Seks houdt u gezond

Onlangs schreef ik een blog over voedingsstoffen die een verwachte negatieve of veronderstelde positieve invloed hebben op uw seksleven. Vandaag maar eens aandacht voor de positieve gevolgen van seks op uw leven. Niet alleen gezond eten, voldoende slapen en lekker sporten zijn ingrediënten voor een gezond leven, er is nog een manier om aan uw gezondheid te werken; het hebben van seks.

De liefde bedrijven is leuk en lekker, maar dat het ook gezond is, is niet bij iedereen bekend. En waarom is seks zo gezond voor u? Nou:

  • Seks verhoogt je weerstand  

Uit onderzoek is gebleken dat door het hebben van seks, één of twee keer per week, het immunoglobuline A stijgt.. Immunoglobuline A is een antilichaam dat als belangrijkste functie heeft het lichaam te beschermen tegen indringers van buitenaf, zoals bacteriën en virussen. Uw werkt dus actief aan uw afweersysteem, terwijl u geniet van een lekker potje seks.


  • Seks is goed voor hart en bloedvaten 

Tijdens het seksen versnelt de hartslag en stroomt het bloed sneller door de bloedvaten en dit is, net als bij het sporten, goed voor je hart en bloedvaten en verlaagt zo het risico op het krijgen van een hartaanval. Daarbij is het zo dat seks helpt om je cholesterol op een beter niveau te krijgen, wat de kans op hart- en vaatziekten doet afnemen. U kunt dus, geheel terecht, altijd beweren dat u een paar keer per week sport en aan uw gezondheid werkt.


  • Seks zorgt voor minder stress 

Er blijkt een verband te bestaan tussen seks en het reduceren van stress. Onderzoekers denken dat dit te maken heeft met het hormoon oxytocine. Oxytocine wordt aangemaakt wanneer we onderling contact als positief ervaren, zoals aanraken, knuffelen én het hebben van seks. En men gaat er vanuit dat bij een hogere niveau van oxytocine er sprake is van meer weerbaarheid tegen stress, en ook tegen verslaving. En laten we eerlijk zijn: Is het niet een fantastische manier om te ontspannen? Even relaxen voor of na een drukke dag. Hoewel, seks kan behoorlijk verslavend zijn en bij sommige mensen is het een heuse verslaving.


  • Seks helpt je om af te vallen 

Met een vrijpartij van tussen de 15 en 30 minuten verbrandt u, afhankelijk van het standje/de posities, tussen de 15 en 300 kcal. En om het te vergelijken, een half uur hardlopen bij een gemiddelde snelheid van 10 km per uur zorgt ervoor dat u 300 kcal verbrandt. Het is daarbij wel belangrijk om er rekening mee te houden dat u mogelijk van die gerieflijke houding af moet. Altijd de onderliggende partij zijn, draagt niet bij in het afvallen. Mogelijk dient u wat actiever te worden.


  • Door seks minder kans op prostaatkanker 

Uit een Australisch onderzoek blijkt dat wanneer mannen tussen de 20 en 50 jaar ongeveer 5 keer per week ejaculeren ze 30% minder kans hebben om prostaatkanker te ontwikkelen dan mannen die veel minder vaak ejaculeren per week. Het spreekt voor zich dat dit niet opgaat voor vrouwen, maar samen seksen is toch ook leuk. Samen de seks beleven is dan samen de profilactische strijd aangaan tegen kanker.


  • Seks reduceert pijn

Over de pijnreducerende werking van seks heb ik al eerder een blog geschreven, maar het misstaat hier niet om er andermaal bij stil te staan. Seks werkt als een natuurlijke pijnstiller door de aanmaak van endorfines. Endorfines worden aangemaakt door de hypofyse tijdens onder andere een orgasme. En ze werken als een natuurlijke drug (de stof lijkt chemisch op morfine) en ze zorgen ervoor dat de gevoeligheid voor pijn vermindert. De pijn kan hoofdpijn zijn maar ook menstruatiepijn, etc. 


  • Seks helpt tegen incontinentie 

Door seks te hebben oefenen vrouwen de bekkenbodemspieren en deze spieren zijn enorm belangrijk om controle te houden over de blaas. Door verslapping van de bekkenbodemspieren kan ongewild urineverlies ontstaan. Bovendien dragen slappe bekkenbodemspieren bij aan het ontwikkelen van verzakking van de baarmoeder (prolaps). Natuurlijk bestaan er allerlei oefeningen om deze bekkenbodemspieren te trainen, maar seks is toch veel leuker dan die oefeningen?


  • Relatieproblemen

Seks kan van invloed zijn op de intieme relatie met uw partner. Relatieproblemen ontstaan, in geval van seksuele problemen, niet altijd vanuit vreemdgaan. Sterker nog, in verreweg de meeste gevallen is ontevredenheid over de seksuele relatie een van de oorzaken van de relatieproblemen. Het komt zelfs voor dat partners hierom wensen te scheiden. Seks in een relatie is in die zin daarom een zeer gunstige en positieve factor in het behoud van de relatie en een vast onderwerp tijdens relatiebemiddelingen/-therapie.


  • Conclusie

Dus! Seks is goed voor u, zowel lichamelijk als geestelijk. Mogelijk heeft het ook invloed op uw sociale welzijn. Kortom: de volgende keer dat u seks hebt dan doet u dat natuurlijk voor uw gezondheid.

Bronnen: Dokter.nl, WebMD en National Health Service


Copyright©oncies 2015

Over CONCIES | mediation | relatietherapie

Toen ik de overstap maakte van het onderwijs (MBO/HBO/Master) naar mediation, keerde ik terug naar mijn innerlijke roots, mijn 'natuurlijk zijn’, naar het werk dat bij mij hoort. Ik ben een mens die mediation van nature in zich heeft en die geen gebruik maakt van aangeleerde trucjes of gedragingen. En als ik terugkijk op mijn leven, dan heb ik ook altijd wel die rol vervuld. Natuurlijk kan ook ik goed ruzie maken. En ook daarbij ben ik altijd op zoek naar een oplossing die voor de ander en mij van belang is. Vanuit mijn psychologie- (HBO) en psychiatrie-achtergrond (werkervaring en langdurig les geven), ben ik breed inzetbaar en deskundig op het gebied van de DSM-5 (o.a. autisme, ADHD, ADD, PDD-NOS, persoonlijkheidsstoornissen). Ik heb de Master Mediation afgerond en ben in de volgende werkvelden van mediation werkzaam/gespecialiseerd: > FAMILIEMEDIATOR > ARBEIDSMEDIATOR Kortom, u kunt mij benaderen voor de volgende mediations: - FAMILIE/SCHEIDING - ARBEIDGERELATEERDE ZAKEN - GEZONDHEIDGERELATEERDE ZAKEN - JEUGDZORG - ONDERWIJS Naast als mediator ben ik werkzaam als relatietherapeut. Als relatietherapeut help ik stellen hun relatie te herstellen of helder te krijgen hoe de toekomst van hun relatie er uit ziet. Daarbij maak ik gebruik van onder meer Transactionele Analyse, systeemtherapie, gedragstherapie en mijn deskundigheid op het gebied van de DSM-5, de anatomie/fysiologie, pathologie, psychiatrie, psychologie en sociologie. Ik heb er niet voor niets jarenlang les in gegeven. Met enige regelmaat draag ik, als deskundige op het gebied van mediation en relatietherapie, bij aan radioprogramma's van BNR-nieuwsradio en (sinds 2016) RTVNH. Erg leuk om te doen. Goede voorlichting kan nooit kwaad. Nieuwsgierig naar meer informatie? Ga dan naar mijn website: www.concies.nl
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s