Discriminatie of negatieve selectie?

Tijdens een reĆ¼nie sprak ik onlangs met oude bekenden uit mijn middelbare schooltijd. Een van hen vertelde over haar leven en haar inmiddels verbroken relatie met een Libanees. Het was een bijzondere ontboezeming.

Met name de hinder die haar dochter dagelijks ervaart door een dochter te zijn van een vader met een Arabisch achternaam. Tina is ondertussen 26 jaar, afgestudeerd communicatiewetenschapster en, tot voor kort, naarstig op zoek naar een baan. Net als veel jongeren van haar leeftijd.

Toen Tina nog jong was en haar ouders nog niet gescheiden, had zij een onbekommerd leven. Haar vader had verschillende restaurants en haar moeder had de dagelijkse zorg over haar. Na de scheiding vertrok haar vader naar Libanon. Van hem hoorde zij niets meer, maar hij bleek meer in haar leven aanwezig te zijn dan haar lief was.

Dat begon al toen zij haar HBO-opleiding wilde gaan volgen. Het commentaar was niet van de lucht. Keer op keer kreeg zij te horen dat haar uiterlijk heel anders was dan dat haar achternaam deed vermoeden. Ook kreeg zij opmerkingen over haar uitspraak van het Nederlands….zo Nederlands. En toen studeerde zij af.

Tina slaagde cum laude en betrad vol vertrouwen de Nederlandse arbeidsmarkt. Maar daar kreeg zij flink de deksel op haar neus. Wat een teleurstelling. Ze solliciteerde zich een slag in de rondte. Soms kreeg zij een schriftelijke afwijzing, maar vaker hoorde zij helemaal niets. In de afwijzing stond dan te lezen dat haar kwalificaties niet voldeden aan het gewenste niveau of dat er reeds gekozen was voor een andere, betere kandidaat.

Tina was kansloos.

Ongeveer een half jaar geleden besloot hij het anders aan te pakken. Ze stuurde voortaan 2 solicitatiebrieven/-emails. De ene ondertekende zij met haar eigen achternaam en vanaf haar eigen adres, de andere met de achternaam van haar moeder en vanaf het huisadres van haar moeder, en ze gebruikte 2 email-accounts. En u raadt het al. Tina kreeg, bij exact dezelfde sollicitaties op haar moeders Nederlandse naam meteen uitnodigingen en op haar eigen Arabische achternaam afwijzingen. Bij de uitnodigingen werden haar kwaliteiten de hemel in geprezen, bij de afwijzingen voldeden die niet.

Tina heeft dit een paar keer ter sprake gebracht tijdens sollicitatiegesprekken. Dit werd haar niet in dank afgenomen en zij werd dan alsnog afgewezen. De reden: frauderen met haar achternaam. Ze heeft daarom haar achternaam laten veranderen in die van haar moeder. Met pijn in haar hart.

Tina is slechts Ć©Ć©n triest voorbeeld. Maar tienduizenden, zoniet honderdduizenden, Marokkaanse, Turkse en anderen die geen westerse achternamen hebben, vallen zo buiten de boot. Zij zijn kansloos en verliezen hun motivatie om er nog iets van te maken. Zij verlaten vroegtijdig school en velen van hen komen in het verkeerde milieu terecht.

En wat doen wij? Wij veroordelen deze jongeren en jongvolwassenen, beschuldigen hen van criminaliteit: te lui om te werken.

En je moet een TINA zijn om te weten dat de vork echt anders in de steel zit.


CopyrightĀ©oncies 2015

Over CONCIES | mediation | relatietherapie

Toen ik de overstap maakte van het onderwijs (MBO/HBO/Master) naar mediation, keerde ik terug naar mijn innerlijke roots, mijn 'natuurlijk zijnā€™, naar het werk dat bij mij hoort. Ik ben een mens die mediation van nature in zich heeft en die geen gebruik maakt van aangeleerde trucjes of gedragingen. En als ik terugkijk op mijn leven, dan heb ik ook altijd wel die rol vervuld. Natuurlijk kan ook ik goed ruzie maken. En ook daarbij ben ik altijd op zoek naar een oplossing die voor de ander en mij van belang is. Vanuit mijn psychologie- (HBO) en psychiatrie-achtergrond (werkervaring en langdurig les geven), ben ik breed inzetbaar en deskundig op het gebied van de DSM-5 (o.a. autisme, ADHD, ADD, PDD-NOS, persoonlijkheidsstoornissen). Ik heb de Master Mediation afgerond en ben in de volgende werkvelden van mediation werkzaam/gespecialiseerd: > FAMILIEMEDIATOR > ARBEIDSMEDIATOR Kortom, u kunt mij benaderen voor de volgende mediations: - FAMILIE/SCHEIDING - ARBEIDGERELATEERDE ZAKEN - GEZONDHEIDGERELATEERDE ZAKEN - JEUGDZORG - ONDERWIJS Naast als mediator ben ik werkzaam als relatietherapeut. Als relatietherapeut help ik stellen hun relatie te herstellen of helder te krijgen hoe de toekomst van hun relatie er uit ziet. Daarbij maak ik gebruik van onder meer Transactionele Analyse, systeemtherapie, gedragstherapie en mijn deskundigheid op het gebied van de DSM-5, de anatomie/fysiologie, pathologie, psychiatrie, psychologie en sociologie. Ik heb er niet voor niets jarenlang les in gegeven. Met enige regelmaat draag ik, als deskundige op het gebied van mediation en relatietherapie, bij aan radioprogramma's van BNR-nieuwsradio en (sinds 2016) RTVNH. Erg leuk om te doen. Goede voorlichting kan nooit kwaad. Nieuwsgierig naar meer informatie? Ga dan naar mijn website: www.concies.nl
Dit bericht werd geplaatst in Alledaags, Angstcultuur, Anti-sociaal, arbeidsbemiddeling, arbeidsconflict, Arbeidsjuridisch, Arbeidsmarkt, Arbeidsmediation, Arbeidsomstandigheden, Arbeidsovereenkomst, Arbeidsrecht, Arbeidsrisico's, Arbeidsvoorwaarden, Arbitrage, Arbowet, Bedreiging, Belangen, Belangenbehartiging, Bemiddeling, Bestuurskunde, Collegialiteit, Competenties, conflict, Criminaliteit, Depressiviteit, Discriminatie, Escalatie, Familieleed, Fundamentalisme, Gedragsproblemen, Geloofsovertuiging, Geweld, Geweldloos, Gezin, Homofoob, Huiselijk geweld, Informatief, Inspanningsverplichting, Integriteit, Jeugdbescherming, Jeugdzorg, Juridisch, kinderbelangen, Kindermisbruik, Kindgebonden budget, Kwaliteit van leven, Kwaliteit van zorg, maatwerk, Machtsmisbruik, Marokkaanse kwestie, Marokkanen, Mediation, ministerie, Moslims, Nationale Gesprek, Onderhandelingen, Ondernemer, onderwijs, Ontslag, Opleiden, Ouderen, Ouders, overheidsbeleid, Overtuigingen, Participatiesamenleving, Passief geweld, Pensioen, pesten, Politie, politiek, Principieel onderhandelen, Puberteit, publicaties, Raad van State, Radicalisering, Rechtsbijstandverzekering, Rechtsstaat, Relatiebemiddeling, Relatieproblemen, Relatietherapie, Religie, Repressie, Respect, Respectloosheid, Schoolresultaten, Slavenarbeid, Sociaal Juridische Dienstverlening, Sociaal lijden, Spraakmakend, Standpunten, Toekomst, Trouwen, Turken, Uitkeringen, Uncategorized, UWV, Vaststellingsovereenkomst, Verslaving, Waarden en normen, Wajong, Wanbeleid, Wanprestatie, Werkeloos, Werkgever, Werknemer, Wet Bescherming Persoonsgegevens, Wmo, Zekerheid, Zorgwet en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s