Het autistisch spectrum biedt evenveel verheldering als vertroebeling

Het valt niet mee om te moeten kunnen leven met overtuigingen die in de werkelijkheid niet zijn waar te maken. En daar knokken heel wat mensen mee. Het wordt een probleem wanneer deze situaties zich voordoen bij hen die te maken hebben met overtuigingen gebaseerd op denkbeelden die verankerd zijn in autistisch handelen, het autisch denken en worden gediagnostiseerd als zijnde vallende onder het autistisch spectrum (ASS).

Het is voor mensen, met bijvoorbeeld ADHD, ADD en Asperger, zo ongeveer het ergste wat hen kan overkomen. Geconfronteerd worden met een omgeving die niet meegaat in hun gedachtengang, hun overtuiging. Temeer doordat hen dan ook nog eens het vermogen verzaakt om in te zien dat hun ADHD, ADD en Asperger hierin een bepalende rol speelt. Zij zullen dit niet kunnen erkennen, dit valt buiten hun vermogens daartoe.

De hyperactiviteit, het chaotisch denken, de hyperfocus op slecht een enkel aspect, de intelligentie om eenduidig (in een enkele richting) te kunnen redeneren, zijn slechts enkele voorbeelden van de belemmerende factoren in het verkrijgen van dit inzicht. Alleen al deze kenmerken vormen vaak problemen en leiden regelmatig tot gevoelens van wantrouwen en niet begrepen voelen. Het onvermogen tot empathie beperkt de ruimte die nodig is om de eigen overtuiging los te laten en versterkt de behoefte om vast te (blijven) houden aan de eigen (als enige juist veronderstelde) redenering onder de overtuiging.

En dat zorgt ervoor dat er conflicten kunnen ontstaan binnen relaties, welke vervolgens verdiepen wanneer deze relaties stuklopen en bijvoorbeeld leiden tot scheidingen. Tijdens het scheidingsproces houdt de overtuiging aan en worden de gevoelens van wantrouwen en onbegrepen voelen nog meer gesterkt. Het veronderstelde logische in de relatie, het er onvoorwaardelijk zijn voor elkaar, wordt immers verbroken en de andere partij heeft daarmee aangetoond dat deze onbetrouwbaar is gebleken in de (huwelijkse) trouw. Ook wanneer het niet deze partner is die tot het beëindigen van de relatie heeft besloten.

Sterker nog: het is in de meeste gevallen niet de partner die de stekker uit de relatie trekt. Het ervaren wantrouwen en het gevoel van niet begrepen worden, doordat er bijvoorbeeld niet meer wordt meegegaan in de overtuiging van het eigen kunnen, zijn juist overheersende argumenten om dan maar zelf een einde te maken aan de relatie.

En dan zijn de rapen nog niet gaar. Dan begint de strijd om het eigen gelijk pas echt. Dan wordt de strijd niet geleverd om er samen goed uit te komen. Dan wordt er vooral gedacht vanuit het gevoel dat er geen erkenning is voor de overtuigingen. Deze sterken alleen maar meer aan en zijn nog nauwelijks tot niet te doorbreken. Het heeft ook geen zin om tegen de overtuigingen in te gaan. Elke tegenzet wordt als een vijandige zet ervaren en gebruikt om nog meer kracht bij te zetten achter de overtuiging.

Wat dan wel te doen?

Dat is per situatie anders. Wat zeker niet helpt is meegaan in de overtuiging. Het draagt ook niet bij om, aan de hand van voorbeelden, aan te tonen dat de overtuiging niet houdbaar is. Nog meer verzet ontstaat er wanneer het gedrag bij het overtuigen wordt gekoppeld aan autisme comorbiditeit. Ook al erkend men de corelatie met het autistisch spectrum. En daar liggen mogelijkheden. Ingaand op de bereidwilligheid om van de overtuiging iets te maken. Gebruikmaken van wat wel binnen de mogelijkheden ligt, het vermogen aanspreken en niet uitgaan van het onvermogen of de onwil om toe te geven aan de tekortkomingen binnen de overtuiging. Het is juist de wil om er iets van te maken die kan worden benut om er ook iets van te maken. Vertrouwen bieden in een goede afloop, een betere toekomst, die haalbaar en gewenst is.

En dat valt niet mee. Er heerst immers al een strijd tussen de scheidende partijen. Beiden gebaseerd op overtuigingen die betrekking hebben op de ander. Want, hoezeer de ene partij er ook van overtuigd kan zijn dat de ander niet is te vertrouwen of niet in staat is tot enig begrip, zozeer is de ander ervan overtuigd dat deze beleving totaal onjuist is en uit zijn verband is gerukt.

Overtuigingen botsen al in elk “normaal” bestaan. Ze clashen nog harder wanneer er in dat bestaan invloeden actief zijn die gebaseerd zijn op een afwijkende manier van denken en (be-)leven. En ze oversteigen elk realisme wanneer ze niet erkend worden als behorend tot het beleven van een medemens die functioneert binnen de criteria van het autistisch spectrum. Deze mensen zijn niet gek, deze mensen denken en (be-)leven alleen anders dan hun medemensen. Ook al stellen zij de terechte vraag: Wie bepaalt bij wie er sprake is van afwijkend denken en handelen?


Copyright©oncies 2015

Over CONCIES | mediation | relatietherapie

Toen ik de overstap maakte van het onderwijs (MBO/HBO/Master) naar mediation, keerde ik terug naar mijn innerlijke roots, mijn 'natuurlijk zijn’, naar het werk dat bij mij hoort. Ik ben een mens die mediation van nature in zich heeft en die geen gebruik maakt van aangeleerde trucjes of gedragingen. En als ik terugkijk op mijn leven, dan heb ik ook altijd wel die rol vervuld. Natuurlijk kan ook ik goed ruzie maken. En ook daarbij ben ik altijd op zoek naar een oplossing die voor de ander en mij van belang is. Vanuit mijn psychologie- (HBO) en psychiatrie-achtergrond (werkervaring en langdurig les geven), ben ik breed inzetbaar en deskundig op het gebied van de DSM-5 (o.a. autisme, ADHD, ADD, PDD-NOS, persoonlijkheidsstoornissen). Ik heb de Master Mediation afgerond en ben in de volgende werkvelden van mediation werkzaam/gespecialiseerd: > FAMILIEMEDIATOR > ARBEIDSMEDIATOR Kortom, u kunt mij benaderen voor de volgende mediations: - FAMILIE/SCHEIDING - ARBEIDGERELATEERDE ZAKEN - GEZONDHEIDGERELATEERDE ZAKEN - JEUGDZORG - ONDERWIJS Naast als mediator ben ik werkzaam als relatietherapeut. Als relatietherapeut help ik stellen hun relatie te herstellen of helder te krijgen hoe de toekomst van hun relatie er uit ziet. Daarbij maak ik gebruik van onder meer Transactionele Analyse, systeemtherapie, gedragstherapie en mijn deskundigheid op het gebied van de DSM-5, de anatomie/fysiologie, pathologie, psychiatrie, psychologie en sociologie. Ik heb er niet voor niets jarenlang les in gegeven. Met enige regelmaat draag ik, als deskundige op het gebied van mediation en relatietherapie, bij aan radioprogramma's van BNR-nieuwsradio en (sinds 2016) RTVNH. Erg leuk om te doen. Goede voorlichting kan nooit kwaad. Nieuwsgierig naar meer informatie? Ga dan naar mijn website: www.concies.nl
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s