Verwijten, verwijten en nog eens verwijten

Als mediator en relatietherapeut spreek ik met veel levenspartners. Mannen en vrouwen die een relatie willen afsluiten of willen voortzetten. En beide processen worden vaak ingegeven door verwijten. De een vindt van de ander dat deze iets niet goed heeft gedaan of goed doet in het belang van de gezamenlijke relatie. En dat wordt dan uitgesproken in een verwijt.

Die verwijten hebben een diepere oorzaak, een motivatie, om te worden uitgesproken. Zijn de verwijten bedoeld om een dieper probleem niet aan de orde te laten komen of zijn zij er om te kunnen verantwoorden waarom de koek op likkt te zijn? En als er dan al een koek is, om wat voor een koek gaat het dan?

Bij scheidingen of relatieproblemen worden verwijten gebruikt om de ander duidelijk te maken wat de een niet zint. Een bedekte vorm van het afrekenen op verschillen in normen en waarden. Verwijten dragen er dan toe bij dat er eigen waarden en normen voorop worden gesteld ten aanzien van due van de ander. Met name de verschillen worden aangescherpt, terwijl de overeenkomsten worden verdoezeld. De verschillen tussen de mannen en vrouwen worden verwoord in algemeenheden of juist in de meest pietluttige gebeurtenissen van de dag.

Het niet bij de weg zetten van een afvalcontainer wordt een probleem, terwijl er jaren niets over is gezegd. En als er al wat over is gezegd, dan is er geen reden geweest om daar dan eens voor om de tafel te gaan zitten. Het dooje op de tube tandpasta, het opruimen van 3 kruimels op het aanrecht na de lunch, het aandacht besteden aan de kinderen (voor de een teveel, voor de ander juist onvoldoende), en ga zo maar door.

Bij een scheiding zijn de verwijten en de herhaling van het niet voldoen aan de, plotseling veel hoger gestelde, verwachtingen veel voorkomend. Soms is het niet voldoen daaraan jaren getolereerd of geaccepteerd en dan nu zijn zij plotseling de hobbels waarover niet meer heen gekomen kan worden. Ze zijn de doodssteek in de rug van de relatie, het huwelijk, geworden. Maar feitelijk is het een kwestie van geen wederzijdse liefde meer voelen. Niet de koek is op, maar de liefde.

Bij een relatiebemiddeling hebben de verwijten de functie van een wake-up-call. Een signaal van: ‘Het gaat niet goed. Het gaat de verkeerde kant op, en daaraan willen we nig niet toegeven.’ En hier is de liefde nog niet op, hier is de liefde er nog wel, maar botst deze met de verschillen in waarden en normen. Hier is er nog bereidheid om aan de ze waarden en normen te sleutelen en vooral om daar gezamenlijke waarden en normen van te maken, ten behoeve van het behoud van de relatie.

En zo af en toe kom ik mensen tegen waarbij de schijn wordt opgehouden. De schijn van de gezamenlijkheid. Daar gaat het niet meer om wat er tussen partners is, maar wat er niet is. Dan gaan zij in relatietherapie en gebruiken zij dit om hun diepere gevoelens met betrekking tot hun relatie te overdekken met het tegendeel. Met cole overtuiging gaan zij de gesprekken in om vooral aan te tonen dat zij nog uets willen maken van hun relatie. En ondertussen gist het gebrek aan wederzijdse liefde in een vat diep onder de grond. Tot de grote klap valt en het sprookje van de gezinsmythe uiteen spat. Waarna alsnog een scheiding volgt, waarvoor het oorlogspad is geplaveid.

Dit laatste gebeurt zelden. De meste mannen en vrouwen herontdekken hun wederzijdse liefde. Vinden elkaar weer terug en gaan samen verder. Ondertussen geleerd hie zij met elkaar kunnen praten over de verschillen. Geleerd hebbende dat er verschillen mogen bestaan. Dat, ondanks de wederzijdse rechten en plichten, de individuele onafhankelijkheid de relatie niet in de weg hoeft te staan. Maar er wel vanuitgaand dat de relatie (het huwelijk, het geregistreerde partnerschap, de samenlevingsovereenkomst, of welke andere vorm van een affectieve relatie dan ook) een gezamenlijkheid met zich meebrengt waarvoor diezelfde individuele onafhankelijkheid van tijd tot tijd dient te wijken vanwege het gezamenlijke belang. Wat valt er nog te verwijten wanneer de wenselijkheid van het wederzijdse geluk voorop staat?


Copyright©oncies 2015

Over CONCIES | mediation | relatietherapie

Toen ik de overstap maakte van het onderwijs (MBO/HBO/Master) naar mediation, keerde ik terug naar mijn innerlijke roots, mijn 'natuurlijk zijn’, naar het werk dat bij mij hoort. Ik ben een mens die mediation van nature in zich heeft en die geen gebruik maakt van aangeleerde trucjes of gedragingen. En als ik terugkijk op mijn leven, dan heb ik ook altijd wel die rol vervuld. Natuurlijk kan ook ik goed ruzie maken. En ook daarbij ben ik altijd op zoek naar een oplossing die voor de ander en mij van belang is. Vanuit mijn psychologie- (HBO) en psychiatrie-achtergrond (werkervaring en langdurig les geven), ben ik breed inzetbaar en deskundig op het gebied van de DSM-5 (o.a. autisme, ADHD, ADD, PDD-NOS, persoonlijkheidsstoornissen). Ik heb de Master Mediation afgerond en ben in de volgende werkvelden van mediation werkzaam/gespecialiseerd: > FAMILIEMEDIATOR > ARBEIDSMEDIATOR Kortom, u kunt mij benaderen voor de volgende mediations: - FAMILIE/SCHEIDING - ARBEIDGERELATEERDE ZAKEN - GEZONDHEIDGERELATEERDE ZAKEN - JEUGDZORG - ONDERWIJS Naast als mediator ben ik werkzaam als relatietherapeut. Als relatietherapeut help ik stellen hun relatie te herstellen of helder te krijgen hoe de toekomst van hun relatie er uit ziet. Daarbij maak ik gebruik van onder meer Transactionele Analyse, systeemtherapie, gedragstherapie en mijn deskundigheid op het gebied van de DSM-5, de anatomie/fysiologie, pathologie, psychiatrie, psychologie en sociologie. Ik heb er niet voor niets jarenlang les in gegeven. Met enige regelmaat draag ik, als deskundige op het gebied van mediation en relatietherapie, bij aan radioprogramma's van BNR-nieuwsradio en (sinds 2016) RTVNH. Erg leuk om te doen. Goede voorlichting kan nooit kwaad. Nieuwsgierig naar meer informatie? Ga dan naar mijn website: www.concies.nl
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s