Je hoort mij wel, maar luister je ook?

Misschien herkent u dit wel? U zit uw verhaal te vertellen en u hebt het gevoel dat de ander, meestal uw partner of een gezinslid, luistert niet. U vraagt of hij/zij ook luistert en er wordt heftig positief op gereageert. U vindt het te gênant om daar dieper op in te gaan of u laat het daar maar bij, omdat het anders (wéér) leidt tot dezelfde discussie of ruzie. Men hoort u wel, maar er wordt niet geluisterd.
Laat ik er geen doekjes om winden. Bovenstaand voorbeeld komt in elke relatie voor en het zijn dan bijna altijd de mannen die niet luisteren. Dat is wetenschappelijk bewezen en volgens datzelfde wetenschappelijke onderzoek kunnen mannen daar niets aan doen. Ze zijn nu eenmaal zo, “omdat ze in de oertijd daar geen tijd voor hadden en het oerbrein zich zo heeft ontwikkeld“. Ze zouden zich in hun oerdriften meer druk hebben gemaakt om hun overlevingsdrift, terwijl vrouwen zich meer bezig zouden hebben gehouden met de voortplanting. Geen tijd om te communiceren, laat staan tijd om met elkaar te praten en naar elkaar te luisteren.

Maar de mens is geëvolueerd. De mens heeft zich ontwikkeld tot een socialer dier. Sterker nog, de mens is afhankelijk geworden van communicatie en zijn sociale context. De communicatie is tweezijdig geworden. Communicatie is het idioom van de 21e eeuw. Het is ondenkbaar dat er tegenwoordig niet wordt gecommuniceert. Theoretisch klopt dat, omdat non-verbale communicatie ook communicatie is. Maar daar houdt het tegenwoordig niet meer op. Communicatie is wat dat betreft terug op het oude niveau.

  • Sociale media

Met de komst van de computer in het huishouden is de trend gezet om breder te gaan communiceren. De telefoon maakte het al mogelijk om op afstand met elkaar te spreken. De computer maakte het mogelijk om sneller en directer met elkaar te communiceren. Eerst via email, later ook via beeldverbindingen. Maar de sterkste ontwikkeling hebben de introductie van de sociale media met zich meegebracht. Communiceren werd berichtjes versturen. Eerst korte 140-tekens berichten, later in Appjes. Het is onmogelijk geworden om nog een wereld voor te stellen waarin WhatsApp, Facebook, Twitter en al die andere contact-diensten zouden ontbreken.

  • Luisteren wordt lezen

Met de opkomst van de sociale media verdween het gewone gesprek. Wie stuurt er niet wel eens een Appje naar zijn of haar partner, vriend of vriendin die naast hem of haar zit? En dat terwijl het een kleine moeite is om het gewoon even te zeggen.

Met het lezen en niet meer ‘luisteren’, horen we de ander niet meer. We luisteren niet meer zoals luisteren ooit was bedoeld. Luisteren was ook aandacht besteden aan de intonatie, de helderheid van de stem, de syntax, de mimiek, het volume van de stem, en ga zo maar door. Dat kunnen we ook niet waarnemen in de tekstberichten die we nu via de sociale media naar elkaar sturen.

  • En dus klagen partners

….want partners missen het grootste aspect van communiceren door middel van een gesprek: de intimiteit van het delen. Lekker samen op de bank hangend, aan tafel zitten, op bed liggend en dan met elkaar praten over wat ons bezig houdt. Het delen van gedachten, meningen, gebeurtenissen wordt ervaren als tijdverspilling. Het gesprek heeft plaatsgemaakt voor een Appje over waar men is, waar men naartoe gaat of waar men elkaar nog hoopt te treffen.

Partners raken elkaar kwijt. Ze klagen over het Facebook- en WhatsAppgedrag van de ander, maar zien niet dat zij zelf ook de hele avond met hun neus op het beeldscherm van hun smartphone, tablet of laptop zitten.

En wordt er een keer met elkaar gesproken, dan is de aandachtscurve kort. Vooral mannen haken snel af. Zij vinden dat hun vrouwen te langsdradig zijn in hun verhalen. Te veel onbenulligheden, teveel ondebuidende en oninteressante details. En de vrouwen storen zich daaraan. Alsof die opsommingen van feiten van die mannen zoveel meer interessant zijn?

Wil ik met mijn partner kunnen communiceren, dan kan ik hem/haar het beste een berichtje sturen“, hoor ik veel. De mannen kunnen het oninteressante deel gewoon overslaan. Maar de vrouwen blijven zich storen aan de korte mededelingen, wat de mannen maar wat gemakkelijk vinden.


Loopt in uw relatie de communicatie ook vaak spaak? Stop dan eens met gebruik te maken van de sociale media, maar zoek elkaar op en begin een gesprek. Is het daarvoor te laat, zoek dan deskundige hulp.


Copyright©oncies 2016

Over CONCIES | mediation | relatietherapie

Toen ik de overstap maakte van het onderwijs (MBO/HBO/Master) naar mediation, keerde ik terug naar mijn innerlijke roots, mijn 'natuurlijk zijn’, naar het werk dat bij mij hoort. Ik ben een mens die mediation van nature in zich heeft en die geen gebruik maakt van aangeleerde trucjes of gedragingen. En als ik terugkijk op mijn leven, dan heb ik ook altijd wel die rol vervuld. Natuurlijk kan ook ik goed ruzie maken. En ook daarbij ben ik altijd op zoek naar een oplossing die voor de ander en mij van belang is. Vanuit mijn psychologie- (HBO) en psychiatrie-achtergrond (werkervaring en langdurig les geven), ben ik breed inzetbaar en deskundig op het gebied van de DSM-5 (o.a. autisme, ADHD, ADD, PDD-NOS, persoonlijkheidsstoornissen). Ik heb de Master Mediation afgerond en ben in de volgende werkvelden van mediation werkzaam/gespecialiseerd: > FAMILIEMEDIATOR > ARBEIDSMEDIATOR Kortom, u kunt mij benaderen voor de volgende mediations: - FAMILIE/SCHEIDING - ARBEIDGERELATEERDE ZAKEN - GEZONDHEIDGERELATEERDE ZAKEN - JEUGDZORG - ONDERWIJS Naast als mediator ben ik werkzaam als relatietherapeut. Als relatietherapeut help ik stellen hun relatie te herstellen of helder te krijgen hoe de toekomst van hun relatie er uit ziet. Daarbij maak ik gebruik van onder meer Transactionele Analyse, systeemtherapie, gedragstherapie en mijn deskundigheid op het gebied van de DSM-5, de anatomie/fysiologie, pathologie, psychiatrie, psychologie en sociologie. Ik heb er niet voor niets jarenlang les in gegeven. Met enige regelmaat draag ik, als deskundige op het gebied van mediation en relatietherapie, bij aan radioprogramma's van BNR-nieuwsradio en (sinds 2016) RTVNH. Erg leuk om te doen. Goede voorlichting kan nooit kwaad. Nieuwsgierig naar meer informatie? Ga dan naar mijn website: www.concies.nl
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s