Zo is het altijd al geweest en zo zal het altijd blijven.

Ik weet niet of het u al is opgevallen, maar mij wel. Steeds vaker en luider wordt het a-sociale  tot anti-sociale gedrag van met name jongeren tot ongeveer 25 jaar ter discussie gesteld, en wordt met name gesproken over de rol van de opvoeders daarin. U en ik behoren, omdat wij ouders zijn van deze jongeren, tot de groep opvoeders waaraan geappelleerd wordt.


Het lijkt een nieuw fenomeen: a-sociaal en anti-sociaal gedrag bij de jeugd en de jong-volwassenen. Ze zouden zich onttrekken aan de algemeen geldende sociaal-maatschapoelijke gedragsregels en geen respect meer hebben voor hun medemens, i.c. elkaar en ouderen.

Het gebrek aan onderling respect wordt door hen niet erkend. Zij zien dit als de gewoonste zaak van de wereld. Het boeit hen ook niet. De huidige generatie is vooral op zichzelf gericht en is gewend om pseudo assertief te zijn. Assertiviteit is een groot goed. Ben je niet assertief, dan hoor je er niet meer bij. Dagelijks stappen tientallen tot misschien wel hinderden jongeren op therapeuten en coaches af om assertiviteitstrainingen te ondergaan. Ze zijn op zoek naar hulpmiddelen om in hun kracht te komen.

Het zijn de ouderen onder ons die zich storen aan het a-sociale en anti-sociale gedrag van deze jongeren. Daarom noemen zij ze ook jongeren. De ouderen verwijten de jongeren dit gedrag. Maar de meeste ouderen vergeten daarbij, voor het gemak, te kijken naar de veroorzakers en oorzaken van dit gedrag.

  • De veroorzakers

Wie zijn nu de veroorzakers van dit sociaal ongewenste gedrag? Hoe komt het dat deze jongeren zich zo gedragen? De deskundigen weten het wel. Zij verwijten de opvoeders (ouders) dat zij hun kinderen onvoldoende streng hebben grootgebracht. Dat zij deze kinderen onvoldoende normen en waarden hebben bijgebracht. Dat zij hun kinderen teveel verwend hebben en er potentiële narcisten van hebben gemaakt, waardoor anti-sociaal gedrag werd gekweekt. Het gebrek aan opvoeding zou daarmee de belangste oorzaak zijn van het huidige gedrag van onze jongeren.

Daarnaast wordt er gewezen naar de toenemende technologie. De mogelijkheden om gebruik te maken van geautomatiseerde systemen of technologische hulpmiddelen, waarbij de smartphone op de eerste plaats staat. De individualisering van de samenleving. Er zou geen natuurlijke cohesie meer zijn, geen onderlinge betrokkenheid. En daarmee de zelfregulering in de groep. Geen onderlinge correctie op sociaal-maatschappelijk ongewenst gedrag.

Daar tegenover staat de groep opvoeders die doorschieten in het tegenovergestelde. Die hun kinderen dwingen om in keurspakken rond te lopen en eisen dat zij strikt voldoen aan de eisen die zij aan hen stellen. Opvoeders die strikt leven in de leer van hun religie. Opvoeders die hun waarden en normen als absoluutheden en overtuigingen aan hun kinderen opleggen. Opvoeders die hun kinderen belemmeren in hun ontwikkeling tot (weer, maar nu anders) zelfstandig individu.

  • De oorzaken

Revolutie en evolutie. Mijns inziens zijn dit de twee oorzaken van het tot ongewenst gedrag verklaarde gedrag van jongeren. En dat is niets nieuws.

Al sinds het ontstaan van de mensheid bestaat de revolutie, de puberteit. Kinderen zetten zich tijdens de puberteit af tegen hun ouders en lapoen zo ongeveer alkes aan hun laars wat hun ouders ergens van vinden. Ze vechten zich een weg naar hun onafhankelijkheid en zelfredzaamheid. Ze wensen verantwoording voor zichzelf te gaan dragen. Hun eigen opvattingen over dingen te ontwikkelen. Dat is altijd al zo geweest.

Evenlang bestaat ook de evolutie, de ontwikkeling van de mensheid. Het algemene groeiproces. Elke generatie draagt het deel van de vorige generaties met zich mee (en dan heb ik het niet alleen over de genetische overdracht) en voegt daar vernieuwingen en veranderingen aan toe. Deze vernieuwingen en veranderingen vinden steeds vaker en sneller plaats. Het is nog niet zolang geleden dat de computer gemeengoed werd. De ontwikkelingen op technologisch gebied zijn bijna niet meer bij te houden. De draadloze telefoon is achterhaald door de mobiele smartphone. De mens groeit daarin mee, en met name de jongere.

De jeugd van tegenwoordig is niet te vergelijken met die uit de tijd van de Neaderthalers, die uit de Middeleeuwen of die uit de zestiger jaren van de vorige eeuw. De ouders die als kind opgroeiden bij ouders die zelf puber waren in de zeventiger en tachtiger jaren zijn daarmee niet te vergelijken.

We doen onze jongeren onrecht aan door hen van alles te verwijten. Het is niet hun schuld dat zij meegaan in hun tijdsslot. Niet dat daarmee de ontwikkeling tot ongewenst sociaal gedrag wordt goedegekeurd. Nee, daarin mag best de tijd wat worden teruggedraaid. Maar dat is niet aan de huidige generatie opvoeders. Het is aan dekomende generatie opvoeders om dat weer recht te trekken. De huidige generatie opvoeders is het product van hun voorgaande en zo zal de jeugd van tegenwoordig weer naar eer en geweten de volgende opvoeden en doen wat zij nodig achten in de opvoeding van hun kinderen. Noch de vorige noch huidige en noch de toekomstige generaties opvoeders én jongeren valt iets te verwijten. Er kan alleen gewenst worden dat de volgende generatie iets heeft geleerd van de vorige.

Zo is het altijd al geweest en zo zal het altijd blijven.


Copyright©oncies 2015

Over CONCIES | mediation | relatietherapie

Toen ik de overstap maakte van het onderwijs (MBO/HBO/Master) naar mediation, keerde ik terug naar mijn innerlijke roots, mijn 'natuurlijk zijn’, naar het werk dat bij mij hoort. Ik ben een mens die mediation van nature in zich heeft en die geen gebruik maakt van aangeleerde trucjes of gedragingen. En als ik terugkijk op mijn leven, dan heb ik ook altijd wel die rol vervuld. Natuurlijk kan ook ik goed ruzie maken. En ook daarbij ben ik altijd op zoek naar een oplossing die voor de ander en mij van belang is. Vanuit mijn psychologie- (HBO) en psychiatrie-achtergrond (werkervaring en langdurig les geven), ben ik breed inzetbaar en deskundig op het gebied van de DSM-5 (o.a. autisme, ADHD, ADD, PDD-NOS, persoonlijkheidsstoornissen). Ik heb de Master Mediation afgerond en ben in de volgende werkvelden van mediation werkzaam/gespecialiseerd: > FAMILIEMEDIATOR > ARBEIDSMEDIATOR Kortom, u kunt mij benaderen voor de volgende mediations: - FAMILIE/SCHEIDING - ARBEIDGERELATEERDE ZAKEN - GEZONDHEIDGERELATEERDE ZAKEN - JEUGDZORG - ONDERWIJS Naast als mediator ben ik werkzaam als relatietherapeut. Als relatietherapeut help ik stellen hun relatie te herstellen of helder te krijgen hoe de toekomst van hun relatie er uit ziet. Daarbij maak ik gebruik van onder meer Transactionele Analyse, systeemtherapie, gedragstherapie en mijn deskundigheid op het gebied van de DSM-5, de anatomie/fysiologie, pathologie, psychiatrie, psychologie en sociologie. Ik heb er niet voor niets jarenlang les in gegeven. Met enige regelmaat draag ik, als deskundige op het gebied van mediation en relatietherapie, bij aan radioprogramma's van BNR-nieuwsradio en (sinds 2016) RTVNH. Erg leuk om te doen. Goede voorlichting kan nooit kwaad. Nieuwsgierig naar meer informatie? Ga dan naar mijn website: www.concies.nl
Dit bericht werd geplaatst in A-sociaal, Agressie, Alcoholmisbruik, Alledaags, Angst, Anti-sociaal, Balans, Bedreiging, Belangen, Bezorgdheid, Bindingsangst, conflict, Criminaliteit, Depressiviteit, Discriminatie, Eenoudergezin, Expertise, Facebook, Familieconflict, Familieleed, Familiezaken, Gedragsproblemen, Geestelijk lijden, Geloofsovertuiging, Geweld, Gezin, gezondheidszorg, Huiselijk geweld, Informatief, Inspanningsverplichting, Internetgeneratie, Intimidatie, Intimiteit, Jeugdbescherming, Jeugdvrienden, Jeugdzorg, Juridisch, kinderbelangen, Kinderen, Kwaliteit van leven, Kwaliteit van zorg, Lichamelijk lijden, maatwerk, Machtsmisbruik, Mantelzorg, Mediation, Obsessief gedrag, onderwijs, Ontspanning, Oorlogsgeweld, Oorsuizen, Opleiden, Ouderen, Ouders, ouderschapsplan, overheidsbeleid, Overlast, Overtuigingen, Participatiesamenleving, Passief geweld, pesten, Politie, politiek, privacy, Puberteit, publicaties, Radicalisering, Relatieproblemen, Religie, Repressie, Respect, Respectloosheid, Rugzakje, Samengesteld gezin, Scheiden, scheiding, Schoolresultaten, Schrikbewind, Schulden, Seks, Seksueel misbruik, Slapen, Sociaal Juridische Dienstverlening, Sociaal lijden, Sociale media, Spraakmakend, Standpunten, Therapie, Thuis, Tinnitus, Toekomst, Trouwen, Uncategorized, vechtscheiding, Verlatingsangst, Verslaving, Voortplanting, Vrede, vreemdgaan, Vrijheid, Waarden en normen, Wanbeleid, Wanprestatie, Werkeloos, Zekerheid, zorg en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s