Niets is meer verrassend in het onderwijs of welke andere door de staat gesubsidieerde instelling.

Gisteren werd het declareergedrag van de toplagen van de managements van verschillende universiteiten in Nederland In het nieuws gebracht. Alsof deze managers de enige misbruikers zijn van publieke gelden en gelden die voor het primaire proces bedoeld zijn. Nou, ik kan u snel uit uw dromen helpen….mocht u denken dat zij de enige zelfverrijkers zijn, dan komt u bedrogen uit.

Naast de universiteiten, woningbouwcorporaties en politici, bij wie het buitensporige declaratiegedrag al eerder aan de orde werd gesteld, gebeurt dit onder directies van HBO-scholen, MBO-scholen en ziekenhuizen.

Naast ongelimiteerde zelfverrijking via salarissen die een veelvoud zijn van de Balkenende-norm, declareren deze lieden er rijk op los. Of er wordt geld gespendeerd aan onnodige luxe en voorzieningen. Zo kan het voorkomen dat in een sector binnen een kalenderjaar tot 3x toe een kantoorruimte opnieuw wordt ingericht, omdat er 3x iemand anders gebruik van gaat maken. Deze make-overs kosten gemiddeld €50.000 per keer. Ook snoepreisjes worden gemaakt.

Ook ik heb ermee te maken gehad. Ik mocht naar een congres, diende daarvoor wel actief deel te nemen d.m.v. het geven van een workshop, maar diende ook een collega mee te nemen. Deze collega had niets met het thema van het congres en deed verder ook niets. Deze collega genoot van een verkapte vakantie op een prachtig eiland in de Atlantische Oceaan ter hoogte van de evenaar. At, dronk en reisde rond op kosten van de zaak en hoefde daar geen verantwoording voor af te leggen. En dit voorbeeld is slechts een druppel op een gloeiende plaat.

En waar worden deze zaken uit bekostigd? Uit de budgetten die worden toegekend om het primaire proces te verbeteren. Zo worden budgetten ter verbetering van het onderwijs, door meer gekwalificeerde docenten aan te trekken, voor de uitstapjes van het management gebruikt (of hun salarissen mee verhoogd), terwijl er bezuinigd wordt op het docententeams die invulling geven aan de kerntaak van de onderwijsinstelling.

Directies van zorginstellingen doen niet anders. Verpleegkundigen en verzorgenden worden massaal op straat gezet, wegbezuinigd, terwijl de managers massaal hun inkomens laten stijgen en wereldreizen maken.

En het blijft een vraagteken waarom de ministers en staatssecretarissen, die hiervoor verantwoordelijk zijn, niet ingrijpen. De verdenking gaat richting eigenbelangen. En eigenbelangen rieken naar fraude of corruptie. Anders valt het niet te verdedigen dat de bewindslieden er niets aan doen en een tollerantiebeleid blijven voeren, waardoor hieraan geen einde komt.

Uiteindelijk zijn wij, de belastingbetalers, de pisang. Wij zijn de indirecte financiers van deze onverkwikkelijke activiteiten. Wij stemmen op de partijen die dit toestaan, geen enkele uitgesloten. De regering die gesteund wordt door de oppositie, het idee alleen al is hoogverraad aan hun electoraat.

Er verandert niets. En dat kan ook niet. De topambtenaren verdwijnen niet als er een nieuwe leider/bestuurder komt. En het zijn deze topambtenaren die het feitelijke beleid uitstippelen. De poppenkast van het politieke spel wordt nog steeds in de achterkamertjes van het parlement opgevoerd. Niks openbaarheid van bestuur. U en ik zullen nooit te weten komen hoe het in werkelijkheid gebeurt, of we moeten zelf onderdeel worden van dit steekspel…..


Copyright©oncies 2015


Deze tekst wordt in de loop van de dag geredigeerd….

Over CONCIES | mediation | relatietherapie

Toen ik de overstap maakte van het onderwijs (MBO/HBO/Master) naar mediation, keerde ik terug naar mijn innerlijke roots, mijn 'natuurlijk zijn’, naar het werk dat bij mij hoort. Ik ben een mens die mediation van nature in zich heeft en die geen gebruik maakt van aangeleerde trucjes of gedragingen. En als ik terugkijk op mijn leven, dan heb ik ook altijd wel die rol vervuld. Natuurlijk kan ook ik goed ruzie maken. En ook daarbij ben ik altijd op zoek naar een oplossing die voor de ander en mij van belang is. Vanuit mijn psychologie- (HBO) en psychiatrie-achtergrond (werkervaring en langdurig les geven), ben ik breed inzetbaar en deskundig op het gebied van de DSM-5 (o.a. autisme, ADHD, ADD, PDD-NOS, persoonlijkheidsstoornissen). Ik heb de Master Mediation afgerond en ben in de volgende werkvelden van mediation werkzaam/gespecialiseerd: > FAMILIEMEDIATOR > ARBEIDSMEDIATOR Kortom, u kunt mij benaderen voor de volgende mediations: - FAMILIE/SCHEIDING - ARBEIDGERELATEERDE ZAKEN - GEZONDHEIDGERELATEERDE ZAKEN - JEUGDZORG - ONDERWIJS Naast als mediator ben ik werkzaam als relatietherapeut. Als relatietherapeut help ik stellen hun relatie te herstellen of helder te krijgen hoe de toekomst van hun relatie er uit ziet. Daarbij maak ik gebruik van onder meer Transactionele Analyse, systeemtherapie, gedragstherapie en mijn deskundigheid op het gebied van de DSM-5, de anatomie/fysiologie, pathologie, psychiatrie, psychologie en sociologie. Ik heb er niet voor niets jarenlang les in gegeven. Met enige regelmaat draag ik, als deskundige op het gebied van mediation en relatietherapie, bij aan radioprogramma's van BNR-nieuwsradio en (sinds 2016) RTVNH. Erg leuk om te doen. Goede voorlichting kan nooit kwaad. Nieuwsgierig naar meer informatie? Ga dan naar mijn website: www.concies.nl
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s