….een stap die zij een jaar geleden nog voor onmogelijk hadden gehouden.

Ze zijn al 8 jaar gescheiden. Hij heeft het huwelijk beëindigd, nadat hij uit de kast was gekomen en een nieuwe relatie was gestart.
Dat hij homoseksueel was, kon zij moeilijk verteren. Ruim 20 jaar waren zij getrouwd geweest en over hun seksleven had zij nooit te klagen gehad.
Pas het laatste half jaar had zij wel enige veradering gevoeld.
Zij wijtte de veranering aan zichzelf. Zij was onvoldoende zijn vrouw geweest, onvoldoende vrouw!
En nu wilde hij hun enige kind, hun zoon, van 15, meer bij hem in huis.

Ze hadden indertijd de omgangsregeling samen opgesteld. Op de maandag en dinsdag was Joris altijd bij zijn vader, net als om de week in het weekend. De overige dagen was hij bij de moeder. Dat ging goed, en nu eiste de vader zijn zoon op. Althans, zo verwoordde de moeder de wens van de vader.

De zoon was heel duidelijk. Hij wilde liever bij zijn vader dan bij zijn moeder zijn. Zijn moeder was nog steeds en vaak negatief over zijn vader en sprak openlijk over haar homohaat waar hij bij was. Joris vond zijn moeder een homofoob.
Een bijkomend probleem waren zijn gevoelens. Hij durfde daar niet met zijn moeder over te praten, die zou hem afwijzen om die gevoelens. Joris wilde uit de kast komen en daar was bij zijn moeder geen ruimte voor.

Ik had met Joris gesproken nadat zijn ouders het kennismakingsgesprek met mij hadden gehad. Joris wilde zelf bepalen waar hij verbleef en niet langer voldoen aan de eisen van zijn ouders. Hij vond dat hij daar recht op had. Hij werd binnenkort (eind februari) 16 en dan mocht hij het toch zelf bepalen?
Hoe groot zijn teleurstelling aanvankelijk was, toen ik hem uitlegde dat de wet net iets anders in elkaar zat. En hoe opgelucht, nadat ik hem had utgelegd hoe kinderrechters met dit soort situaties omgingen.
Hij wilde erbij zijn. Bij de gesprekken over de omgangsregeling. Hij wilde gehoord worden, ook al beslisten zijn ouders.

Zijn moeder was er aanvankelijk op tegen, maar stemde uiteindelijk in. Joris praatte actief mee. Zijn ouders luisterden beiden naar zijn wensen. Hoe hij de komende jaren voor zich zag.
Het resultaat van de drie gesprekken was verrassend. Joris bleef bij zijn moeder wonen. De omgangsregeling werd bijgesteld.

Voortaan gaat Joris een lang weekend naar zijn vader. Hij gaat er op eoensdagmiddag, vanuit school, naartoe en blijft er tot hij maandags weer naar school gaat. Om de week heeft hij nu een lang weekend bij zijn vader.
Tussendoor staat het hem vrij om ook naar de ouder te gaan waar hij op dat moment niet ‘verblijft’. Hij mag er zelfs slapen, ook al is dit niet het primaire uitgangspunt van de regeling.

Joris, zijn vader en zijn moeder hebben daarover een vaststellingsovereenkomst met elkaar getekend.
Joris is wel van plan om op kamers te gaan, zodra hij gaat studeren.
Zijn beoogde universiteit staat in……..Maastricht. Lekker ver van huis.

Bij deze ouderschapsplanmediation, die ruim een jaar geleden heeft plaatsgevonden, heb ik bewust voorgesteld om Joris in de mediationgesprekken te betrekken. Zijn zorgen om zijn moeder, hoe zij zou reageren wanneer hij haar zou vertellen over zijn homoseksuele gevoelens, hebben bijgedragen. Bovendien kwam Joris psycho-sociaal ouder over dan dat hij op dat moment was.
Die aanpak heeft goed uitgepakt. De gesprekken zijn heel goed gegaan.
Dat ik er nu pas over schrijf, heeft te maken met mijn terughoudendheid over deze mediation. Er was een overeenstemming, maar nog geen garantie dat het ook zo zou kunnen worden uitgevoerd. Met name voor de moeder van Joris was het een flinke slag in haar gezicht toen zij van Joris hoorde dat hij homoseksueel was.
Tijdens het nazorggesprek van deze week bleek dat de ouders en Joris dichter tot elkaar zijn gekomen.een stap die zij een jaar geleden nog voor onmogelijk hadden gehouden.

Over CONCIES | mediation | relatietherapie

Toen ik de overstap maakte van het onderwijs (MBO/HBO/Master) naar mediation, keerde ik terug naar mijn innerlijke roots, mijn 'natuurlijk zijn’, naar het werk dat bij mij hoort. Ik ben een mens die mediation van nature in zich heeft en die geen gebruik maakt van aangeleerde trucjes of gedragingen. En als ik terugkijk op mijn leven, dan heb ik ook altijd wel die rol vervuld. Natuurlijk kan ook ik goed ruzie maken. En ook daarbij ben ik altijd op zoek naar een oplossing die voor de ander en mij van belang is. Vanuit mijn psychologie- (HBO) en psychiatrie-achtergrond (werkervaring en langdurig les geven), ben ik breed inzetbaar en deskundig op het gebied van de DSM-5 (o.a. autisme, ADHD, ADD, PDD-NOS, persoonlijkheidsstoornissen). Ik heb de Master Mediation afgerond en ben in de volgende werkvelden van mediation werkzaam/gespecialiseerd: > FAMILIEMEDIATOR > ARBEIDSMEDIATOR Kortom, u kunt mij benaderen voor de volgende mediations: - FAMILIE/SCHEIDING - ARBEIDGERELATEERDE ZAKEN - GEZONDHEIDGERELATEERDE ZAKEN - JEUGDZORG - ONDERWIJS Naast als mediator ben ik werkzaam als relatietherapeut. Als relatietherapeut help ik stellen hun relatie te herstellen of helder te krijgen hoe de toekomst van hun relatie er uit ziet. Daarbij maak ik gebruik van onder meer Transactionele Analyse, systeemtherapie, gedragstherapie en mijn deskundigheid op het gebied van de DSM-5, de anatomie/fysiologie, pathologie, psychiatrie, psychologie en sociologie. Ik heb er niet voor niets jarenlang les in gegeven. Met enige regelmaat draag ik, als deskundige op het gebied van mediation en relatietherapie, bij aan radioprogramma's van BNR-nieuwsradio en (sinds 2016) RTVNH. Erg leuk om te doen. Goede voorlichting kan nooit kwaad. Nieuwsgierig naar meer informatie? Ga dan naar mijn website: www.concies.nl
Dit bericht werd geplaatst in Afscheid, Alledaags, Belangen, Belangenbehartiging, Bemiddeling, Co-ouderschap, Compensatie, Complexe echtscheiding, conflict, Discriminatie, echtscheiding, Eenoudergezin, Escalatie, Familieleed, Familiezaken, Feedback, Homofoob, Homoseksueel, Huwelijk, Informatief, Integriteit, Intimiteit, Jeugdbescherming, Jeugdzorg, Kinderen, maatwerk, Mediation, Ouders, ouderschapsplan, privacy, Puberteit, publicaties, Relatiebemiddeling, Relatieproblemen, Relatietherapie, Repressie, Respect, Rouwen, Samengesteld gezin, Scheiden, scheiding, Seks, Spraakmakend, Standpunten, Toekomst, Uncategorized, vechtscheiding, Voortplanting, vreemdgaan, Waarden en normen, Wraak en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s