Staatssecretaris Van Rijn, waar de honden geen brood van lusten

Vorig jaar heb ik geschreven over de wijzigingen en de gevolgen daarvan in de zorg als gevolg van de nieuwe zorgwet.
Staatssecretaris Van Rijn werd hier zelfs op aangesproken door zijn vader.
Op 11 februari maakte Van Rijn bekend dat hij de kwaliteit van zorg in verpleeg- en verzorgingshuizen wilde verhogen door deze huizen nadrukkelijker en scherper te monitoren.

Echter, wat draagt de monitoring bij aan de kwaiteit van zorg, wanneer er niet wordt geïnvesteerd in de beschikbaarheid van gekwalificeerd personeel en de aanpak van de bestuurders als grootverdieners?

Het verplegend personeel ligt ondertussen onder vuur. Het zou onvoldoende competent zijn voor de werkzaamheden die moeten worden uitgevoerd. Volgens Van Rijn dienen deze professionele krachten te luisteren naar wat de vrijwilliger (mantelzorger), de familie en de zorgvrager zelf willen. Te zot voor woorden. Voor de professionals staat de zorgvrager centraal! Het draait juist om die zorgvragers. Maar ja, waar moet die professional beginnen als de tijd vroger kon worden verdeeld over circa 5 zorgvragers (patiënten, cliënten, bewoners) en nu over meer dan 10? De werklast en werkdruk is meer dan verdubbeld!

Van Rijn spreekt daarnaast een motie van wantrouwen uit naar de ROC’s en HBO’s die deze verpleegkundigen en verzorgenden(-IG) opleiden. En dat is niet geheel onterecht.

Na meer dan 20 jaar ervaring in het gezondheidsonderwijs, tot april 2014, kan ik vaststellen dat de kwaliteit van de opleiding is teruggelopen. Niet zo zeer vanwege de onwil van het onderwijzend personeel, maar vooral doordat er wanbeleid wordt gevoerd in het onderwijs.
De budgetten zijn in de loop der jaren fors verlaagd. Niet alleen doordat de overheid de geldkraan jaar in jaar uit verder dichtdraaide, ook door de managers. Hun ‘vergoedingen’ zijn onrechtmatig hoog. Er zijn managers die elke maand de Balkenendenorm x3 op hun bankrekening laten bijschrijven.
De gevolgen zijn evident. Minder geld beschikbaar voor het primaire proces, het onderwijs. Ook in het onderwijs is de werklast en de werkdruk toegenomen. Het docentencorps is gehalveerd, terwijl het aantal studenten elk jaar groeide. Studenten die een heel andere mentaliteit hebben dan de studenten van 15 jaar geleden.

De mentaliteit van de MBO- en HBO-student is zichtbaar veranderd, een trent die zich pakweg 25 jaar geleden heeft ingezet. Jongens en meisjes die de zorg in gaan, hebben een heel ander beeld van het beroep. Eigenlijk weten zij niet waar zij aan beginnen en lijken soms wereldvreemd als het om zorg en dienstverlening gaat. Laat staan dat zij kaas hebben gegeten van de beroepseisen.
Ze hebben geen idee wat het vak inhoud en een attitude die niet meer aansluit op het vak van dienstverlener. Ze zijn volledig incompetent wanneer zij aan de opleiding beginnen en het kost heel verl bloed, zweet en tranen om de eindstreep van de opleiding te halen.
Maarrrr, ongeveer 90% van degenen die hem halen is competent en een echte professional.

Ik denk dat de maatschappelijke- en sociaal-emotionele ontwikkeling bij jongeren daar debet aan is. De voedingsbodem voor de algemene mentaliteit.
Egocentrisch en egoïstisch als jongeren tegenwoordig zijn. In die zin is de inzet op de participatiesameneving een goed idee, maar hoe wordt dat verder geïnitieerd wanneer ouders de hakken daartegen in het zand zetten en het doel ervan bezuinigen in de maatschappelijke, sociaal-emotionele en publieke sector is?

Martin, stop met herhalen van loze kreten en pak het probleem daadkrachtig aan. Begin bij de wortel en niet bij het afstervende bloempje waaraan jijzelf alle voeding onttrekt!

Over CONCIES | mediation | relatietherapie

Toen ik de overstap maakte van het onderwijs (MBO/HBO/Master) naar mediation, keerde ik terug naar mijn innerlijke roots, mijn 'natuurlijk zijn’, naar het werk dat bij mij hoort. Ik ben een mens die mediation van nature in zich heeft en die geen gebruik maakt van aangeleerde trucjes of gedragingen. En als ik terugkijk op mijn leven, dan heb ik ook altijd wel die rol vervuld. Natuurlijk kan ook ik goed ruzie maken. En ook daarbij ben ik altijd op zoek naar een oplossing die voor de ander en mij van belang is. Vanuit mijn psychologie- (HBO) en psychiatrie-achtergrond (werkervaring en langdurig les geven), ben ik breed inzetbaar en deskundig op het gebied van de DSM-5 (o.a. autisme, ADHD, ADD, PDD-NOS, persoonlijkheidsstoornissen). Ik heb de Master Mediation afgerond en ben in de volgende werkvelden van mediation werkzaam/gespecialiseerd: > FAMILIEMEDIATOR > ARBEIDSMEDIATOR Kortom, u kunt mij benaderen voor de volgende mediations: - FAMILIE/SCHEIDING - ARBEIDGERELATEERDE ZAKEN - GEZONDHEIDGERELATEERDE ZAKEN - JEUGDZORG - ONDERWIJS Naast als mediator ben ik werkzaam als relatietherapeut. Als relatietherapeut help ik stellen hun relatie te herstellen of helder te krijgen hoe de toekomst van hun relatie er uit ziet. Daarbij maak ik gebruik van onder meer Transactionele Analyse, systeemtherapie, gedragstherapie en mijn deskundigheid op het gebied van de DSM-5, de anatomie/fysiologie, pathologie, psychiatrie, psychologie en sociologie. Ik heb er niet voor niets jarenlang les in gegeven. Met enige regelmaat draag ik, als deskundige op het gebied van mediation en relatietherapie, bij aan radioprogramma's van BNR-nieuwsradio en (sinds 2016) RTVNH. Erg leuk om te doen. Goede voorlichting kan nooit kwaad. Nieuwsgierig naar meer informatie? Ga dan naar mijn website: www.concies.nl
Dit bericht werd geplaatst in Aanvullende verzekering, Agressie, Alcoholproblemen, Algemene voorwaarden, Alledaags, Alzheimer, Angst, Anti-sociaal, arbeidsconflict, Arbeidsomstandigheden, Arbeidsrisico's, Arbowet, Asperger, ASS, Autisme, AWBZ, Belangen, Bemiddeling, Bestuurskunde, Competenties, conflict, convenant, Dementie, Discriminatie, Ebola, Epidemie, Euthanasie, Feedback, Flexwerkers, Gedragsproblemen, gezondheidszorg, Huntington, Informatief, Integriteit, Intimidatie, Jeugdzorg, Kanker, kinderbelangen, Kindermisbruik, Kwaliteit van leven, Kwaliteit van zorg, Machtsmisbruik, Mantelzorg, Mediation, Medisch handelen, Onderhandelingen, Ondernemer, Opleiden, Oudedagvoorziening, Ouderen, Ouderenzorg, overheidsbeleid, Participatiesamenleving, politiek, Principieel onderhandelen, privacy, Puberteit, publicaties, Raad van State, Relatietherapie, Rouwen, Seksueel misbruik, Slaapritme, Spraakmakend, Standpunten, Therapie, Thuiszorg, Uncategorized, Verslaving, Verzekeringen, Vrijwilligerswerk, VWS, Wanbeleid, Wanprestatie, WGBO, WHO, Wmo, zorg, zorgverzekering, Zorgverzekeringswet, Zorgwet en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s