Klem, omdat je werk uitvoert in tegengestelde richtingen

Afgelopen week kreeg ik het verzoek van een echtpaar om hen bij te staan.
Er waren echter 2 probleempjes.
De man wilde dat ik tegen zijn vrouw zou zeggen dat zij hem nog twee maanden de tijd moest geven om alles weer in orde te maken, zodat zijn huwelijk niet stuk liep.
De vrouw wilde echter dat de echtscheiding per direct werd ingezet. Niks nog tijd besteden aan het in stand houden van het huwelijk.

Twee werkterreinen
In een situatie als deze heb ik een probleem. Strikt gezien is hier sprake van een conflict of interests. De man benaderde mij vanwege mijn werkzaamheden als relatiebemiddelaar, in de zin van een bemiddeling om te werken aan het in stand houden en verbeteren van de bestaande relatie. Een proces waaraan beide partijen volledig gecommitteerd dienen te zijn.
Maar dan nog. In zijn specifieke situatie kan ik sowieso niet optreden, ook niet als relatiebemiddelaar.
Ik ben niet degene die tegen een van beide partijen de wil van de andere kan opleggen. Zo werkt het niet.
En als er dan al iets ontwikkeld wordt, dan is dat iets waaraan beide partijen (even hard) werken en dus niet, zoals deze man dat wenste te doen, vanuit een van beiden, i.c. de zijne.

Mijn andere, en veel vaker, bewandelde pad is het pad van mediation, echtscheidingsmediation. Een pad dat wordt ingezet wanneer het onmiskenbaar duidelijk is dat er sprake is van een onomkeerbaar echtscheidingsbehoefte. De echtscheiding is onafwendbaar.
Op dit proces deed de vrouw een beroep, maar hieraan weigerde de man zijn medewerking.

Dus…
Voor een mediation zijn tenminste twee partijen nodig, dus ook bij een echtscheidingsmediation. Ik kan noch voor de relatiebemiddeling noch voor de mediation meer van betekenis zijn dan door vast te stellen dat beide partijen niet aan elkaars wensen tegemoet willen komen en dat zij, ieder voor zich, daarover met zichzelf in gesprek dienen te gaan.
Beide partijen dienen de afweging te maken of zij voor de eerste optie, een relatiebemiddeling in de zuivere zin van diens bedoeling, of voor de tweede optie, een echtscheiding, als bedoeld om de huwelijkse staat gezamenlijk te beëindigen, wensen te gaan.

Voor mij
Ook al zou het een reële optie zijn: Eerst uitzoeken of het huwelijk nog levensvatbaar is, dan is het alsnog absoluut onmogelijk om daarin op te treden.
Ik zou mijn positie van onpartijdige en neutrale mediator daarmee opzeggen en kan niet meer optreden als echtscheidingsmediator. Terwijl dat de realistische koers is als ik uitga van de verschillende standpunten van de man en de vrouw. Hij wil niet scheiden, zij absoluut wel.

Soms zit je als mediator/bemiddelaar klem en dien je je (inhoudelijk) afzijdig te houden van de kwestie, terwijl je wel kunt ondersteunen in het proces dat zich tussen en bij partijen afspeelt. Het is en blijft een keuze van de man en de vrouw gezamenlijk. Komen zij er niet uit, dan zullen zij te overwegen een derde en vierde partij in te schakelen, die hen apart, ook inhoudelijk, kunnen.

(wordt vervolgd)

Over CONCIES | mediation | relatietherapie

Toen ik de overstap maakte van het onderwijs (MBO/HBO/Master) naar mediation, keerde ik terug naar mijn innerlijke roots, mijn 'natuurlijk zijn’, naar het werk dat bij mij hoort. Ik ben een mens die mediation van nature in zich heeft en die geen gebruik maakt van aangeleerde trucjes of gedragingen. En als ik terugkijk op mijn leven, dan heb ik ook altijd wel die rol vervuld. Natuurlijk kan ook ik goed ruzie maken. En ook daarbij ben ik altijd op zoek naar een oplossing die voor de ander en mij van belang is. Vanuit mijn psychologie- (HBO) en psychiatrie-achtergrond (werkervaring en langdurig les geven), ben ik breed inzetbaar en deskundig op het gebied van de DSM-5 (o.a. autisme, ADHD, ADD, PDD-NOS, persoonlijkheidsstoornissen). Ik heb de Master Mediation afgerond en ben in de volgende werkvelden van mediation werkzaam/gespecialiseerd: > FAMILIEMEDIATOR > ARBEIDSMEDIATOR Kortom, u kunt mij benaderen voor de volgende mediations: - FAMILIE/SCHEIDING - ARBEIDGERELATEERDE ZAKEN - GEZONDHEIDGERELATEERDE ZAKEN - JEUGDZORG - ONDERWIJS Naast als mediator ben ik werkzaam als relatietherapeut. Als relatietherapeut help ik stellen hun relatie te herstellen of helder te krijgen hoe de toekomst van hun relatie er uit ziet. Daarbij maak ik gebruik van onder meer Transactionele Analyse, systeemtherapie, gedragstherapie en mijn deskundigheid op het gebied van de DSM-5, de anatomie/fysiologie, pathologie, psychiatrie, psychologie en sociologie. Ik heb er niet voor niets jarenlang les in gegeven. Met enige regelmaat draag ik, als deskundige op het gebied van mediation en relatietherapie, bij aan radioprogramma's van BNR-nieuwsradio en (sinds 2016) RTVNH. Erg leuk om te doen. Goede voorlichting kan nooit kwaad. Nieuwsgierig naar meer informatie? Ga dan naar mijn website: www.concies.nl
Dit bericht werd geplaatst in Afscheid, Alledaags, Belangen, Bemiddeling, Co-ouderschap, conflict, convenant, echtscheiding, Familieconflict, Gezin, Huwelijk, Informatief, Islam, Jeugdbescherming, Jeugdzorg, Juridisch, kinderbelangen, maatwerk, Mediation, Oorlogsgeweld, Ouders, ouderschapsplan, Relatiebemiddeling, Respect, Rouwproces, scheiding, Spraakmakend, Standpunten, Thuis, Trouwen, Uncategorized en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s