Betere hygiëne in het huishouden

Minster Schippers heeft het voor elkaar. Ze zegt dat zij de Nederlandse bevolking niet bemoedert, maar wil het graag behoeden tegen kwade invloeden van microben.
Daarom is zij deze week gestart met een ‘voorlichtingscampagne’ die ervoor moet zorgen dat er schoner wordt omgegaan met voedsel en dranken in ons huishouden.
Indrukwekkende kweekbuisjes werden in beeld gebracht, de micro-organismen van de snijplank….
De industrie wordt al in de gaten gehouden (O ja?), en nu is het huishouden van de burger aan de beurt. Pas dus maar op, binnenkort staat de Keuringsdienst van Waren bij u op de stoep om uw hygiëne in de keuken te controleren.
Nou, maakt u zich maar geen zorgen. De keuringsdienst meldt zich altijd ruim van te voren aan, dus u kunt uw keuken Spick & Span hebben als zij bij u aanbellen.

Is de zorg van de minister terecht?
De minister wil voorkomen dat u ziek wordt. Door u erop te wijzen, hoopt zij dat het ziekteverzuim omlaag gaat en dat de kosten op de gezondheidszorg dalen.
In de afgelopen jaren heeft de industrie zich al op deze markt gestort. Niet alleen de uitwendige hygiëne komt daarin aan de orde, voor vrouwen gaat de industrie tevens de strijd aan met het inwendige. De actie van de minister sluit dus perfect aan bij deze ontwikkelingen.
Maar….de minister (en de industrie) gaat voorbij aan één belangrijk aspect. Wanneer we ons nog meer ontdoen van de flora op onze huid, in de vagina van vrouwen, van het reinigingsdoekje in de keuken, hoe meer we onze natuurlijke beschermers schaden. Met het verwijderen of ons ontdoen van de microben, hoe ruimer de ziekmakende de gelegenheid krijgen om hun slag te slaan.

Wanneer u dus verandert van werkwijze in uw huishouden, dan kan dat tot ontwrichting van uw normale microben-omgeving.
Nu wil ik niet beweren dat een betere hygiëne onzinnig en nutteloos is, maar het is een hoax om te denken dat het daadwerkelijk zoveel effect heeft.
Het nieuwe schoonmaakdoekje zit binnen de kotste tijd weer overvol met dezelfde micro-organismen. En zeker wanneer dat doekje niet alleen wordt gebruikt voor het afnemen van het aanrecht. Wanneer u het ook gebruikt voor het reinigen van de wc-pot, dan komt het in aanraking met de bacteriën uit uw poep en die zijn schadelijk voor uw gezondheid.

Maar het laten leven van de andere bacteriën helpt u bij het ontwikkelen van uw natuurlijke weerstand, uw afweersysteem.

Moet u dan de campagne negeren?
Nee. Het is weldelijk nuttig om bewust hygiënisch te werken. Het heeft zin om u bewust te maken van hoe u (mogelijk) nu nog te werk gaat met vaatdoekjes e.d. Maar, het hoeft niet door te slaan.
Uw handen elke keer wassen, met water en zeep, als u met voedsel bezig bent.
Uw handen goed wassen wanneer u naar de wc bent geweest, elke keer met water en zeep.
Wanneer u met rauw vlees, in het bijzonder met kippenvlees, op een snijplank hebt gewerkt, gebruik deze dan niet voor andere producten. En dan met name als het gaat om producten die niet goed worden gekookt of gebakken.
Snijplanken dienen goed met heet water en wasmiddel worden gereinigd.
Natte vaatdoekjes bevatten veel bacteriën. Ze zijn een kweekvijver voor allerlei ziektekiemen. Drogen en even een uurtje buiten aan de lijn is een stapje in de goede richting.
Heeft u een nat doekje vastgehouden, was eerst uw handen goed en droog ze niet af aan een natte handdoek. U wisselt dan de ene bacteriebron voor de andere in.

Uiteindelijk….voorkom dat er smetvrees ontstaat. U heeft baat bij een normale flora op uw huid. Het natuurlijk evenwicht behoudt u wanneer u aandacht besteedt aan het wassen van uw handen en wat bewuster omgaan met natte doekjes en het behandelen van rauw vlees.

Copyright©oncies 2014

Over CONCIES | mediation | relatietherapie

Toen ik de overstap maakte van het onderwijs (MBO/HBO/Master) naar mediation, keerde ik terug naar mijn innerlijke roots, mijn 'natuurlijk zijn’, naar het werk dat bij mij hoort. Ik ben een mens die mediation van nature in zich heeft en die geen gebruik maakt van aangeleerde trucjes of gedragingen. En als ik terugkijk op mijn leven, dan heb ik ook altijd wel die rol vervuld. Natuurlijk kan ook ik goed ruzie maken. En ook daarbij ben ik altijd op zoek naar een oplossing die voor de ander en mij van belang is. Vanuit mijn psychologie- (HBO) en psychiatrie-achtergrond (werkervaring en langdurig les geven), ben ik breed inzetbaar en deskundig op het gebied van de DSM-5 (o.a. autisme, ADHD, ADD, PDD-NOS, persoonlijkheidsstoornissen). Ik heb de Master Mediation afgerond en ben in de volgende werkvelden van mediation werkzaam/gespecialiseerd: > FAMILIEMEDIATOR > ARBEIDSMEDIATOR Kortom, u kunt mij benaderen voor de volgende mediations: - FAMILIE/SCHEIDING - ARBEIDGERELATEERDE ZAKEN - GEZONDHEIDGERELATEERDE ZAKEN - JEUGDZORG - ONDERWIJS Naast als mediator ben ik werkzaam als relatietherapeut. Als relatietherapeut help ik stellen hun relatie te herstellen of helder te krijgen hoe de toekomst van hun relatie er uit ziet. Daarbij maak ik gebruik van onder meer Transactionele Analyse, systeemtherapie, gedragstherapie en mijn deskundigheid op het gebied van de DSM-5, de anatomie/fysiologie, pathologie, psychiatrie, psychologie en sociologie. Ik heb er niet voor niets jarenlang les in gegeven. Met enige regelmaat draag ik, als deskundige op het gebied van mediation en relatietherapie, bij aan radioprogramma's van BNR-nieuwsradio en (sinds 2016) RTVNH. Erg leuk om te doen. Goede voorlichting kan nooit kwaad. Nieuwsgierig naar meer informatie? Ga dan naar mijn website: www.concies.nl
Dit bericht werd geplaatst in Alledaags, Angst, Arbowet, Belangen, Billen, Diagnose, Ebola, Epidemie, Gedragsproblemen, Gezin, gezondheidszorg, Informatief, Intimiteit, Jeugdzorg, kinderbelangen, Kwaliteit van zorg, Medisch handelen, onderwijs, Ouderenzorg, Ouders, Pandemie, Puberteit, publicaties, Repressie, sauna, Spraakmakend, Standpunten, Therapie, Thuis, Uncategorized, Waarden en normen, zorg en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s