Overtuiging of jaloezie

Gisteren heb ik een blog geschreven over de invloed van overtuigingen op ons denken en handelen. Maar is het wel altijd terecht dat er voorondersteld wordt dat er sprake is van een overuiging?

In de casus, die ik gisteren gebruikte om de overuigingen te verwoorden, sprak misschien jaloezie uit. De vrouw die haar liefde aan de kant zette vanwege vermeend vreemdgaan, had een partner die menig vrouwenhart sneller deed slaan. Een vrouwelijke vrouw. Een stralende vrouw. Een hartelijke, hartverwarmende vrouw. En vrouw die niet alleen opviel in haar lesbische omgeving, maar zeker ook indruk maakte in die van de homo’s en de hetero’s. Kortom: een heel mooie vrouw.

Daarentegen was de vrouw uit mijn casus zo ongeveer het tegenovergestelde. De vrouw vol overtuigingen haalde haar schoonheid uit haar openbeid en gevoel voor rechtvaardigheid. Van haar lichamelijke uitstraling moest zij het zeker niet hebben. Met een lompe lichaamshouding, gekleed in versleten onfrisse kleding en kisten aan haar voeten, kon niet worden gezegd dat zij er elegant bij liep. Haar onverzorgdheid, haar grommende manier van praten, ze hielpen niet mee haar als een positief ingestelde vrouw te laten overkomen. Maar, dat maakte haar mooi vanwege haar natuurlijkheid en het basic functioneren.

Bij dit stel zal door menigeen de gedachte opkomen hoe zij toch tot een stel konden zijn verworden. Maar dat vragen we ons ook af bij andere stellen, ongeacht hun geaardheid. Althans, die gedachten heb ik bij regelmaat. De combinaties zijn legio. De mooiste mannen met de minst mooie vrouwen. De lelijkste mannen met de mooiste vrouwen. Boomlange dunne mannen met uitermate kleine, zeer ronde mannen. Of zwervers htuge vrouwen met zeer verzorgde vrouwen. En ga zo maar door. Iedereen kent ze wel en iedereen heeft er wel een mening over.

Ik hoor mannen vaak afkeurend reageren op de combinatie van een man, hoe mooi of lelijk die dan ook mag worden gevonden, met een mooie vrouw. Een mooie vrouw heb je nooit alleen voor jezelf, zeggen zij dan. Niet zelden een e xcuus voor de reden waarom zij een relatie zijn aangegaan met de vrouw in hun levens. Doe mij maar gewoon, is de feitelijke denigrerende opmerking die dan volgt. 

In elk mens zit schoonheid. Niet altijd de schoonheid die cosmetisch wordt afgemeten én afgerekend op die welke ons wordt voorgeschoteld vanuit de industrie, maar wel altijd van de mens die dit mens is. Ieder mens heeft zijn unieke schoonheden, los van het gedrag dat wordt getoond. Soms beoordelen we het gedrag als positief, vaker veroordelen we het vanwege onze verschillen in normen, waarden, opvattingen en overtuigingen.

En het gedrag van de partner, plezier hebben in het leven en niet achter de geraniums in huis zitten, roept het gevoel van jaloezie op. En veel mensen ervaren jaloezie als een ongewenst, tot sociaal ongewenst, gevoel. Een gevoel dat intern wordt afgekeurd en niet mag worden vertoond. Waarom zou je jaloers zijn?, daarvoor dien je je te schamen in een relatie. En dus zullen veel mensen hun gevoelens van jaloezie niet willen tonen en dit sublimeren. En in deze casus kan daar ook wel eens sprake van zijn geweest. De gevoelens van jaloezie, het krijgen en geven van verl aandacht, zou er wel eens toe hebben kunnen geleid tot de overtuiging dat deze aandacht verward werd met gevoelens van liefde.

Niet dat dit altijd het geval zal zijn, maar het is een reële optie om daarover met elkaar te praten. Zijn de op- en aanmerkingen die wij uitspreken naar onze partners dan gebaseerd op overtuigingen of spreken we elkaar aan op gedrag waarop we eigenlijk heel jaloers zijn? Oordelen we over anderen op basis van onze normen, waarden, opvattingen of overtuigingen, of doen we dat omdat we diep van binnen eigenlijk jaloers zijn?


Copyright©oncies 2015

Over CONCIES | mediation | relatietherapie | onderwijsdiensten

Toen ik de overstap maakte van het onderwijs (MBO/HBO/Master) naar mediation, keerde ik terug naar mijn roots, mijn persoonlijke ‘zijn’, in het werk dat bij mij hoort. Ik ben een mens die mediation van nature in zich heeft en geen gebruik maakt van aangeleerde trucjes of gedragingen. En als ik terugkijk op mijn leven, dan heb ik ook altijd wel die rol vervuld. Natuurlijk kan ook ik goed ruzie maken. En ook daarbij ben ik altijd op zoek naar een oplossing die voor de ander en mij het beste is. Tijdens mijn werk als mediator ben ik, als vanzelf, steeds vaker ook relatietherapieën gaan doen. Dat doe ik de laatste jaren zelfs meer dan mediation (gemiddeld 35 per jaar). En alle mensen, nou ja alle, laat ik zeggen: ruim 99,5% van mijn cliënten is enthousiast en 97,5% is zeer tevreden over mijn werk voor hen. En daar gaat het uiteindelijk om. Ik ben een MfN-Registermediator, was een rechtbankmediator, en werkte op basis van toevoeging (vaak op verzoek van het Juridisch Loket). Maar de baten dekten niet langer de kosten. Tja, en ook mijn brood smaakt beter met een laagje boter en beleg. Vanuit mijn psychologie- (HBO) en psychiatrie-achtergrond (werkervaring en langdurig les geven), ben ik breed inzetbaar en deskundig op het gebied van de DSM-5 (o.a. autisme, ADHD, ADD, PDD-NOS, persoonlijkheidsstoornissen). Bovendien heb ik post-HBO neurologie gestudeerd. Ik heb de Master Mediation afgerond en ben in de volgende werkvelden van mediation werkzaam/gespecialiseerd: > FAMILIEMEDIATOR (MfN) > ARBEIDSMEDIATOR (MfN) Kortom, u kunt mij benaderen voor de volgende mediations: - FAMILIE/SCHEIDING - ARBEIDGERELATEERDE ZAKEN - GEZONDHEIDGERELATEERDE ZAKEN - JEUGDZORG - ONDERWIJS - EXPAT Naast als mediator ben ik ook werkzaam als relatietherapeut. Als relatietherapeut help ik stellen hun relatie te herstellen of helder te krijgen hoe de toekomst van hun relatie er uit ziet. Daarbij maak ik gebruik van onder meer Transactionele Analyse, systeemtherapie, gedragstherapie en mijn deskundigheid op het gebied van de DSM-5, de anatomie/fysiologie, pathologie, psychiatrie, psychologie en sociologie. Ik heb er niet voor niets jarenlang les in gegeven. Met enige regelmaat draag ik, als deskundige op het gebied van mediation en relatietherapie, bij aan radioprogramma's van BNR-nieuwsradio en (sinds 2016) RTVNH. Erg leuk om te doen. Goede voorlichting kan nooit kwaad. Nieuwsgierig naar meer informatie? Ga dan naar mijn website: www.concies.nl Mijn levensmotto: Wat niet gezegd wordt, bestaat niet.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s