De wreedheden van de totalitaire heerser versus mediation

 
 

Met grote regelmaat verscijnen dit soort berichten in onze media. Berichten over wreedheden. Het valt toch niet te bevatten dat mensen in staat zijn dit te doen of in stand houden. De film The Wave laat zien hoe mensen kunnen worden geïndoctrineerd en lijdzaam volgen. Daarom ook mijn blogs op 4 en 5 mei. Maar dat dit voorbeeld slechts het puntje van de ijsberg is?

Als mediator zet ik mij in door mensen bij te staan in wat zij zelf niet denken te kunnen: het oplossen van een kwestie, i.c. een conflict of een vergelijkbaar probleem. Ik zet mijn competenties in om hen zelf tot oplossingen te laten komen. Dat gaat mij wel goed af.

Tijdens mediations, en soms ook tijdens relatiebemiddelingen, waarin ik mensen bijsta in het herstellen van hun relatie, komt het echter ook weleens voor dat een van de twee partijen destructief gedrag ten koste van de ander vertoont. Dat gaat uiteraard minder ver dan tot waar de Noord-Koreaanse leider gaat. Gelukkig maar.

Het gaat in dit blog niet zozeer om het destructieve gedrag, maar om de effecten daarvan op anderen: het gevoel van dreiging en onveiligheid.

In Noord-Korea stel ik mij voor dat mensen, ondanks de doctrine, zich permanent bedreigd en onveilig voelen. De agressor, het regime, is daarin onbetrouwbaar en vooral onvoorspelbaar. Het ene moment behoor je nog tot de inner circle of tenminste tot hen die wel goed zitten en het volgende sta je voor een vuurpeloton. In het geval van de betreffende minister: voor een luchtafweerinstallatie. Hoe wreed en verwrongen moet een geest zijn om dat te bedenken. En word je rücksichtlos neergeknald.

Bij conflicten komt dit gevoel vaak voor. Bijvoorbeeld: In arbeidszaken is de relatie met de baas, formeel of informeel leider, nog goed en het volgende moment sta je er helemaal alleen voor en loop je het risico om niet alleen door de je baas maar ook door je collega’s te worden ontslagen of buitengesloten. Basis van dit gevoel is dreiging en onveiligheid. Ik ken een bedrijf dat drijft op een angstcultuur. Flexwerkers, ongeveer 90% van het operante personeel, worden als moderne slaven ingezet, worden minimaal betaald en kunnen op elk momente van de dag worden weggestuurd, terwijl zij volkomen afhankelijk zijn voor hun inkomen van deze werkgever.

Bij familieconflicten of coflicten in de huiselijke sfeer, zoals ruzie in de familie of scheiding, spelen angst voor of vanwege een hoofdrol in het gevoel voor dreiging en onveiligheid voor het uiteenvallen of het verlies van een dierbare. Degene die het centrum is van het conflict of de oorzaak is of niet de beslissing heeft genomen om te gaan scheiden, is daar zelden content over. Het feit dat de rest van de familie partij kiest voor de ander, de ander heeft besloten tot het initiëren van de scheidingsprocedure, roept nu eenmaal zulke gevoelens op.

Soms hebben mensen nergens hinder van. Zij lijken zich ogenschijnlijk bij de situatie neer te leggen. Maar niets is minder waar. Psychologisch heeft elke situatie die de basis van het persoonlijk bestaan en denken fundamenteel kunnen aantast, effect op onze gemoedstoestand en het gevoel van dreiging en onveiligheid. Zo heeft de familie altijd als basis gehad dat je daar je veilige haven hebt, van saamhorigheid en van verbondenheid en betrokkenheid. Zelfs wanneer deze niet daadwerkelijk bestaat. Het gezin, de vader, de moeder, tot oma’s en opa’s toe, zij maken allemaal deel uit van een wereld waarin jij je goed, normaal gesproken, onbedreigd en veilig voelt.

In onze opvattingen dienen de werksfeer en de werkomgeving als surrogaat van de familie, het gezin. Bij de werkgever wordt het als positief ervaren wanneer je daar dezelfde normen en waarden hanteert als thuis. Althans als het om betrokkenheid, motivatie en arbeidsethos gaat. Net als bij families en gezinnen zit niemand te wachten op een conflict dat dit beeld verstoort. Veel werkgevers zijn daarin pro-actief en organiseren momenten waarin dit gevoel wordt versterkt (bedrijfsfeestje, cadeuatje bij verjaardagen en jubilea).

In Noord-Korea beïnvloeden de heersers de bevolking, ook door het organiseren van activiteiten die de betrokkenheid, motivatie en arbeidsethos versterken, en toch is dat anders. De activiteiten die daar worden georganiseerd dienen verplicht te worden gevolgd. Uitsluitend om de doctrine te versterken. Dreiging en onveiligheid zijn daar permanent aanwezig.

In ‘onze cultuur’ lossen wij het graag samen op. We praten er met elkaar over en zijn bereid om met andersdenkenden om tafel te gaan. We respecteren elkaar en zijn bereid om te luisteren. Behalve als er sprake is van een gevoel van dreiging en onveiligheid. Dan gaan onze hakken in het zand, klemmen we een mes tussen onze tanden en komen wij bewapend, gepoetst en gemoffeld voor de dag, want we zullen die ander wel even een poepie laten ruiken. Een koekje van eigen deeg geven. Weg basisgedachte om er samen uit te komen. Dan zijn we kleine, gecivileerde Kim Jong-unnetjes, totdat ons gevoel van rechtvaardigheid, eerlijkheid, gelijkheid en gerechtigheid is bevredigd. Gelukkig doen de meesten van ons dit overdrachtelijk en zit men nog steeds om tafel, maar dan met een vakbekwame MfN Register-Mediator.

Wat een rijkdom. Wat een voorrecht. Wat een gevoel van “onbedreigdzaamheid”. Wat een gevoel van veiligheid. Wat zonde om dat te laten verkwanselen door mensen die ons bang proberen te maken, zoals terroristen, predikers, politici en misschien wel onze buren.


Copright©oncies 2015

Over CONCIES | mediation | relatietherapie

Toen ik de overstap maakte van het onderwijs (MBO/HBO/Master) naar mediation, keerde ik terug naar mijn innerlijke roots, mijn 'natuurlijk zijn’, naar het werk dat bij mij hoort. Ik ben een mens die mediation van nature in zich heeft en die geen gebruik maakt van aangeleerde trucjes of gedragingen. En als ik terugkijk op mijn leven, dan heb ik ook altijd wel die rol vervuld. Natuurlijk kan ook ik goed ruzie maken. En ook daarbij ben ik altijd op zoek naar een oplossing die voor de ander en mij van belang is. Vanuit mijn psychologie- (HBO) en psychiatrie-achtergrond (werkervaring en langdurig les geven), ben ik breed inzetbaar en deskundig op het gebied van de DSM-5 (o.a. autisme, ADHD, ADD, PDD-NOS, persoonlijkheidsstoornissen). Ik heb de Master Mediation afgerond en ben in de volgende werkvelden van mediation werkzaam/gespecialiseerd: > FAMILIEMEDIATOR > ARBEIDSMEDIATOR Kortom, u kunt mij benaderen voor de volgende mediations: - FAMILIE/SCHEIDING - ARBEIDGERELATEERDE ZAKEN - GEZONDHEIDGERELATEERDE ZAKEN - JEUGDZORG - ONDERWIJS Naast als mediator ben ik werkzaam als relatietherapeut. Als relatietherapeut help ik stellen hun relatie te herstellen of helder te krijgen hoe de toekomst van hun relatie er uit ziet. Daarbij maak ik gebruik van onder meer Transactionele Analyse, systeemtherapie, gedragstherapie en mijn deskundigheid op het gebied van de DSM-5, de anatomie/fysiologie, pathologie, psychiatrie, psychologie en sociologie. Ik heb er niet voor niets jarenlang les in gegeven. Met enige regelmaat draag ik, als deskundige op het gebied van mediation en relatietherapie, bij aan radioprogramma's van BNR-nieuwsradio en (sinds 2016) RTVNH. Erg leuk om te doen. Goede voorlichting kan nooit kwaad. Nieuwsgierig naar meer informatie? Ga dan naar mijn website: www.concies.nl
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s