Scheiden, een koophuis & de belastingaangifte

U gaat scheiden en u bezit, samen met uw partner, een woning? Dan kunt u in de volgende situaties terechtkomen.

Bron: De belastingdienst-scheiden.nl

“Er komt een moment dat u voor het eerst uw eigen belastingaangifte doet. Dit is het jaar nádat u het verzoek om te scheiden of het verzoek om het partnerschap hebt ingediend én niet meer op hetzelfde adres staat ingeschreven. Als u samenwoonde is dat het jaar nádat u niet meer op hetzelfde adres staat ingeschreven bij de gemeente. Vooral de vraag in de aangifte over uw koophuis is vaak lastig. Zeker als u bent nog allebei eigenaar. Want: wie van jullie beiden vult wat in? 


De meest voorkomende situaties:

  • U bent volledig eigenaar, maar u woont er niet zelf

Bent u het hele jaar volledig eigenaar van het huis, maar woont uw ex in uw huis? Dan moet u een bedrag in uw belastingaangifte bij uw inkomen optellen. Dit heet het ‘eigenwoningforfait’. Het bedrag dat u moet optellen is afhankelijk van de WOZ-waarde van het huis. Betaalt uw ex geen huur aan u? Dan mag u het ‘eigenwoningforfait’ op uw belastingaangifte als ‘betaalde alimentatie’ aftrekken. U moet hierover wel afspraken hebben gemaakt in uw echtscheidingsconvenant of uw verzoek om het partnerschap te beëindigen. Als uw ex wel huur aan u betaalt, dan mag u dit bedrag niet aftrekken. 

Als u de volledige hypotheekrente betaalt, dan kunt u deze voor 100% aftrekken. 

  • U bent allebei eigenaar en u bent blijven wonen

Bent u allebei eigenaar van het huis? Dan moet u in uw belastingaangifte een bedrag bij uw inkomen optellen. Dit heet het ‘eigenwoningforfait’. Het bedrag dat u moet optellen is afhankelijk van de WOZ-waarde van het huis. U telt 50% van het bedrag van ‘eigenwoningforfait’ op bij uw inkomen. Omdat u in het huis woont, moet u daarnaast ook 50% van eigenwoningforfait aangeven als ‘ontvangen alimentatie’. Tenzij u huur betaalt aan uw ex. Dan hoeft u dit niet aan te geven. U moet hierover wel afspraken hebben gemaakt met uw ex in het echtscheidingsconvenant of uw verzoek om het partnerschap te beëindigen. 
Betaalt u alle hypotheekrente? Dan mag u toch maar 50% van deze hypotheekrenteaftrekken, omdat u allebei eigenaar van het huis bent.

Let op: soms is de eigendomsverhouding anders. In die situaties mag u de hypotheekrente aftrekken die u hebt betaald, voor het deel dat u eigenaar bent van de woning. 

  • U bent allebei eigenaar en u woont niet meer in het huis

Bent u allebei eigenaar van het huis? Dan moet u allebei in uw belastingaangifte een bedrag bij uw inkomen optellen. Dit heet het ‘eigenwoningforfait’. Het bedrag dat u moet optellen is afhankelijk van de WOZ-waarde van het huis. U geeft 50% op van het bedrag van ‘eigenwoningforfait’. Omdat u niet in het huis woont, mag u daarnaast ook 50% van eigenwoningforfait aftrekken als betaalde alimentatie. U moet hierover wel afspraken hebben gemaakt met uw ex in het echtscheidingsconvenant of uw verzoek om het partnerschap te beëindigen.

Hebt u ook hypotheekrente betaald? Omdat u allebei eigenaar van het huis bent, mag u 50% van de hypotheekrente aftrekken.

Let op: soms is de eigendomsverhouding anders. In die situaties mag u de hypotheekrente aftrekken die u hebt betaald, voor het deel dat u eigenaar bent van de woning. 

  • U bent volledig eigenaar geworden

Bent u het hele jaar volledig eigenaar van het huis? En woont u hier zelf het grootste deel van de tijd? Dan moet u in uw belastingaangifte een bedrag bij uw inkomen optellen. Dit heet het ‘eigenwoningforfait’. Het bedrag dat u moet optellen is afhankelijk van de WOZ-waarde van het huis. Als u de volledige hypotheekrente betaalt, dan mag u deze voor 100% aftrekken. 

Geldt voor u een andere situatie? Dan is het is verstandig om daarbij advies te vragen aan een financieel adviseur.

Over CONCIES | mediation | relatietherapie

Toen ik de overstap maakte van het onderwijs (MBO/HBO/Master) naar mediation, keerde ik terug naar mijn innerlijke roots, mijn 'natuurlijk zijn’, naar het werk dat bij mij hoort. Ik ben een mens die mediation van nature in zich heeft en die geen gebruik maakt van aangeleerde trucjes of gedragingen. En als ik terugkijk op mijn leven, dan heb ik ook altijd wel die rol vervuld. Natuurlijk kan ook ik goed ruzie maken. En ook daarbij ben ik altijd op zoek naar een oplossing die voor de ander en mij van belang is. Vanuit mijn psychologie- (HBO) en psychiatrie-achtergrond (werkervaring en langdurig les geven), ben ik breed inzetbaar en deskundig op het gebied van de DSM-5 (o.a. autisme, ADHD, ADD, PDD-NOS, persoonlijkheidsstoornissen). Ik heb de Master Mediation afgerond en ben in de volgende werkvelden van mediation werkzaam/gespecialiseerd: > FAMILIEMEDIATOR > ARBEIDSMEDIATOR Kortom, u kunt mij benaderen voor de volgende mediations: - FAMILIE/SCHEIDING - ARBEIDGERELATEERDE ZAKEN - GEZONDHEIDGERELATEERDE ZAKEN - JEUGDZORG - ONDERWIJS Naast als mediator ben ik werkzaam als relatietherapeut. Als relatietherapeut help ik stellen hun relatie te herstellen of helder te krijgen hoe de toekomst van hun relatie er uit ziet. Daarbij maak ik gebruik van onder meer Transactionele Analyse, systeemtherapie, gedragstherapie en mijn deskundigheid op het gebied van de DSM-5, de anatomie/fysiologie, pathologie, psychiatrie, psychologie en sociologie. Ik heb er niet voor niets jarenlang les in gegeven. Met enige regelmaat draag ik, als deskundige op het gebied van mediation en relatietherapie, bij aan radioprogramma's van BNR-nieuwsradio en (sinds 2016) RTVNH. Erg leuk om te doen. Goede voorlichting kan nooit kwaad. Nieuwsgierig naar meer informatie? Ga dan naar mijn website: www.concies.nl
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s