Burendag 2015

Het is weer bijna zover. Dit weekend wordt de jaarlijkse burendag weer gehouden en tal van buurten en buren-van-elkaar doen daar opnieuw en trouw aan mee.

Ook hier in mijn woonomgeving is het weer feest. Degenen die het voorgaande jaren hebben georganiseerd, hebben vorig jaar het stokje overgedragen aan degene die zich geroepen voelt. En lang zag het er naar uit dat daarmee een einde was gekomen aan de burendag in ons buurtje. Tot er plotseling een uitnodiging in de brievenbus zat. Twee buurvrouwen, ongetwijfeld gesteund door hun partners, hadden de draad opgepakt en in de beperkte tijd die er nog beschikbaar was de dag georganiseerd.

En zo zit morgen een deel van ons buurtje weer bij elkaar. Niet iedereen zal erbij zijn. Zo is onze buurvrouw ergens aan het genieten van een reis en ook wij zijn er niet bij. Maar burendag is er voor de hele buurt. Een groep mensen die elkaar gedurende de rest van het jaar nauwelijks spreekt, op een enkele uitzondering na, zal dit jaar samenscholen op het parkeerterrein voor de deur. Er zal weer gezamenlijk worden gegeten en gedronken. Het zal weer een zoete inval zijn, want een ieder komt zoals het hen het beste uitkomt. Er wordt voor elkaar gekookt en exotische gerechten zullen weer worden geserveerd. Er worden ongekende talenten getoond. En er wordt weer heel veel bijgepraat, bijgepraat, en bijgepraat.

Het jaar wordt in een paar uur tijd ingehaald. Het lijkt erop alsof er oude vrienden samenkomen. Ze hebben elkaar soms jaren niet gezien, maar het lijkt er dan op alsof die tijd niet heeft bestaan. De klok heeft als het ware stilgestaan en toch is iedereen ouder geworden en wel een beetje veranderd. De gesprekken gaan verder waar ze ooit eerder zijn gestopt en iedereen is blij elkaar weer eens te zien en te spreken.

Op burendag zijn er geen verwijten vanwege het tekort aan contactmomenten sinds de vorige keer. Net als bij echte vrienden zijn er opnieuw de voornemens om het het komende jaar anders en beter te gaan doen dan het voorgaande. Er worden toezeggingen gedaan om elkaar toch wat vaker te zien of op te zoeken. Data worden niet genoemd, daarover bellen we nog. En opnieuw zullen we elkaar weer een jaarlang groeten wanneer we elkaar tegenkomen. En opnieuw zal het jaar omvliegen…net als vorig jaar. Wat gaat de tijd toch snel en hebben wij het met z’n allen toch druk, druk, druk.

En daarom is zo’n dag als morgen goed dat die er is. Het is een dag van elkaar ontmoeten en niet van tegenkomen. Het is een dag van hernieuwde kennismaking in plaats van onzichtbare en sluipende vervreemding. Het is een dag van vertellen en luisteren in plaats van de vluchtige groet of het sociaal wenselijke informeren of het goed gaat. Burendag is meer dan resocialisatie van de buurt.

Wij zullen er niet bij zijn dit jaar. Wij maken gebruik van het mooie weer om het seizoen op de camping af te sluiten. Daarover hadden we alveel eerder afspraken gemaakt met onze buren daar. Met nog een maand te gaan, zal de voortent worden afgebroken en zullen alle spullen weer in de opslag worden opgeborgen. Er worden voorbereidingen getroffen voor de overwintering. Wanneer het weer het toelaat, worden de dagen in de weekenden, weliswaar in uitgeklede vorm, nog meegepikt. Maar de verblijven worden beperkt tot nog een enkel weekendje. Daarom wensen de buren daar elkaar een goede overwintering, want ook daar beperken de contacten zich tot de gezamenlijke dagen op de camping en groet eenieder elkaar in het voorbijgaan. Net als thuis en is er op dagen als deze extra aandacht voor elkaar. En, er wordt afscheid genomen van buren die naar andere campings verhuizen.

Burendag is als het vieren van een jaarwisseling. Het voorgaande jaar wordt besproken en er worden goede voornemens voor het volgende gemaakt. En dat zal de volgende burendag niet anders zijn. Net als op de camping.

FIJNE BURENDAG 2015


Copyright©oncies 2015

Over CONCIES | mediation | relatietherapie

Toen ik de overstap maakte van het onderwijs (MBO/HBO/Master) naar mediation, keerde ik terug naar mijn innerlijke roots, mijn 'natuurlijk zijn’, naar het werk dat bij mij hoort. Ik ben een mens die mediation van nature in zich heeft en die geen gebruik maakt van aangeleerde trucjes of gedragingen. En als ik terugkijk op mijn leven, dan heb ik ook altijd wel die rol vervuld. Natuurlijk kan ook ik goed ruzie maken. En ook daarbij ben ik altijd op zoek naar een oplossing die voor de ander en mij van belang is. Vanuit mijn psychologie- (HBO) en psychiatrie-achtergrond (werkervaring en langdurig les geven), ben ik breed inzetbaar en deskundig op het gebied van de DSM-5 (o.a. autisme, ADHD, ADD, PDD-NOS, persoonlijkheidsstoornissen). Ik heb de Master Mediation afgerond en ben in de volgende werkvelden van mediation werkzaam/gespecialiseerd: > FAMILIEMEDIATOR > ARBEIDSMEDIATOR Kortom, u kunt mij benaderen voor de volgende mediations: - FAMILIE/SCHEIDING - ARBEIDGERELATEERDE ZAKEN - GEZONDHEIDGERELATEERDE ZAKEN - JEUGDZORG - ONDERWIJS Naast als mediator ben ik werkzaam als relatietherapeut. Als relatietherapeut help ik stellen hun relatie te herstellen of helder te krijgen hoe de toekomst van hun relatie er uit ziet. Daarbij maak ik gebruik van onder meer Transactionele Analyse, systeemtherapie, gedragstherapie en mijn deskundigheid op het gebied van de DSM-5, de anatomie/fysiologie, pathologie, psychiatrie, psychologie en sociologie. Ik heb er niet voor niets jarenlang les in gegeven. Met enige regelmaat draag ik, als deskundige op het gebied van mediation en relatietherapie, bij aan radioprogramma's van BNR-nieuwsradio en (sinds 2016) RTVNH. Erg leuk om te doen. Goede voorlichting kan nooit kwaad. Nieuwsgierig naar meer informatie? Ga dan naar mijn website: www.concies.nl
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s