Eén jaar later

Afgelopen week had ik contact met een echtpaar dat ruim een jaar geleden hun relatiebemiddeling bij mij had afgesloten. Het is bij mij de gewoonte dat ik na ongeveer een jaar nog eens contact opneem om te horen hoe het jaar is verlopen, dus vandaar mijn telefoontje met beiden en vervolgens mijn laatste huisbezoek.

De vrouw vertelde dat er in het afgelopen jaar veel was gebeurd en vooral heel veel was veranderd. Na de relatiebemiddeling hadden zij en haar man de zwaarste periode in hun levens doorgemaakt. Het had erop geleken dat de maanden van intensieve therapie compleet voor niets waren geweest. Zij had er zelfs op aangedrongen om mij te bellen en mij te smeken om toch asjeblieft terug te komen, want zo kon het niet doorgaan.

Hij vertelde een volledig ander verhaal. Hij vond dat de eerste 3 tot 4 maanden een hel op aarde was geweest. Het had erop geleken dat zijn vrouw het spoor volledig bijster was geweest en dat hij bijna met haar naar de huisarts was gestapt voor medicijnen tegen haar krankjorem gedoe. Ze was onuitstaanbaar geweest en had van hem van alles geëist, tot op het onredelijke af.

Haar verhaal verliep iets anders. Zij had haar man geadviseerd eens bij de psychiater langs te gaan. Hoe hij het toch in zijn botte kop had kunnen halen om haar voor Malle Jodoca te houden. Hij was juist onuitstaanbaar geweest voor haar.

Ik was niet zo zeer onuitstaanbaar. Ik hield mij vooral aan wat jij ons had geleerd over dat gedrag. Wanneer reageer je vanuit de ouder- en hoe vanuit het kind. Ik confronteerde haar daar steeds mee, maar er gebeurde niets, reageerde hij. Dat was zo gegaan totdat hun oudste dochter (8) had gevraagd of ze er alsjeblieft mee wilden stoppen.

We zijn toen aan de eettafel gaan zitten, net als tijdens de sessies met jou. Er had een gesprek plaatsgevonden en ze hadden zich vooral uitgesproken over hoe het toch mogelijk was geweest dat ze alkes precies niet hadden gedaan wat ze bij mij geleerd hadden. Ze betuigden elkaar spijt en troffen de nodige maatregelen. Samen met de 2 kinderen werden, overal in huis, post-its geplakt met daarop de 3 cirkels. Overal in huis werden zij eraan herinnerd hoe zij aandacht konden besteden aan hun communicatiepatroon en hun gedrag. En de kinderen hadden er dagelijks iets over mogen zeggen.

Vanaf dat moment ging het steeds beter. De conflicten en het onuitstaanbare gedrag was meteen afgelopen geweest. Natuurlijk waren er nog af en toe wat wrijvingen, maar de scherpe kantjes waren er af. Zonder dat zij er zelf erg in hadden gehad, waren de post-its geleidelijk aan verdwenen. Ze bleken door hun kinderen stuk voor stuk te zijn weggehaald. Vlak voor de vakantie had hun dochter de laatste van de koelkast gehaald. Het is toch van de gekke dat je 8-jarige dochter verstandiger is dan jijzelf.

Het ging nu al meer dan een half jaar goed. Het had helemaal geklopt zoals het hen was voorgehouden: Bij gedragsveranderingen treedt in het begin vaak eerst een verslechtering op. Door hier geen negatieve aandacht aan te besteden, maar juist positieve, zal dit gedrag weer afnemen en geleidelijk, vaak heel langzaam, gevoelsmatig té langzaam, zal er verandering in komen. De briefjes hadden stilzwijgend hun werk gedaan. Hun dochter had hen niet mooier kunnen bijstaan. Het hele gezin was gelukkig en tevreden met elkaar.


Copyright©oncies 2015

Over CONCIES | mediation | relatietherapie

Toen ik de overstap maakte van het onderwijs (MBO/HBO/Master) naar mediation, keerde ik terug naar mijn innerlijke roots, mijn 'natuurlijk zijn’, naar het werk dat bij mij hoort. Ik ben een mens die mediation van nature in zich heeft en die geen gebruik maakt van aangeleerde trucjes of gedragingen. En als ik terugkijk op mijn leven, dan heb ik ook altijd wel die rol vervuld. Natuurlijk kan ook ik goed ruzie maken. En ook daarbij ben ik altijd op zoek naar een oplossing die voor de ander en mij van belang is. Vanuit mijn psychologie- (HBO) en psychiatrie-achtergrond (werkervaring en langdurig les geven), ben ik breed inzetbaar en deskundig op het gebied van de DSM-5 (o.a. autisme, ADHD, ADD, PDD-NOS, persoonlijkheidsstoornissen). Ik heb de Master Mediation afgerond en ben in de volgende werkvelden van mediation werkzaam/gespecialiseerd: > FAMILIEMEDIATOR > ARBEIDSMEDIATOR Kortom, u kunt mij benaderen voor de volgende mediations: - FAMILIE/SCHEIDING - ARBEIDGERELATEERDE ZAKEN - GEZONDHEIDGERELATEERDE ZAKEN - JEUGDZORG - ONDERWIJS Naast als mediator ben ik werkzaam als relatietherapeut. Als relatietherapeut help ik stellen hun relatie te herstellen of helder te krijgen hoe de toekomst van hun relatie er uit ziet. Daarbij maak ik gebruik van onder meer Transactionele Analyse, systeemtherapie, gedragstherapie en mijn deskundigheid op het gebied van de DSM-5, de anatomie/fysiologie, pathologie, psychiatrie, psychologie en sociologie. Ik heb er niet voor niets jarenlang les in gegeven. Met enige regelmaat draag ik, als deskundige op het gebied van mediation en relatietherapie, bij aan radioprogramma's van BNR-nieuwsradio en (sinds 2016) RTVNH. Erg leuk om te doen. Goede voorlichting kan nooit kwaad. Nieuwsgierig naar meer informatie? Ga dan naar mijn website: www.concies.nl
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s