Het Autistisch Spectrum is héél breed

De laatste maanden ben ik door verschillende echtparen gevraagd hen te helpen bij het redden van hun huwelijken. In al deze huwelijken komt een aspect sterk met elkaar overeen. In elk van deze huwelijken is een van de partners degene die de ander niet kan volgen: Waarom kan zij/hij niet een keer begrijpen dat ik ook gevoel heb? Dat ik een mens van vlees en bloed ben? Een hart heb dat kan worden gekwetst.

Soms is de huwelijkse relatie nog maar amper één jaar oud, soms duurt hij al 18 jaar. In een enkel geval is het diamanten huwelijk al gepasseerd. En tot op een bepaald moment heeft de partner niets gemerkt van het afwijkende gedrag van de ander.

En dan is er een ingrijpende gebeurtenis. Een gebeurtenis die de balans verstoort of die een impuls geeft die tot de verandering leidt. De partner is niet meer de partner van voorheen. Er treden veranderingen op die leiden tot meer afstand en onbegrip: 

 • De onderlinge betrokkenheid verdwijnt
 • Het empatisch vermogen is niet aanwezig
 • De sociale contacten verdwijnen, voor zover zij er al waren
 • Omgaan met veranderingen in de leefomgeving worden struikelblokken
 • De onderlinge communicatie is verstoord, omdat (enkele voorbeelden:
 1. Overdrachtelijk bedoelde uitspraken letterlijk worden genomen;
 2. Er een rationele, logische verhandelwijze op na wordt gehouden die in strijd is met de gevoelswaarden bij de ander;
 3. Er niet over meerdere onderwerpen in één gesprek kunnen plaatsvinden;
 4. Er geen intresse meer wordt getoond in wat de ander heeft te vertellen of mee heeft gemaakt;
 5. Inhoudelijke discussies/ruzies ontstaan vanuit ervaren onbegrip;
 6. Er geen tijd en ruimte meer is om samen te praten over wat er allemaal gebeurt. De verbinding is verbroken.
 • Er wordt eenlijnig gedacht en gehandeld, meerdere dingen tegelijk doen is nagenoeg onmogelijk.
 • De omgeving doet het niet goed en wordt niet meer geloofd.
 • Oogcontact is niet meer mogelijk.
 • De partner trekt zich steeds meer terug in een eigen wereldje en moet zich extra inspannen om nog met de kinderen om te kunnen gaan.

En dit is nog maar een kleine opsomming van verandering die worden opgemerkt door de partner. En die begrijpt er niets meer van. Vroeger was hij/zij zo anders, wat dan weer wordt ontkend door de ander. Ik ben altijd al zo geweest, mijn leven lang. Alleen heb ik nu geen zin meer om te doen alsof, om jou tevreden te houden.

Vanuit beide partners wordt aangegeven dat zij zich niet meer door de ander gehoord voelen en dat zij de erkenning voor wie zij zijn missen. Er ontstaat verdriet bij de ene partner, hetgeen de andere absoluut niet kan volgen, laat staan begrijpen. Ja, er zal wel een reden voor de tranen, de emoties zijn, maar ik zie ze niet….

En vaak zijn de partners dan opgelucht en blij wanneer er een diagnose wordt gesteld door een specialist, die zij hebben gekregen na een doorverwijzing van de huisarts.

Ze herkennen mijn voorbeelden van hoe hun omgang en communicatie doorgaans verloopt en voelen zich dan wel begrepen er erkend. Ze stellen zich langzaamaan weer open voor elkaar en leren adequaat met elkaar te communiceren. In 95% van de casussen blijven de partners bij elkaar. Dan overwint de liefde. In sommige situaties heeft het een scheiding tot gevolg, maar meestal houdt de ander zoveel van die ene man of vrouw, dat een scheiding geen enkele optie vormt.

Anders denken, als gevolg van functioneren binnen de kenmerken van autistiform gedrag, is geen doodzonde of afwijking. De chaos in het hoofd bij mensen met Asperger of ADHD/ADD/PDD-NOS wil nog niet zeggen dat iemand daardoor een minder waardevolle burger, werknemer, echtgenoot of ouder is. Het zegt alleen is de andere manier van denken en beleven.


Copyright©oncies 2015

Over CONCIES | mediation | relatietherapie

Toen ik de overstap maakte van het onderwijs (MBO/HBO/Master) naar mediation, keerde ik terug naar mijn innerlijke roots, mijn 'natuurlijk zijn’, naar het werk dat bij mij hoort. Ik ben een mens die mediation van nature in zich heeft en die geen gebruik maakt van aangeleerde trucjes of gedragingen. En als ik terugkijk op mijn leven, dan heb ik ook altijd wel die rol vervuld. Natuurlijk kan ook ik goed ruzie maken. En ook daarbij ben ik altijd op zoek naar een oplossing die voor de ander en mij van belang is. Vanuit mijn psychologie- (HBO) en psychiatrie-achtergrond (werkervaring en langdurig les geven), ben ik breed inzetbaar en deskundig op het gebied van de DSM-5 (o.a. autisme, ADHD, ADD, PDD-NOS, persoonlijkheidsstoornissen). Ik heb de Master Mediation afgerond en ben in de volgende werkvelden van mediation werkzaam/gespecialiseerd: > FAMILIEMEDIATOR > ARBEIDSMEDIATOR Kortom, u kunt mij benaderen voor de volgende mediations: - FAMILIE/SCHEIDING - ARBEIDGERELATEERDE ZAKEN - GEZONDHEIDGERELATEERDE ZAKEN - JEUGDZORG - ONDERWIJS Naast als mediator ben ik werkzaam als relatietherapeut. Als relatietherapeut help ik stellen hun relatie te herstellen of helder te krijgen hoe de toekomst van hun relatie er uit ziet. Daarbij maak ik gebruik van onder meer Transactionele Analyse, systeemtherapie, gedragstherapie en mijn deskundigheid op het gebied van de DSM-5, de anatomie/fysiologie, pathologie, psychiatrie, psychologie en sociologie. Ik heb er niet voor niets jarenlang les in gegeven. Met enige regelmaat draag ik, als deskundige op het gebied van mediation en relatietherapie, bij aan radioprogramma's van BNR-nieuwsradio en (sinds 2016) RTVNH. Erg leuk om te doen. Goede voorlichting kan nooit kwaad. Nieuwsgierig naar meer informatie? Ga dan naar mijn website: www.concies.nl
Dit bericht werd geplaatst in ADHD, Agressie, Alledaags, Angst, Anti-sociaal, arbeidsconflict, Asperger, ASS, Autisme, Balans, Bemiddeling, Bindingsangst, Collegialiteit, Complexe echtscheiding, Complexe scheiding, conflict, Depressiviteit, DSM-5, echtscheiding, Eenzaamheid, Expertise, Familieconflict, Familieleed, Familiezaken, Gedragsproblemen, Geestelijk lijden, Geregistreerd partnerschap, Gezin, gezondheidszorg, Huiselijk geweld, Informatief, Integriteit, Intimidatie, Intimiteit, Jeugdbescherming, Jeugdzorg, kinderbelangen, Kinderen, Kwaliteit van leven, maatwerk, Machtsmisbruik, Mediation, Obsessief gedrag, Ouders, ouderschapsplan, Puberteit, Relatiebemiddeling, Relatieproblemen, Relatietherapie, Repressie, Respect, Respectloosheid, Rouwproces, Scheiden, scheiding, Schoolresultaten, Seks, Sociaal lijden, Spraakmakend, Thuis, Toekomst, Trouwen, Uncategorized, vechtscheiding, vreemdgaan, Waarden en normen, zorg en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s