Het raadgevend referendum

Afgelopen woensdag was het dan eindelijk zover. Nederland kon voor het eerst stemmen in het kader van een raadgevend referendum. Voor of tegen stemmen met betrekking tot het ‘het associatieverdrag van de Europese Unie met Oekraïne.’ Een verdrag waarvan bijna niemand wist wat het behelsde en waartoe dat zou kunnen gaan leiden in de toekomst.

De uitslag is ondertussen bekend. Ruim 32% van de kiesgerechtigden in Nederland hebben de moeite genomen hun weg te vinden naar het stemhokje en van hen verklaarde 61,1% tegen het verdrag te zijn.

  • Maar wat houdt het referendum in dit specifieke geval nu eigenlijk in?

Nederland is een democratie met een gekozen volksvertegenwoordiging. Deze vertegenwoordigers zitten in diverse lokale, regionale en nationale organen zoals gemeenteraden, provinciale raden, de regering, de eerste kamer en de tweede kamer. De kern van hun werkzaamheden ligt vervat in het mandaat dat zij hebben gekregen van de Nederlandse bevolking. Daar zijn zij immers de volksvertegenwoordigers van.

De volksvertegenwoordigers in Den Haag, het parlement, heeft onder meer mandaat om contacten én contracten aan te gaan met het buitenland, zoals in dit geval: het associatieverdrag met Oekraïne. Zo’n mandaat wordt echter in twijfel getrokken op het moment dat het verdrag aanvullend dient te worden gerattificeerd door de gehele bevolking, want hiervan is feitelijk sprake in het referendum dat afgelopen woensdag heeft plaatsgevonden. De vraag was immers: Ben u voor of tegen het associatieverdrag met de Oekraïne?

En dan komen we op het probleem bij dit referendum. Kan een referendum worden ingezet als middel dat de kerntaak van het parlement ter discussie stelt oftewel Kan een referendum ten koste gaan van het grondwettelijke mandaat dat aan de volksvertegenwoordiging is toegekend?


En ik denk dat het parlement zich over deze vraag dient te buigen wanneer het dit referendum gaat evalueren. Wanneer kan een referendum worden ingezet? En, mag een referendum worden ingezet om het mandaat van de wettelijke vertegenwoordigers te ondermijnen?

Met andere woorden: Wanneer mag een (raadgevend) referendum worden ingezet als democratisch middel om invloed uit te oefenen op beslissingen die in het parlement worden genomen, zonder dat dit het grondwettelijke mandaat van het parlement buitenspel zet?


Copyright©oncies 2016


Over CONCIES | mediation | relatietherapie

Toen ik de overstap maakte van het onderwijs (MBO/HBO/Master) naar mediation, keerde ik terug naar mijn innerlijke roots, mijn 'natuurlijk zijn’, naar het werk dat bij mij hoort. Ik ben een mens die mediation van nature in zich heeft en die geen gebruik maakt van aangeleerde trucjes of gedragingen. En als ik terugkijk op mijn leven, dan heb ik ook altijd wel die rol vervuld. Natuurlijk kan ook ik goed ruzie maken. En ook daarbij ben ik altijd op zoek naar een oplossing die voor de ander en mij van belang is. Vanuit mijn psychologie- (HBO) en psychiatrie-achtergrond (werkervaring en langdurig les geven), ben ik breed inzetbaar en deskundig op het gebied van de DSM-5 (o.a. autisme, ADHD, ADD, PDD-NOS, persoonlijkheidsstoornissen). Ik heb de Master Mediation afgerond en ben in de volgende werkvelden van mediation werkzaam/gespecialiseerd: > FAMILIEMEDIATOR > ARBEIDSMEDIATOR Kortom, u kunt mij benaderen voor de volgende mediations: - FAMILIE/SCHEIDING - ARBEIDGERELATEERDE ZAKEN - GEZONDHEIDGERELATEERDE ZAKEN - JEUGDZORG - ONDERWIJS Naast als mediator ben ik werkzaam als relatietherapeut. Als relatietherapeut help ik stellen hun relatie te herstellen of helder te krijgen hoe de toekomst van hun relatie er uit ziet. Daarbij maak ik gebruik van onder meer Transactionele Analyse, systeemtherapie, gedragstherapie en mijn deskundigheid op het gebied van de DSM-5, de anatomie/fysiologie, pathologie, psychiatrie, psychologie en sociologie. Ik heb er niet voor niets jarenlang les in gegeven. Met enige regelmaat draag ik, als deskundige op het gebied van mediation en relatietherapie, bij aan radioprogramma's van BNR-nieuwsradio en (sinds 2016) RTVNH. Erg leuk om te doen. Goede voorlichting kan nooit kwaad. Nieuwsgierig naar meer informatie? Ga dan naar mijn website: www.concies.nl
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s