Al zou de intentie alleen al leiden tot menselijkheid

Zaterdag stond onderstaand persbericht te lezen op teletekst van de NOS:

  

En wat zou het toch mooi zijn wanneer het UWV dit ook om zou zetten in hun daadwerkelijk handelen.

In 2009 kwam ik, met onderling goedvinden, in de WW terecht en kwam ik, voor het eerst in mijn leven, bij het UWV terecht. En het ging meteen mis.

In mijn eerste gesprek werd ik geregistreerd en mij aangeraden vooral gebruik te gaan maken van mijn uitkeringsrecht. Ik was stomverbaasd, want ik wilde niet afhankelijk zijn van een uitkering, laat staan van een uitkeringsinstantie. Maar goed, ik was ook startend ondernemer.

Na een aantal weken werd er vanuit “Groningen” contact met mij opgenomen. Ik had toen al mijn eerste termijn aan uitkering misgelopen. Het bleek dat ik toen nog onder het USZO viel, zeg maar het UWV voor ambtenaren en semi-ambtenaren. En ik kwam uit het onderwijs. Ik legde de man mijn situatie voor en diende een verzoek in voor een startersperiode. Opnieuw passeerden enkele weken. En nog steeds kwam er geen uitkering.

Wel ontving ik een brief. In deze brief, van het UWV-werkbedrijf in Alkmaar, stond een uitnodiging. Of ik langs wilde komen? Uiteraard voldeed ik aan het verzoek en zo gezegd zo gedaan. Ik meldde mij bij de receptie, bemand door twee security-medewerkers, en kon gaan wachten. Er trad mij een oudere man tegemoet en even later zat ik met hem achter de computer. Ik was onbekend en diende te worden aangemeld. Mijn gegevens werden ingevoerd, maar ik bleek een mistery guest te zijn. Ik was totaal onvindbaar, ook al verklaarde ik al eerder te zijn ingeschreven. De man schreef mij opnieuw in. Er zou wat mis zijn met het systeem. De man in kwestie vertelde vervolgens dat hij, na zijn gesprek met mij, met pensioen ging en dat hij het aan een collega wenste over te laten. Hij sloot zijn computer af, stond op en verdween. Mij verbauwereerd achterlatend.

Het USZO meldde zich daarna weer. Het verlenen van een startersperiode ondervond enige hinder en ik moest verder bericht afwachten.

Wat niet op zich liet wavhten was een volgende brief van het UWV-werkbedrijf uit Alkmaar. Of ik wilde verschijnen. Ik meldde mij weer en deze keer werd ik geholpen door een jongeman. Ook hij kon mijn gegevens niet vinden, maar dat was in zijn geval niet vreemd. Het was zijn eerste dag bij het UWV. Hij meldde het probleem en zijn taak werd overgenomen door een door de wol geverfde collega. Maar ook zij faalde en mijn gegevens werden opnieuw ingevoerd. Daarna kon ik weer vertrekken, mijn oplopende spanning onder mijn armen meenemend. Ik had immers nog steeds geen uitkering ontvangen en mijn verzoek om een startersperiode was nog niet gehonoreerd. Dikke kans dat dit kwam doordat ik nog altijd een onbekende was voor het systeem.

Een paar weken later. De derde uitnodiging viel in de brievenbus. Ik er weer naartoe. Opnieuw was ik onbekend en opnieuw werden mijn gegevens ingevoerd. Deze keer liep er ergens in het kantoor een deskundige rond. Die ging eens op zoek naar mijn gegevens in andere systemen. Ik verklaarde dat het dan misschien raadzaam was om eens bij het USZO te informeren. Ja, ze kenden mijn naam wel, maar ik stond niet in een van hun systemen. Ik moest mij maar opnieuw aanmelden……. Na 3 maanden werd mijn eerste uitkeringsbedrag overgemaakt. Ik moest er nog wel even achteraan om de achterstallige termijnen ook uitbetaald te krijgen. Het was de start van een lange periode van interne miscommunicatie, ondeskundigheid, machtsvertoon en intimidatie. Wanneer er een en eloppe met het logo van het UWV uit mijn brievenbus tevoorschijn komt, begint mijn lijf nog altijd te trillen. Wat dat betreft ben ik volledig getraumatiseerd door het UWV. Het UWV dat ik niet als enige zo heb leren kennen.

Goed, daarna was ik alom bekend. Niet dat dit leidde tot verbetering van de dienstverlening. Nee, die werd er alleen maar slechter op. Ik maakte kennis met ambtenaren die zich onheus en onrechtmatig voorzagen van bevoegdheden die mij beschadigden. Ik leerde intimiderende medewerkers kennen. Ik leerde het starre systeem kennen en de gedepersonaliseerde aanpak van levende wezens. Ik bleef dit ondervinden tot amper een maand geleden.p, bovendien 3 jaar na beëindiging van mijn uitkeringsperiode.

En dan lees ik het persbericht en denk: “Wat gaat er door Thissens hoofd om te veronderstellen dat deze organisatie ooit een menselijk en sociaal karakter zou kunnen krijgen.” Ja, het is mogelijk! Huur mij in als ervaringsdeskundige en onderwijsman/trainer. Ik heb er de onderwijsbevoegdheid voor. Laat mij de medewekers trainen in sociale vaardigheden die gekoppeld zijn aan hun werk en de wetgeving die Ij dienen te colgen. Laat mij de managers duidelijk maken dat het leidinggeven binnen een organisatie als het UWV mer is dan snijden en korten, het in dienst nemen van flexwerkers (die, wanneer zij zijn ingewerkt weer kunnen vertrekken om plaats te maken voor volgende nieuwelingen). Meneer Thissen, ik ben beschikbaar. Zonder wroeging, maar PROFESSIONEEL en met een enorme drive om hier wat aan te doen.


Copyright©oncies  2015

Over CONCIES | mediation | relatietherapie

Toen ik de overstap maakte van het onderwijs (MBO/HBO/Master) naar mediation, keerde ik terug naar mijn innerlijke roots, mijn 'natuurlijk zijn’, naar het werk dat bij mij hoort. Ik ben een mens die mediation van nature in zich heeft en die geen gebruik maakt van aangeleerde trucjes of gedragingen. En als ik terugkijk op mijn leven, dan heb ik ook altijd wel die rol vervuld. Natuurlijk kan ook ik goed ruzie maken. En ook daarbij ben ik altijd op zoek naar een oplossing die voor de ander en mij van belang is. Vanuit mijn psychologie- (HBO) en psychiatrie-achtergrond (werkervaring en langdurig les geven), ben ik breed inzetbaar en deskundig op het gebied van de DSM-5 (o.a. autisme, ADHD, ADD, PDD-NOS, persoonlijkheidsstoornissen). Ik heb de Master Mediation afgerond en ben in de volgende werkvelden van mediation werkzaam/gespecialiseerd: > FAMILIEMEDIATOR > ARBEIDSMEDIATOR Kortom, u kunt mij benaderen voor de volgende mediations: - FAMILIE/SCHEIDING - ARBEIDGERELATEERDE ZAKEN - GEZONDHEIDGERELATEERDE ZAKEN - JEUGDZORG - ONDERWIJS Naast als mediator ben ik werkzaam als relatietherapeut. Als relatietherapeut help ik stellen hun relatie te herstellen of helder te krijgen hoe de toekomst van hun relatie er uit ziet. Daarbij maak ik gebruik van onder meer Transactionele Analyse, systeemtherapie, gedragstherapie en mijn deskundigheid op het gebied van de DSM-5, de anatomie/fysiologie, pathologie, psychiatrie, psychologie en sociologie. Ik heb er niet voor niets jarenlang les in gegeven. Met enige regelmaat draag ik, als deskundige op het gebied van mediation en relatietherapie, bij aan radioprogramma's van BNR-nieuwsradio en (sinds 2016) RTVNH. Erg leuk om te doen. Goede voorlichting kan nooit kwaad. Nieuwsgierig naar meer informatie? Ga dan naar mijn website: www.concies.nl
Dit bericht werd geplaatst in A-sociaal, Afslachten, Alledaags, Angst, Angstcultuur, Anti-sociaal, arbeidsbemiddeling, Arbeidsbemiddeling, arbeidsconflict, Arbeidsjuridisch, Arbeidsmarkt, Arbeidsmediation, Arbeidsomstandigheden, Arbeidsovereenkomst, Arbeidsrecht, Arbeidsrisico's, Arbeidsvoorwaarden, Arbowet, Bedreiging, Belangen, Belangenbehartiging, Bemiddeling, Bestuurskunde, Competenties, conflict, Thissen, Uncategorized en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s