Dodenherdenking en het Nationaal Monument

Vandaag, om 20.00 uur, herdenken wij  allen die gevallen zijn als gevolg van oorlogsgeweld en terrorisme. Wij staan 2 minuten stil bij hen die, bij welke oorlog of om wat voor een reden dan ook, slachtoffer zijn geworden van (zinloos) geweld. Alsof er zinvol geweld bestaat? Elke vorm van geweld, zeker dat van oorlog en terrorisme is ook een vorm van zinloos geweld. 

Voor mij geldt dat daarom ook echt voor iedereen. Elk mens, zonder enige uitzondering. Ik zou ook niet weten waarom ik iemand daarvan zou uitzonderen. Dat heeft te maken met mijn pacifistische opvatting. Ik ben tegen geweld en zeker tegen oorlogsgeweld en terrorisme. Ik begrijp de mens wat dat betreft ook niet. Hoe kun je een medemens doden? Hoe kun je, omdat iemand anders jou daartoe de opdracht geeft, een ander doden? Hoe kun je, omdat een ander jouw idelogie niet volgt, deze ander doden? De aanvaller? Het slachtoffer? De verdediger? Ik behoorde tot een van de laatste groepen die nog werd opgeroepen voor zijn nummer, de dienstplicht. Maar ik heb nooit gediend voor onze veiligheid of onze vrede, laat staan mijn vaderland.

Anno 2015, en ik riskeer nu te worden aangeklaagd wegens anti-semitisme, zijn het opnieuw de Joden die de buitenproportionele aandacht op zichzelf richten. Na een kleine 70 jaar maken zij zich druk over ons Nationale Monument op de Dam in Amsterdam. Zij vinden dat het monument niet weergeeft waarvoor het staat omdat zij er niet op staan. Zij verwijten ons dat er geen plek op is gemaakt voor de slachtoffers van de Holocaust. En zij vinden dat er onterecht ruimte is gemaakt voor hen die zijn gevallen tijdens de politionele acties in Indonesië. Zij eisen nu dat er ruimte wordt gemaakt voor de Joden die slachtoffer zijn geworden van het Nazi-regime en dat het onderdeel aan het monument dat herinnert aan de politionele acties wordt verwijderd. Hou nou toch op! Wordt het niet eens tijd dat jullie ophouden met dit soort aandachttrekkerij? Steeds weer in die slachtofferrol? Ik vind het best dat we stilstaan bij de gruweldaden van de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog, maar hoe zit het dan met de miljoenen andere slachtoffers of die uit de Eerste Wereldoorlog en de velen uit de oorlogen die daarvoor hebben plaatsgevonden. Ik begrijp heus wel dat we stil moeten staan bij wat er toen is gebeurd, maar om 70 jaar na dato te gaan lopen zeiken over wat er wel of niet aan het Nationaal Monument op de Dam deugd, dat gaat mij echt te ver. Het wordt tijd dat we dat gaan loslaten. En laten we eerlijk zijn: Zouden jullie Joden jullie je niet eens druk moeten gaan maken over de interneringskampen tijdens de Balkanoorlog of het feit dat jullie “Palestijnen opsluiten” in de Gazastrook en op de Westelijke Jordaanoever en hoe jullie daar buitenproportioneel huishouden als jullie die gebieden weer eens bombarderen of binnenvallen? 

Uiteindelijk hebben de Duitsers, de Italianen, de Japanners, de Nederlanders en al die andere oorlogszuchtige regimes tijdens de Tweede Wereldoorlog, en al die voorgaande en daarop volgende oorlogen, alleen maar gedaan wat hen werd opgedragen. In die tijd had je geen andere keuze. Je was landverrader als je je dienstplicht probeerde te ontlopen. Er bestond nog geen mogelijkheid om je te beroepen op principieel bezwaar. Nee, je ging in dienst en je deed wat je werd opgedragen. En natuurlijk had je toen ook de beroepsmilitairen die zich vrijwillig aansloten om oorlogje te kunnen spelen en dat niet deden om hun vaderland te dienen of te verdedigen, want dat was het oorspronkelijke doel van het leger: het vaderland verdedigen. De politionele acties waren verdedigende acties, de Indonesiërs vielen ‘ons land’ aan, hoe bizar het ook mag klinken. En dus moesten die weer teruggedreven worden: terug in hun mand. Het valt, met de wetenschap van nu niet goed te praten, maar zo werkte het toen wel.

Ik kan het mij niet voorstellen dat je aan zoiets meewerkt, maar daar stonden die KNIL-militairen helemaal niet bij stil, joh. Die voerden uit wat hen door hun vaderland werd opgedragen, net als de Joodse militairen anno 2015 dat doen wanneer zij de Gazastrook of de Westelijke Jordaanover weer eens met veel geweld aanvallen of binnentrekken. Waar hebben die Joden het nog over wanneer zij klagen over de symbolen op ons Nationale Monument?

Het Monument op de Dam staat voor allen die zijn gestorven als gevolg van oorlogsgeweld en het maakt mij niet uit of zij nu de aanvaller, slachtoffer of verdediger waren, zelfs niet of zij behoren tot de Nazi’s, IS of Boko Haram. Het zijn mensen die gehandeld hebben vanuit een plichtsgevoel en daarvan slachtoffer zijn geworden.

Mijn monument op de Dam is een symbool voor totale waanzin, voor de idioterie die in mensen zit om anderen leed aan te doen, om mensen kwaad aan te doen, om mensen op beestachtige wijze af te slachten, of je nou aanvaller bent of verdediger. In mijn ogen zijn ze allemaal gek. In mijn ogen zijn ze allemaal onmenselijk en barbaren. In mijn ogen dood je geen medemensen, ook niet als ultieme strafmaatregel in een rechtsstaat of in een totalitair regime. Dus, de doodstraf is voor mij ook een oorlogsdaad. Laten we dáár bij stilstaan, wanneer de klok acht uur slaat en ons doet herinneren aan alle slachtoffers van doodsgeweld.


Copyright©oncies 2015, het jaar waarin we herdenken dat wij stil hebben leren staan dat oorlogsslachtoffers niet worden onderscheiden in de symboliek van een monument, maar in de tragiek van hun leven.

 
 

Over CONCIES | mediation | relatietherapie

Toen ik de overstap maakte van het onderwijs (MBO/HBO/Master) naar mediation, keerde ik terug naar mijn innerlijke roots, mijn 'natuurlijk zijn’, naar het werk dat bij mij hoort. Ik ben een mens die mediation van nature in zich heeft en die geen gebruik maakt van aangeleerde trucjes of gedragingen. En als ik terugkijk op mijn leven, dan heb ik ook altijd wel die rol vervuld. Natuurlijk kan ook ik goed ruzie maken. En ook daarbij ben ik altijd op zoek naar een oplossing die voor de ander en mij van belang is. Vanuit mijn psychologie- (HBO) en psychiatrie-achtergrond (werkervaring en langdurig les geven), ben ik breed inzetbaar en deskundig op het gebied van de DSM-5 (o.a. autisme, ADHD, ADD, PDD-NOS, persoonlijkheidsstoornissen). Ik heb de Master Mediation afgerond en ben in de volgende werkvelden van mediation werkzaam/gespecialiseerd: > FAMILIEMEDIATOR > ARBEIDSMEDIATOR Kortom, u kunt mij benaderen voor de volgende mediations: - FAMILIE/SCHEIDING - ARBEIDGERELATEERDE ZAKEN - GEZONDHEIDGERELATEERDE ZAKEN - JEUGDZORG - ONDERWIJS Naast als mediator ben ik werkzaam als relatietherapeut. Als relatietherapeut help ik stellen hun relatie te herstellen of helder te krijgen hoe de toekomst van hun relatie er uit ziet. Daarbij maak ik gebruik van onder meer Transactionele Analyse, systeemtherapie, gedragstherapie en mijn deskundigheid op het gebied van de DSM-5, de anatomie/fysiologie, pathologie, psychiatrie, psychologie en sociologie. Ik heb er niet voor niets jarenlang les in gegeven. Met enige regelmaat draag ik, als deskundige op het gebied van mediation en relatietherapie, bij aan radioprogramma's van BNR-nieuwsradio en (sinds 2016) RTVNH. Erg leuk om te doen. Goede voorlichting kan nooit kwaad. Nieuwsgierig naar meer informatie? Ga dan naar mijn website: www.concies.nl
Dit bericht werd geplaatst in A-sociaal, Afscheid, Afslachten, Agressie, Alledaags, Angst, Anti-sociaal, Bedreiging, Belangen, Boosheid, conflict, Discriminatie, Escalatie, Executies, Familieleed, Fundamentalisme, Gedragsproblemen, Geloofsovertuiging, Geweld, Informatief, Intimidatie, Islam, kinderbelangen, Kindermisbruik, Kwaliteit van leven, Lichamelijk lijden, lijfstraffen, Machtsmisbruik, Mediation, Mensenhandel, Mensensmokkel, Moslims, Nationaal Monument, Obsessief gedrag, Oorlog, Oorlogsgeweld, overheidsbeleid, Overtuigingen, politiek, Propaganda, publicaties, Radicalisering, Rechtsstaat, Religie, Repressie, Respect, Respectloosheid, Rooms Katholieke Kerk, Schrikbewind, Seksueel misbruik, Sociaal lijden, Spraakmakend, Standpunten, Terreur, Toekomst, Uncategorized, Vrede, Waarden en normen, Wanbeleid, Wanprestatie en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s