Het plan van staatsecretaris van Rijn, is dat wel zo fijn?

Het komt niet vaak voor, maar ik publiceer hier een tekst die integraal, geschreven door M.C.Eberhart. Tussendoor heb ik aanvullende cursief noten geplaatst.


  • Dementievriendelijke samenleving 

Staatsecretaris van Rijn wil meer aandacht voor dementie. Een fantastisch idee!!! Ik werd bijna blij toen ik het las. Tot ik erover na ging denken.
De staatsecretaris wil dat de samenleving meer begrip krijgt voor dementie, dat de burger beter om kan gaan met mensen met dementie.
Met een bedrag van zestien miljoen euro wil dhr. van Rijn een campagne starten om begrip voor en kennis van dementie onder de bevolking te vergroten. Dit kunnen o.a. mensen zijn die door hun beroep met dementie te maken krijgen. Het gaat hierbij om b.v. kappers, supermarktmedewerkers, buschauffeurs en politiemedewerkers. Deze mensen moeten een netwerk van dementie vrienden gaan vormen.

Naar mijn mening kun je geen vrienden van dementie worden, hooguit vrienden van mensen met dementie, maar dit terzijde.

Deze zet van Martin van Rijn, staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn & Sport (VWS), zoon van een demente moeder en een daarover zeer bezorgde vader, laat weer eens zien dat de man volkomen incompetent is voor zijn functie. Hoe kan hij dit bedenken? Het antwoord…..


  • De achterliggende gedachte

Wat zou de achterliggende gedachte voor deze keuze kunnen zijn?
Persoonlijk denk ik dat het een verlengstuk is van de zo geniaal bedachte “participatiesamenleving”. De overheid haalt eerst geld uit de zorg waardoor zorginstellingen massaal het personeel moeten gaan ontslaan, verzorgingshuizen moeten dicht en ouderen worden verplicht lange tijd thuis te blijven wonen. Vaak ook nog zonder de benodigde professionele hulp.
Welzijn ging naar de gemeentes, de WMO werd ingevoerd om te bepalen wie wel of geen recht had op zorg. Voor de zwaardere zorgvrager kwam de WLZ (wet langdurige zorg).

De professionals die wegbezuinigd zijn moeten worden vervangen. Hun werk wordt voor een zeer groot deel gedaan door mantelzorgers, vrijwilligers en stagiaires.
En toen op een dag is de de overheid er achtergekomen dat ons land straks wel heel veel ouderen heeft, de babyboom wordt steeds ouder en in het jaar 2024 zijn ze allemaal rond de 80 jaar. Er komen dus ook steeds meer mensen met dementie, omdat we dus steeds ouder worden.

Al deze mensen blijven langer thuis wonen en zullen dus met hun dementie en zonder goede professionele begeleiding verward door het land lopen. Verward boodschappen doen, brood bij de kapper gaan halen en de haren bij de bakker willen laten knippen. Willen pinnen met de ov chipkaart en inchecken in de bus met de pinpas.
Het is natuurlijk geen optie om meer te investeren in goede professionele zorg voor mensen met dementie, het is veel gemakkelijker om de burger iets te laten weten over dementie en dan het signaleren van problemen over te laten aan de dame achter de kassa, de heer met de schaar en de agent die al genoeg problemen heeft omdat hij niet genoeg collega’s heeft.

De heer Van Rijn lijkt m.i. de aandacht te willen gaan verleggen. Hij probeert zijn wanbeleid en wanprestaties af te wikkelen op onkunde en onwetendheid onder de bevolking. Daarbij gaat hij volkomen voorbij aan de essentie van het vraagstuk. Het is namelijk geen vraagstuk, het is een groeiend probleem. Een probleem dat is veroorzaakt door de grootste miskleun die er ooit in het politieke spel is gemaakt: de aanstelling van een leeghoofd op de functievan staatssecretaris, en die van minister op het departement van VWS. En dan zwijg ik nog maar over de gevolgen voor mantelzorgers/familie die een dementerende in huis nemen, omdat dit beter voor de dementerende is, en hun inkomsten zien worden velaagd en soms extra fiscaal belast worden.


  • Weten ze daar in Den Haag wel wat dementie is?

Ik vraag mij af of de staatssecretaris echt weet wat dementie is. Dementie is nl. geen ziekte, het is een verzamelnaam van aandoeningen aan de hersenen. Elke vorm van dementie brengt ander gedrag met zich mee, elke vorm heeft een andere benaderingswijze nodig. Iemand met Alzheimer gedraagt zich anders dan iemand met FTD. Lewy Body dementie is niet hetzelfde als het syndroom van Korsakov. 

De voorbeelden die worden gegeven zeggen alls over de deskundigheid die wordt gemist op het departement van VWS. Want niet alleen de minister en de staatssecretaris hebben geen benul van dementie, ook het hele ambtenarenkorps is een club van onbenullen.


  • Zoveel mensen, zoveel gedragingen.

Zestien miljoen! 
Wat kan je doen met zestien miljoen?
Het geld dat de staatssecretaris in de campagne wil investeren kan hij volgens mij beter investeren in de opvang van mensen met dementie die, sinds de komst van de WMO, niet meer (of minder) in aanmerking komen voor zorg. Dagverzorging voor de eenzame medemens met dementie, vervoer van huis naar de dagopvang. Thuisbegeleiding voor de mensen die niet naar een opvang willen.

Mensen met dementie moeten actief blijven zodat de verschijnselen die bij dementie horen trager verlopen en de persoon met dementie langer deel kan nemen aan de samenleving.

Mensen met dementie kunnen zelf niet meer tot activiteiten komen, ze hebben daar hulp bij nodig en die hulp kost geld. Gebruik het geld dat er is daarvoor en niet om het meisje aan de kassa te leren om dementie te herkennen.

€16.000.000,00, laat ik de nullen achter de komma ook maar typen, want wat moet je met zo’nnschamek, beschamend laag, bedrag? Een druppel op een gloeiende plaat. Niet geoormerkt, zoals dat altijd het geval is met overheidsgeld/subsidies, waardoor het weer kan verdwijnen in de broekzakken van de graaiende managers. Nee, dit geld wordt niet alleen aan het verkeerde doel besteed, het is dezelfde toekomst beschoren als zoveel overheidsgelden.

  • Investeer in onderwijs

Geef de zestien miljoen aan de zorg en gebruik een ander potje om de burger te leren wat dementie is. Het onderwijs lijkt mij een goede plek, leer kinderen al jong wat dementie is. Jong geleerd, oud gedaan. Tegen de tijd dat de jeugd van nu volwassen is, is de babyboom in de leeftijd dat velen waarschijnlijk dementie zullen hebben.

De auteur slaat hier de plank mis. €16.000.000.00 is niet goed besteed wanneer het in het onderwijs van verzorgende en verpleegkundigen wordt gestoken. Daar wordt het niet alleen niet goed besteed, het levert ook geen verbetering op. Demente mensen hebben meer baat bij meer handen aan hun bed. De zorg schiet in de eerste plaats kwantitatief tekort. Ook kwalitatief is er werk aan de winkel, maar daar hoort een ander departement iets aan te doen (en dan niet het zoveelste onderwijssysteem implementeren, maar ook daar meer competente leerkrachten aanstellen en de criteria aanscherpen om überhaupt in de zorg aan de slag te mogen gaan.

Leer kinderen spelenderwijs wat dementie is, bezoek met kinderen regelmatig verpleeghuizen of dagopvang waar mensen met dementie wonen. Betrek jongeren bij de zorg voor mensen met dementie, stuur professionals langs scholen om daar te vertellen wat dementie is.

Kinderen al leren wat dementie is en hoe dat er in de praktijk uitziet laten zien? Hieraan zit niet alleen een risico, het kan averechts werken.

We leven in een van de rijkste landen van de wereld en het is triest om te zien dat er steeds minder geld is voor de zorg voor mensen met dementie, het voelt alsof het geld steeds naar de verkeerde plek gaat. Ga in gesprek met verzorgenden, verpleegkundigen en andere mensen die dicht bij de mensen met dementie staan en overal hoor je hetzelfde geluid. Er is niet genoeg geld en niet genoeg personeel om de juiste zorg te bieden aan de mensen die het het hardst nodig hebben.

Het geld maken we op aan de mensen aan de top.
Hopelijk is het in 2045 allemaal beter, dan ben ik zelf nl. 80!

Auteur: M.C.Eberhart

Over CONCIES | mediation | relatietherapie

Toen ik de overstap maakte van het onderwijs (MBO/HBO/Master) naar mediation, keerde ik terug naar mijn innerlijke roots, mijn 'natuurlijk zijn’, naar het werk dat bij mij hoort. Ik ben een mens die mediation van nature in zich heeft en die geen gebruik maakt van aangeleerde trucjes of gedragingen. En als ik terugkijk op mijn leven, dan heb ik ook altijd wel die rol vervuld. Natuurlijk kan ook ik goed ruzie maken. En ook daarbij ben ik altijd op zoek naar een oplossing die voor de ander en mij van belang is. Vanuit mijn psychologie- (HBO) en psychiatrie-achtergrond (werkervaring en langdurig les geven), ben ik breed inzetbaar en deskundig op het gebied van de DSM-5 (o.a. autisme, ADHD, ADD, PDD-NOS, persoonlijkheidsstoornissen). Ik heb de Master Mediation afgerond en ben in de volgende werkvelden van mediation werkzaam/gespecialiseerd: > FAMILIEMEDIATOR > ARBEIDSMEDIATOR Kortom, u kunt mij benaderen voor de volgende mediations: - FAMILIE/SCHEIDING - ARBEIDGERELATEERDE ZAKEN - GEZONDHEIDGERELATEERDE ZAKEN - JEUGDZORG - ONDERWIJS Naast als mediator ben ik werkzaam als relatietherapeut. Als relatietherapeut help ik stellen hun relatie te herstellen of helder te krijgen hoe de toekomst van hun relatie er uit ziet. Daarbij maak ik gebruik van onder meer Transactionele Analyse, systeemtherapie, gedragstherapie en mijn deskundigheid op het gebied van de DSM-5, de anatomie/fysiologie, pathologie, psychiatrie, psychologie en sociologie. Ik heb er niet voor niets jarenlang les in gegeven. Met enige regelmaat draag ik, als deskundige op het gebied van mediation en relatietherapie, bij aan radioprogramma's van BNR-nieuwsradio en (sinds 2016) RTVNH. Erg leuk om te doen. Goede voorlichting kan nooit kwaad. Nieuwsgierig naar meer informatie? Ga dan naar mijn website: www.concies.nl
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s