De ARBO-dienst is hier doorslaggevend?

Een vraag die regelmatig wordt gesteld is de volgende:

Mijn werkgever gelooft niet dat ik ziek ben?

‘Ik heb een arbeidsconflict met mijn baas. Ik word hier lichamelijk en geestelijk ziek van. Ik heb me ziek gemeld maar mijn baas accepteert mijn melding niet en wil dat ik kom werken. Ben ik dat verplicht?’


  • Het antwoord

Bij deze vraag speelt het standpunt van de bedrijfsarts van een onafhankelijke ARBO-dienst een doorslaggevende rol en niet die van je baas of eigen huisarts. Het is de bedrijfsarts die bepaalt of u te ziek bent om uw eigen werk of ander passende arbeid te verrichten. De omstandigheid dat er ook een arbeidsconflict speelt, is in dit opzicht alleen relevant als mogelijke verklaring voor de klachten die hebben geleid tot het veronderstelde onvermogen tot arbeid. Het mag nooit een doorslaggevende rol spelen bij de vraag of u weer moet gaan werken of niet.
Een werkgever doet er dan ook goed aan om altijd contact te leggen en te houden met de bedrijfsarts als hij geconfronteerd wordt met een wegens ziekte arbeidsongeschikte werknemer. Dit geldt temeer als er sprake is van een voorafgaand arbeidsconflict.

  • De twijfels van de werknemer

Menig werknemer heeft zo zijn bedenkingen bij de bedrijfsarts. De arts van de ARBO-dienst is immers ingehuurd door de werkgever en kan daardoor worden beïnvloed. De eenzijdige werkoverleggen tussen opdrachtgever, de werkgever, en het uitvoerende orgaan, de vercommercialiseerde ARBO-diensten anno 2015, roepen terecht de vraag op of de ARBO-diensten nog wel neutraal kan optreden terwijl zijn voor hun inkomsten afhankelijk zijn van werkgevers.
Ik heb de afgelopen jaren te vaak en te veel verhalen gehoord en omstandigheden gezien om nog te twijfelen aan de omstreden onpartijdigheid van het grootste deel van de ARBO-artsen. Zij zijn te afhankelijk geworden van hun opdrachtgevers om nog langer onpartijdig en deskundig op te treden.


Copyright©oncies 2015

Over CONCIES | mediation | relatietherapie

Toen ik de overstap maakte van het onderwijs (MBO/HBO/Master) naar mediation, keerde ik terug naar mijn innerlijke roots, mijn 'natuurlijk zijn’, naar het werk dat bij mij hoort. Ik ben een mens die mediation van nature in zich heeft en die geen gebruik maakt van aangeleerde trucjes of gedragingen. En als ik terugkijk op mijn leven, dan heb ik ook altijd wel die rol vervuld. Natuurlijk kan ook ik goed ruzie maken. En ook daarbij ben ik altijd op zoek naar een oplossing die voor de ander en mij van belang is. Vanuit mijn psychologie- (HBO) en psychiatrie-achtergrond (werkervaring en langdurig les geven), ben ik breed inzetbaar en deskundig op het gebied van de DSM-5 (o.a. autisme, ADHD, ADD, PDD-NOS, persoonlijkheidsstoornissen). Ik heb de Master Mediation afgerond en ben in de volgende werkvelden van mediation werkzaam/gespecialiseerd: > FAMILIEMEDIATOR > ARBEIDSMEDIATOR Kortom, u kunt mij benaderen voor de volgende mediations: - FAMILIE/SCHEIDING - ARBEIDGERELATEERDE ZAKEN - GEZONDHEIDGERELATEERDE ZAKEN - JEUGDZORG - ONDERWIJS Naast als mediator ben ik werkzaam als relatietherapeut. Als relatietherapeut help ik stellen hun relatie te herstellen of helder te krijgen hoe de toekomst van hun relatie er uit ziet. Daarbij maak ik gebruik van onder meer Transactionele Analyse, systeemtherapie, gedragstherapie en mijn deskundigheid op het gebied van de DSM-5, de anatomie/fysiologie, pathologie, psychiatrie, psychologie en sociologie. Ik heb er niet voor niets jarenlang les in gegeven. Met enige regelmaat draag ik, als deskundige op het gebied van mediation en relatietherapie, bij aan radioprogramma's van BNR-nieuwsradio en (sinds 2016) RTVNH. Erg leuk om te doen. Goede voorlichting kan nooit kwaad. Nieuwsgierig naar meer informatie? Ga dan naar mijn website: www.concies.nl
Dit bericht werd geplaatst in Aanzegtermijn, Alledaags, Angst, arbeidsbemiddeling, Arbeidsbemiddeling, arbeidsconflict, Arbeidsjuridisch, Arbeidsmarkt, Arbeidsmediation, Arbeidsomstandigheden, Arbeidsovereenkomst, Arbeidsrecht, Arbeidsrisico's, Arbeidsvoorwaarden, Arbitrage, Arbowet, Belangen, Belangenbehartiging, Bemiddeling, Compensatie, Competenties, conflict, Expertise, Familieleed, gezondheidszorg, Informatief, Informatieplicht, Inspanningsverplichting, Integriteit, Intimidatie, Ketenbepaling, Machtsmisbruik, Mediation, Ondernemer, Ontslag, Pensioen, politiek, Principieel onderhandelen, publicaties, Raad van State, Rechtsbijstandverzekering, Rechtsstaat, Repressie, Schrikbewind, Sociaal Juridische Dienstverlening, Spraakmakend, Standpunten, Toekomst, Uitkeringen, Uncategorized, UWV, Verzekeringen, Waarden en normen, Wanbeleid, Wanprestatie, Werkeloos, Werkgever, Werknemer, WWZ, Zorgplicht en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s