Niet alleen de kinderen, ook de schoonfamilie scheidt mee.

Als scheidingsmediator heb ik te maken met mannen en vrouwen die uit elkaar wensen te gaan en een einde maken aan hun relaties.
Zelfs ik besef mij daarbij niet altijd welke gevolgen dat heeft voor de schoonfamilies, omdat ik mij primair richt op het goede verloop van de gesprekken die worden gevoerd om de scheiding zo goed als mogelijk te laten verlopen. Het onderwerp komt wel aan de orde, maar dan vanuit het perspectief van de partijen die scheiden.

Er is echter ook een perspectief vanuit de beide schoonfamilies.
Wanneer echtparen of samenwonende stellen scheiden, dan scheidt de schoonfamilies mee!
Een situatie die, zeker bij gecompliceerde scheidingen (v/h vechtscheidingen), nogal wat voeten in aarde heeft.
Niet zelden is de wederzijdse familie zeer bevriend met elkaar en lijdt deze vriendschap schade door de scheidende schoondochter en schoonzoon (zwager en schoonzuster).

In verreweg de meeste gevallen leidt de scheiding van het stel tevens tot een scheiding tussen de eerst zo goed met elkaar verbonden schoonfamilies.
De schoonfamilie doorloopt vaak gelijktijdig een geforceerde scheiding en daar wordt geen aandacht aan besteed. Zij verliezen familie.
Loyaliteit naar het eigen gescheiden familielid speelt een belangrijke rol. ‘Je laat je zus of broer niet zomaar in de steek’.
Wanneer familieleden contact willen blijven houden met de voormalige schoonzoon/schoondochter (schoonzus/zwager), dan lopen zij het risico daarop te worden aangesproken. ‘Je moet behoorlijk stevig in je schoenen staan om de vriendschap met je zwager of schoonzus te kunnen behouden, zeker wanneer er sprake is van een vechtscheiding’. Maar ook naar de voormalige schoonfamilie wordt de loyaliteit zwaar op de proef gesteld. ‘Waarom zouden wij ons van elkaar moeten keren, wanneer het elders in de familie mis gaat?’

Scheiden heeft dus meer gevolgen dan het strikt uit elkaar gaan van de partners.
Scheiden is feitelijk een brede familieaangelegenheid. Ouders, schoonzussen, zwagers, neefjes en nichtjes, kleindochters en kleinzoons komen in een veranderde verhouding ten opzichte van elkaar te staan, in nieuwe relaties.
De onderlinge relaties veranderen van traditionele familiebanden in vriendschappen, maar vaker verdwijnen ze. Te zwaar op de proef gesteld. Te veel beïnvloed door anderen uit de familie.
Soms ontwikkelt de oude relatie tot een nieuwe hechtere vriendschap. Bij vechtscheidingen zelfs zo hecht dat de eigen familie daarvoor wordt opgegeven.

In mijn scheidingsmediations is de onderlinge relaties met de schoonfamilies standaard een onderwerp van gesprek geworden. Zoals eerder gezegd, vanuit het perspectief van de scheidende partijen.
Voortaan zal het onderwerp wat verder worden uitgediept. Even wat extra aandacht/overleg/gesprekstijd voor de gevolgen voor de onderlinge relaties tussen de beide schoonfamilies.
Ik beschouw het als een onderdeel van mijn zorgplicht.

Percentages zijn nog niet bekend, maar er wordt ondertussen onderzoek naar gedaan.
Ik ben benieuwd wat de resultaten daarvan zullen zijn.

Copyright©oncies 2015

Over CONCIES | mediation | relatietherapie

Toen ik de overstap maakte van het onderwijs (MBO/HBO/Master) naar mediation, keerde ik terug naar mijn innerlijke roots, mijn 'natuurlijk zijn’, naar het werk dat bij mij hoort. Ik ben een mens die mediation van nature in zich heeft en die geen gebruik maakt van aangeleerde trucjes of gedragingen. En als ik terugkijk op mijn leven, dan heb ik ook altijd wel die rol vervuld. Natuurlijk kan ook ik goed ruzie maken. En ook daarbij ben ik altijd op zoek naar een oplossing die voor de ander en mij van belang is. Vanuit mijn psychologie- (HBO) en psychiatrie-achtergrond (werkervaring en langdurig les geven), ben ik breed inzetbaar en deskundig op het gebied van de DSM-5 (o.a. autisme, ADHD, ADD, PDD-NOS, persoonlijkheidsstoornissen). Ik heb de Master Mediation afgerond en ben in de volgende werkvelden van mediation werkzaam/gespecialiseerd: > FAMILIEMEDIATOR > ARBEIDSMEDIATOR Kortom, u kunt mij benaderen voor de volgende mediations: - FAMILIE/SCHEIDING - ARBEIDGERELATEERDE ZAKEN - GEZONDHEIDGERELATEERDE ZAKEN - JEUGDZORG - ONDERWIJS Naast als mediator ben ik werkzaam als relatietherapeut. Als relatietherapeut help ik stellen hun relatie te herstellen of helder te krijgen hoe de toekomst van hun relatie er uit ziet. Daarbij maak ik gebruik van onder meer Transactionele Analyse, systeemtherapie, gedragstherapie en mijn deskundigheid op het gebied van de DSM-5, de anatomie/fysiologie, pathologie, psychiatrie, psychologie en sociologie. Ik heb er niet voor niets jarenlang les in gegeven. Met enige regelmaat draag ik, als deskundige op het gebied van mediation en relatietherapie, bij aan radioprogramma's van BNR-nieuwsradio en (sinds 2016) RTVNH. Erg leuk om te doen. Goede voorlichting kan nooit kwaad. Nieuwsgierig naar meer informatie? Ga dan naar mijn website: www.concies.nl
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s