Op het scherpst van de snede

Enige tijd geleden was ik betrokken bij een relatiebemiddeling waarin het probleem zich voordeed rondom de vraagstelling: “Gaan we verder of stoppen we ermee?” In deze situatie heeft de man aan de vrouw kenbaar gemaakt dat hij haar absoluut niet aantrekkelijk vindt, tot afstotend en weerzinwekkend. Zijn vrouw heeft hem nu voorgelegd een keuze te maken. Daartoe is een andere aanleiding.

De vrouw heeft de houding van haar man laten toelichten. De woorden van de man logen er niet om. Zijn negatieve denkbeelden over zijn vrouw baseert hij op het volslanke postuur van de vrouw (volslank zoals dat ook in de definitie is bedoeld en dus niet dik), haar gebrek aan discipline om daar iets aan te doen en haar tekort aan lichaamsbeweging.

De vrouw is stomverbaasd. Zij heeft een ander zelfbeeld met betrekking tot haar fysiek. Daarnaast houdt zij rekening met haar voeding en gaat zij wekelijks meerdere keren naar de sportschool. ij denkt dat er andere motieven bij de man zijn om zich zo tegenover haar op te stellen.

Een van de redenen is het arbeidsconflict waarin de man een aantal jaren gelden heeft gehad. Dat heeft hem zijn baan gekost, terwijl juridisch daartoe geen mogelijkheden zouden zijn geweest. Hie dan ook, de man is ontslagen en heeft ruim twee jaar thuis gezeten. Zijn ego is hierdoor fors aangetast, aldus de vrouw en de man. Een andere reden is het feit dat de man een andere vrouw heeft leren kennen. Een vrouw die meer voldoet aan zijn eisen (zijn eigen woorden). De vrouw is kinderloos en heeft een betere fysiek en is tien jaar jonger. 

Vanwege morele en religieuze motieven, wenst de man zijn huwelijk in stand te houden en daar houdt het mee op. De vrouw kan hier echter niet meer mee verder en wenst duidelijkheid te krijgen in haar toekomst en die van haar vier kinderen. De man houdt zich continu op de vlakte en gaat tijdens de gesprekken steeds mee met het proces, om daarna alle toezeggingen weer in te trekken.

Tijdens een van de gesprekken heb ik gesteld dat de man helderheid dient te verschaffen. Hij geeft aan dat hij met zijn vrouw verder wenst te gaan, maar niet te weten hoe hij daaraan invulling kan geven. Dat is vervolgens de insteek geworden tijdens de daaropvolgende gesprekken, waarbij de man geen enkel initiatief toont of meewerkt aan het vinden van een oplossing.

Toen ik aangaf dat een verdere voortgang niet meer aan de orde zou zijn wanneer hij deze houding bleef aannemen, veranderde hij. Hij begon te verwoorden hoe hij zich in de relatie zag en waarin hij zich niet meer thuisvoelde. Er ontstond openheid in de gesprekken en de man en de vrouw begonnen inhoudelijk tot elkaar te komen. Tien dit gebeurde vond de man het welletjes en had hij mijn hulp niet meer nodig. De vrouw deelde zijn mening niet en stelde: “Wanneer jij met mij verder wilt, dan hebben wij de hulp van Kees nog wel nodig. Je kunt niet stellen dat twee uurtjes meewerken meteen het hele probleem heeft opgelost. Als Kees weer weg is, dan heb ik er nog geen vertrouwen in dat wij nog verder zullen praten.

Er werd een volgende afspraak gemaakt en bij aanvang waren de man en de vrouw een andere relatie. Ze hadden vaak met elkaar gepraat, en het was binna even vaak niet gelukt. Maar er was iets veranderd: “Er werd weer met elkaar gesproken.” Tijdens net gesprek zakte dit weer in. De man verviel in zijn oude gedrag en de vrouw stelde aan het einde: “Het gaat nu echt spannend worden. Ik ga niet meer voor misschien wordt het ooit nig eens beter. Ik ga serieus nadenken over scheiden. Ook al heeft hij dan zijn zin, want hij wil dat ik de wchuld krijg van de scheiding. Dan kan hij mooi weer spelen bij zijn familie.” 

De man heeft zich dit zeeraangetrokken. Vanaf dat moment veranderde zijn houding. Maar is dit een houding die wenselijk is om een relatie duurzaam te herstellen en in stand te houden. De tijd zal het leren. Het gaat nu goed en beide laten van tijd tot tijd even wat can zich horen. Ze zijn gelukkig en koesteren elke minuut, want de toekomst is nog niet zeker.


Copyright©oncies 2015

Over CONCIES | mediation | relatietherapie

Toen ik de overstap maakte van het onderwijs (MBO/HBO/Master) naar mediation, keerde ik terug naar mijn innerlijke roots, mijn 'natuurlijk zijn’, naar het werk dat bij mij hoort. Ik ben een mens die mediation van nature in zich heeft en die geen gebruik maakt van aangeleerde trucjes of gedragingen. En als ik terugkijk op mijn leven, dan heb ik ook altijd wel die rol vervuld. Natuurlijk kan ook ik goed ruzie maken. En ook daarbij ben ik altijd op zoek naar een oplossing die voor de ander en mij van belang is. Vanuit mijn psychologie- (HBO) en psychiatrie-achtergrond (werkervaring en langdurig les geven), ben ik breed inzetbaar en deskundig op het gebied van de DSM-5 (o.a. autisme, ADHD, ADD, PDD-NOS, persoonlijkheidsstoornissen). Ik heb de Master Mediation afgerond en ben in de volgende werkvelden van mediation werkzaam/gespecialiseerd: > FAMILIEMEDIATOR > ARBEIDSMEDIATOR Kortom, u kunt mij benaderen voor de volgende mediations: - FAMILIE/SCHEIDING - ARBEIDGERELATEERDE ZAKEN - GEZONDHEIDGERELATEERDE ZAKEN - JEUGDZORG - ONDERWIJS Naast als mediator ben ik werkzaam als relatietherapeut. Als relatietherapeut help ik stellen hun relatie te herstellen of helder te krijgen hoe de toekomst van hun relatie er uit ziet. Daarbij maak ik gebruik van onder meer Transactionele Analyse, systeemtherapie, gedragstherapie en mijn deskundigheid op het gebied van de DSM-5, de anatomie/fysiologie, pathologie, psychiatrie, psychologie en sociologie. Ik heb er niet voor niets jarenlang les in gegeven. Met enige regelmaat draag ik, als deskundige op het gebied van mediation en relatietherapie, bij aan radioprogramma's van BNR-nieuwsradio en (sinds 2016) RTVNH. Erg leuk om te doen. Goede voorlichting kan nooit kwaad. Nieuwsgierig naar meer informatie? Ga dan naar mijn website: www.concies.nl
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s