Het gaat dus echt gebeuren….

Mijn zorg bewaarheid? Al maanden voorspel ik dit soort ontwikkelingen, ten koste van de zorgvragers, Vanaf 1 januari gaat de kwaliteit van zorg verdwijnen. Dit NOS-teletekstbericht toont dit aan.

IMG_1922.PNG

De uitgangspunten van de gemeenten zijn m.i. voorbeelden van onbehoorlijk bestuur en verwijtbare nalatigheid in de zorgplicht.
Het zal mij dan ook niets verbazen wanneer in januari de eerste rechtszaken tegen gemeentes gaan worden gevoerd. Niet alleen op basis van bovenstaande argumenten, maar ook vanwege bijvoorbeeld incompetent handelen of dood door schuld. De gemeentes laten immers amateurs/leken zorg verlenen waarvoor zij niet zijn opgeleid en waarvan zij de gevolgen niet kunnen overzien.

Het uitgangspunt bij de indicatiestelling is niet langer het zorgzwaartepakket, maar de inzetbaarheid van zogenaamde mantelzorgers, zodat kan worden bezuinigd op de uitgaven op de professionele zorg.

Het spijt mij daarom niet, de gemeente waarin ik woon, te moeten mededelen dat ik niet beschikbaar ben voor de verzorging van mijn buren, vrienden, kennissen en familie. Hooguit voor mijn partner en de kinderen. En dan ben ik nog niet eens een amateur of leek.

In Brabant wonen de ouders van mijn partner. Met name haar moeder is zeer zorgbehoeftig (doet er soms 4-5 uur over om naar de w.c. te gaan, en dat is het enkele reisje, maar ze is veel te bang om opgenomen te worden in een verpleeghuis, waar de zorgverlening minimaal is vanwege het wegbezuinigen van ‘handen aan het bed’ en de ‘zelfverrijking van de managers’. Een zus van mijn partner is ernstig invalide en zou dan de zorg voor haar moeder op zich moeten nemen. Een schier onmogelijke opgave. Alle buren van de moeder van mijn partner zijn ver in de tachtig en matig tot slecht te been.
Ziet u het al voor u? Mijn vriendin dient heen en weer te moeten gaan reizen? Dagelijks met de trein 2 uur en 35 minuten heen en weer terug? Haar werkzaamheden moeten staken? Geen inkomen meer hebben?

Mensen zullen worden aangespoord door het CIZ om zich te gaan inzetten voor de zorg van anderen. Ik verwacht dat de morele druk op deze mensen zal worden verhoogd en gebruikt om hen taken op zich te laten nemen waarvoor zij totaal niet geschikt zijn.
Fouten zullen worden gemaakt. En ik sluit absoluut niet uit dat hier fatale fouten tussen gaan zitten.
Wie kan er dan aansprakelijk worden gesteld?
de mantelzorger, die geen benul heeft van kwaliteit van zorg, die niet deskundig is en niet beschikt over de vaardigheden die hem/haar competent maken?
de verzorgende, verpleegkundige of de andere professional, die onvoldoende tijd en middelen beschikbaar heeft om zijn/haar ‘rondje te doen’ binnen zijn/haar reguliere werktijd?
de medewerker van het CIZ, die onder druk van de gemeente, ervoor moet zorgen dat er zo min mogelijk professionele-zorgafhankelijk indicaties worden opgesteld?
de ambtenaar op het stadhuis/gemeentehuis, die budgetverantwoordelijke is voor de dienstverlening in de lokale gezondheidszorg en zich in allerlei bochten moet wringen om maar zo min mogelijk budget te besteden?
de verantwoordelijke gemeenteraad die dit beleid heeft ontwikkeld en als een doctrine heeft uitgerold over het gemeentelijke bestuursapparaat?
de burgermeester van de betreffende stad of gemeente, die eindverantwoordelijke en politiek verantwoordelijk is voor wat er in de gemeente plaatsvind?
– of is het de centrale overheid, de minister van Volksgezondheid, die politiek verantwoordelijk is voor het regeringsbeleid dat ten grondslag ligt aan wat de oorzaak is van het fatale gebrek aan competenties?

De wantoestanden in gemeentes kondigen zich nu al aan. Ambenaren, ook geheel ondeskundig en onwetend, hebben geen idee van wat er nu eigenlijk concreet van hen wordt verwacht te moeten gaan doen per 1-1-’15.
Complete zorggroepen zijn nu al, bij herhaling, over het hoofd gezien.

Maar het ergste is en blijft het wanbeleid van deze regering. Het handelt in gebreke met betrekking tot de grondwet, waarin het verplicht wordt om gezondheidszorg te bieden en te organiseren die in het belang zijn van de algehele gezondheidstoestand van de burger, welke aansluit op de definitie van de Wereld Gezondheids Organisatie.
Deze regering faalt, en niet een beetje ook. De regering negeert al jaren voorstellen, de mogelijkheden en signalen uit de samenleving (hoe bedoel je participatiesamenleving en de Nederlander wordt grvraagd mee te denken aan wat er allemaal kan worden verbeterd -tegen een realistische prijs-).: Centraliseer de gezondheidszorg. Haal de zorgverzekeraars van de gezondheidszorg. Haal ook de miljarden aan totale winst weg bij de zorgverzekeraars en zet die in om de gezondheidszorg weer op niveau te krijgen. En, boven al, oormerk alle gelden die naar de zorginstellingen/gezondheidszorg gaan, zodat deze worden aangewend voor hetgeen waarvoor het beschikbaar is gesteld (decimeer de salarissen van de managers is de zorgsector).
Maak ander gebruik, dan waarvoor de gelden beschikbaar zijn gesteld, strafbaar en zet daar forse sancties tegenover.

Ik voorspel een gezond systeem van kwaliteitszorg.

Copyright©oncies 2014

Over CONCIES | mediation | relatietherapie

Toen ik de overstap maakte van het onderwijs (MBO/HBO/Master) naar mediation, keerde ik terug naar mijn innerlijke roots, mijn 'natuurlijk zijn’, naar het werk dat bij mij hoort. Ik ben een mens die mediation van nature in zich heeft en die geen gebruik maakt van aangeleerde trucjes of gedragingen. En als ik terugkijk op mijn leven, dan heb ik ook altijd wel die rol vervuld. Natuurlijk kan ook ik goed ruzie maken. En ook daarbij ben ik altijd op zoek naar een oplossing die voor de ander en mij van belang is. Vanuit mijn psychologie- (HBO) en psychiatrie-achtergrond (werkervaring en langdurig les geven), ben ik breed inzetbaar en deskundig op het gebied van de DSM-5 (o.a. autisme, ADHD, ADD, PDD-NOS, persoonlijkheidsstoornissen). Ik heb de Master Mediation afgerond en ben in de volgende werkvelden van mediation werkzaam/gespecialiseerd: > FAMILIEMEDIATOR > ARBEIDSMEDIATOR Kortom, u kunt mij benaderen voor de volgende mediations: - FAMILIE/SCHEIDING - ARBEIDGERELATEERDE ZAKEN - GEZONDHEIDGERELATEERDE ZAKEN - JEUGDZORG - ONDERWIJS Naast als mediator ben ik werkzaam als relatietherapeut. Als relatietherapeut help ik stellen hun relatie te herstellen of helder te krijgen hoe de toekomst van hun relatie er uit ziet. Daarbij maak ik gebruik van onder meer Transactionele Analyse, systeemtherapie, gedragstherapie en mijn deskundigheid op het gebied van de DSM-5, de anatomie/fysiologie, pathologie, psychiatrie, psychologie en sociologie. Ik heb er niet voor niets jarenlang les in gegeven. Met enige regelmaat draag ik, als deskundige op het gebied van mediation en relatietherapie, bij aan radioprogramma's van BNR-nieuwsradio en (sinds 2016) RTVNH. Erg leuk om te doen. Goede voorlichting kan nooit kwaad. Nieuwsgierig naar meer informatie? Ga dan naar mijn website: www.concies.nl
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s