verduren.
Vreemd genoeg ontfermt de stiefmoeder zich volledig over het kind, terwijl de vader zich volledig focust op zijn jongste spruit.
Zijn andere twee dochters heeft hij de rest van de dag volkomen genegeerd, totdat de biologische moeder kwam. Beide oudste kinderen gedroegen zich uitgelaten en waren blij dat hun moeder er was.
De vader gedroeg zich ‘aangepast’, terwijl zijn nieuwe partner de moeder van de twee oudste dochters met open armen ontving. Dat beviel de vader niet, waarop hij zich demonstratief van beide vrouwen afwendde.
Blijft toch het gevoel hangen dat er ergens iets niet goed gaat…..het valt niet mee de verbondenheid met de moeder van je kinderen in te passen in de nieuwe relatie. Zeker niet wanneer beide vrouwen het zeer goed met elkaar kunnen vinden.

Wat eerder gebeurde
Op een meter of vijftig van ons vandaan viert een Nederlands gezin de zomervakantie. Vader, moeder en drie kinderen, twee meisjes en een jongetje (de jongste).
Klassiek kamperen met een moderne koepeltent. Geen poespas, geen luxe zoals dat bij ons het geval is. Nee, het gezin is deze periode back 2 basic.
Lekker met elkaar genieten van het heerlijke zomerse weer. Samen met elkaar naar het zwembad, samen lunchen en daarna samen de auto in voor….??

Tot zover het idylische plaatje.
Helaas heeft vader last van het vakantievirus, waar wel meer vaders last van hebben. Iracundia fomes is de gebruikelijke naam voor dit virus en het is te herkennen aan het luidkeels en ongenuanceerd bestraffend toespreken van de kinderen en het loszitten van de uiteinden van de extremiteiten, wanneer deze niet doen wat papa wil. Daarbij is het voor het kind een verrassing of dit het uiteinde van de bovenste of de onderste extremiteit is. Is het die van de bovenste, dan zal dit voelbaar zijn aan het uitwendige deel van het gehoor, de auriculae.
In geval van de onderste extremiteit, zal de grootste spier, de musculus gluteus maximus, in het menselijk lichaam hiervan melding maken.

De vader heeft vandaag voor de eerste optie gekozen of heeft in zijn drift daar aanvankelijk niet over nagedacht. Dat hiervan sprake is, blijkt uit zijn opmerking enkele minuten later, wanneer de dochter nog steeds huilt en verontwaardigd opmerkt dat zij liever gaat zwemmen dan met haar ouders mee: “Wil je nog een klap tegen je hoofd?”, waarop het kind afwijzend reageert.
“Ik mag toch wel huilen als ik verdriet heb en het zeer doet!”

20140722-165442-60882297.jpg

Terugkomend op de virusziekte bij de vader en vakantie.
Ik heb al eens eerder geschreven over de stress die optreedt vanwege de heen- en terugreis bij vakantiereizen.
Naast deze stress is het voor veel ouders, en vooral vaders, het vieren van een zomervakantie een complete verstoring van het normale dagelijkse leven.
Ook al klagen zij steen en been over de sleur van hun werk, het wegvallen van die sleur brengt hen volledig uit evenwicht. En, hebben zij al last van hypermobiliteit en motus immoderata, dan uit zich dat in een heftiger vorm.
Moeders reageren daar natuurlijk op. Zij houden zich tijdens een aanval van de ziekte (of is het een syndroom?) om er daarna nog een schepje bovenop te doen.
Hun extremiteiten zijn minder flexibel, maar zij zoeken het meer in het handhaven van de kracht in hun greep. De zware pannen van thuis hebben plaatsgemaakt voor hun lichtere aluminiumen varianten. Tja, en krachtverlies is funest voor de kookvaardigheden van na de vakantie. Dus wordt de krachttraining gehouden op de bovenarmen van de dochter.
Tja, het au-geroep en het huilen van de dochter is dan weer aanleiding voor de vader om zijn ongenuanceerde gedrag te gaan herhalen.

Vader, dochter, moeder, dochter, vader, dochter, moeder, dochter, vader, moeder, dochter….

Lang leve de zo gewenste en gekoesterde vakantie

20140722-170406-61446312.jpg

Mijn kanttekening
Ik herken het mechanisme. Vroeger startten mijn vakantie met een periode van omschakeling, gepaard gaande met een lage tolerantiegrens, en soms een paar dagen van mij ziek-voelen.
Daarna zat ik in het ritme van de vakantie en werd de geforceerde gezelligheid en vrolijkheid echte.

In retrospectief kan ik nu wel vaststellen dat de kwaliteit van mijn relatie een grote rol daarin heeft gespeeld. Hoe ongelukkiger ik mij daarin voelde, hoe vervelender de vakanties waren.
Logisch, want dan zat je plotseling 23 dagen 24/7 op elkaars lip.

Daar is wat aan te doen en voor beide opties kunt u een beroep op mij doen.
Kijk op http://www.concies.nl welke twee opties dit zijn. Op de home-pagina staan drie opties, die van onderwijsdiensten valt op voorhand af.

Over CONCIES | mediation | relatietherapie

Toen ik de overstap maakte van het onderwijs (MBO/HBO/Master) naar mediation, keerde ik terug naar mijn innerlijke roots, mijn 'natuurlijk zijn’, naar het werk dat bij mij hoort. Ik ben een mens die mediation van nature in zich heeft en die geen gebruik maakt van aangeleerde trucjes of gedragingen. En als ik terugkijk op mijn leven, dan heb ik ook altijd wel die rol vervuld. Natuurlijk kan ook ik goed ruzie maken. En ook daarbij ben ik altijd op zoek naar een oplossing die voor de ander en mij van belang is. Vanuit mijn psychologie- (HBO) en psychiatrie-achtergrond (werkervaring en langdurig les geven), ben ik breed inzetbaar en deskundig op het gebied van de DSM-5 (o.a. autisme, ADHD, ADD, PDD-NOS, persoonlijkheidsstoornissen). Ik heb de Master Mediation afgerond en ben in de volgende werkvelden van mediation werkzaam/gespecialiseerd: > FAMILIEMEDIATOR > ARBEIDSMEDIATOR Kortom, u kunt mij benaderen voor de volgende mediations: - FAMILIE/SCHEIDING - ARBEIDGERELATEERDE ZAKEN - GEZONDHEIDGERELATEERDE ZAKEN - JEUGDZORG - ONDERWIJS Naast als mediator ben ik werkzaam als relatietherapeut. Als relatietherapeut help ik stellen hun relatie te herstellen of helder te krijgen hoe de toekomst van hun relatie er uit ziet. Daarbij maak ik gebruik van onder meer Transactionele Analyse, systeemtherapie, gedragstherapie en mijn deskundigheid op het gebied van de DSM-5, de anatomie/fysiologie, pathologie, psychiatrie, psychologie en sociologie. Ik heb er niet voor niets jarenlang les in gegeven. Met enige regelmaat draag ik, als deskundige op het gebied van mediation en relatietherapie, bij aan radioprogramma's van BNR-nieuwsradio en (sinds 2016) RTVNH. Erg leuk om te doen. Goede voorlichting kan nooit kwaad. Nieuwsgierig naar meer informatie? Ga dan naar mijn website: www.concies.nl
Dit bericht werd geplaatst in Alledaags, Belangen, Bemiddeling, conflict, echtscheiding, Familieconflict, Familiezaken, Gedragsproblemen, Geweld, Huiselijk geweld, Huwelijk, Informatief, Intimidatie, Intimiteit, Jeugdbescherming, Jeugdzorg, kinderbelangen, Machtsmisbruik, Mediation, Ouders, ouderschapsplan, privacy, Puberteit, Relatiebemiddeling, Relatieproblemen, relatietherapie of nie, Repressie, scheiding, Spraakmakend, Standpunten, Thuis, Trouwen, Uncategorized, Vakantie, Werknemer, zorg en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s