Vechtscheiden of echt (en goed) scheiden?

Het doel van mediation is in de eerste plaats het in stand houden van een goede onderlinge relatie.
Deze goede relatie ligt ten grondslag van het het bereiken van een gezamenlijke uitkomst van hetgeen partijen verdeelt.

Maar, kan een goede relatie in stand gehouden worden bij een echtscheidingsmediation?


  • Einde verhaal

Bij een scheiding wordt de liefdesrelatie tussen twee mensen beëindigd. Daarmee hoeft de onderlinge relatie nog niet te verslechteren.

Bij een echtscheiding is het geen uitzondering dat een van beide partijen niet voor de scheiding heeft gekozen. In alle scheidingen is er een partij geweest die als eerste het besluit heeft genomen om de (huwelijkse) relatie te gaan beëindigen. De andere partij is in een beperkt aantal situaties, in de aanloopperiode, ook al aan het nadenken geweest over het wel of niet beëindigen van de relatie.

In de meeste situaties is de aanzet tot de scheiding een eenzijdige beslissing geweest.

Heeft de ander de beslissing tot de scheiding genomen, dan kan dat leiden tot een teleurstelling bij de andere partij. Deze teleurstelling gaat over in een rouwproces. De vertrouwde en geliefde partner ontvalt aan hen in de relatie, en roept veel emoties op.


  • Rouwen

Dit rouwproces is de Achilleshiel van het scheidingsproces.

Daar waar partijen in een mediation gezamenlijk tot oplossingen en afspraken kunnen komen, zal het rouwproces de mediation kunnen opblazen.

Boosheid, frustratie en verdriet zijn emoties die de mediation kunnen beïnvloeden. Gevoelens van wraak en eerherstel kunnen de overhand krijgen, waardoor de gezamenlijkheid in de belangen op de tocht komt te staan.

De geëmotioneerde partij verliest het doel van de echtscheiding uit het oog en kan alleen nog maar in de eigen belangen denken en handelen.


  • Vechtscheiden of echt scheiden?

In principe hoeft er dan nog niets aan de hand te zijn. Voorwaarde is wel, dat partijen niet kiezen voor een eigen advocaat en via deze advocaten overgaan tot een vechtscheiding. Hoe goed een advocaat ook mag zijn, hij handelt altijd in het belang (het voordeel) van zijn cliënt en dat gaat ten koste van de belangen (ten nadele) van de andere partij. De advocaat zal alles in het werk stellen om het maximale uit de echtscheiding te halen ten gunste van zijn cliënt. De advocaat van de tegenpartij zal vanuit hetzelfde principe handelen, waardoor er een strijd zal ontstaan die wordt uitgevochten over een lange termijn.

Zijn partijen, vanwege de eerder genoemde emoties, gebrouilleerd met elkaar, dan zal er zeker een langdurige vechtscheiding ontstaan. De enige die daar garen bij spint is de advocaat. Hij declareert zijn werkzaamheden tegen het tarief van zo’n €225,00 tot €350,00/uur (soms zelfs meer), exclusief BTW.


  • De-escaleren

Bij een vakbekwame en competente mediator is de kans op een vechtscheiding beduidend kleiner. Sterker nog, daar zal een vechtscheiding niet ontstaan. De mediator zal in zulke situaties alles in het werk stellen om de escalatie tot de vechtscheiding te voorkomen. Wanneer de mediator competent is, dan zal hij altijd de juiste interventies uitvoeren om de escalatie te de-escaleren. Escaleert de situatie, dan zal de mediator overwegen de mediation te beëindigen en daar zijn beide partijen niet bij gebaat. Een goede reden om een vechtscheiding te voorkomen.

Een mediator zal een mediation niet rekken, maar afbreken. Partijen kunnen immers geen resultaat behalen en de kosten zullen onnodig oplopen.

Ook al is het uurtarief van een mediator lager (niet altijd overigens), het is niet nodig partijen op kosten te jagen vanwege hun escalerend gedrag.

De tarieven van echtscheidingsmediators lopen ernstig uiteen. Er zijn mediators die €133,10/uur vragen, maar er zijn er ook die €217,80/uur declareren. Deze bedragen zijn inclusief BTW. En enkele mediator meent zich te moeten meten aan de tarieven van de advocatuur.

Het gehanteerde tarief is niet bepalend voor de competenties van de mediator. Het is meer geïndiceerd op de persoonlijke opvattingen van de mediator en hoe hij kijkt naar wat hij vindt dat hij “waard is”.

Met andere woorden: een goedkope mediator is niet bepalend voor de kwaliteit van de mediation, en een dure ook niet. Wat wel bepalend is, is de registratie van de mediator. Is de mediator een officiële MfN-Registermediator Familiemediations? Dit is een door de overheid erkende status en is titelbeschermd en de mediator voldoet aan een aantal kwaliteitseisen (deskundigheid, vaardigheden, attitude = competentie).


  • De kinderen

Een andere reden om een vechtscheiding te voorkomen is de aanwezigheid van (minderjarige) kinderen in de relatie. Kinderen hebben er baat bij dat hun ouders in goede harmonie uit elkaar gaan. Dit stelt hun toekomst veilig en leidt tot minder geestelijke schade. Wanneer de kinderen nog minderjarig zijn (jonger dan 18 jaar), dan zullen de ouders een ouderschapsplan moeten opstellen (wettelijk verplicht). Daarin regelen zij alles rondom de verdere opvoeding en het levensonderhoud van hun kinderen. Zijn de kinderen ouder dan 18 jaar, dan zullen er afspraken moeten worden gemaakt wanneer de kinderen studeren en afhankelijk zijn van hun ouders in hun levensonderhoud.

Een geëscaleerde echtscheidingsprocedure of een slechte relatie tussen de ouders zal ten koste gaan van de gezondheid en het welzijn van de kinderen. Dit hoeft niet meteen tot uitdrukking komen, maar zal in latere levensfases van invloed zijn, bijvoorbeeld in het zelf aangaan van duurzame relaties (sociaal-emotionele gevolgen) of het instandhouden van het innerlijk evenwicht (psychische gevolgen).

Een competente mediator is in staat de ouders hier adequaat in te begeleiden en de belangen van de kinderen zeker te stellen.

Uiteindelijk zullen alle betrokken partijen er voordeel van hebben. De ouders, omdat zij hun positie en rol van ouders kunnen blijven handhaven. De kinderen , omdat zij verder kunnen opgroeien in een rustige en stabiele omgeving.


  • De toekomst

Mediation kan van essentieel belang zijn om een echtscheiding tot ‘goed scheiden‘ met een stabiele toekomst te begeleiden.

Helaas zijn er veel kapers op de kust en acteren incompetente mediators op de markt of hobbyisten die ‘uit eigen ervaring, als ervaringsdeskundigen‘ optreden. Of het zijn FFP-ers, die heel goed in staat zijn om de echtscheiding financieel af te handelen, maar die geen kaas hebben gegeten van het ouderschapsplan of het convenant. Zij hanteren extreem lage tarieven en leveren daarmee vergelijkbare kwaliteit en resultaten.

Als je kunt kiezen….

Welk risico bent u bereid te nemen, wanneer u gaat scheiden en de keuze hebt tussen de iets duurdere erkende MfN-Register Familiemediator en de zichzelf verrijkende amateur?

Copyright©oncies 2016

Over Kávéël Mediation & Relatietherapie

Op 1 januari 2024 ben ik gestopt met mijn bedrijf CONCIES mediation & relatietherapie. Niet omdat ik het niet meer leuk vind, maar omdat ik twee dagen daarvoor 67 ben geworden. Een mooi moment om het wat rustiger aan te gaan doen en dan is het verstandiger om te stoppen met mijn bedrijfje. Het begon allemaal zo: Toen ik in 2008/2009 de overstap maakte van het onderwijs (MBO/HBO/Master) naar mediation, keerde ik terug naar mijn innerlijke roots, mijn 'natuurlijk zijn’, naar het werk dat bij mij hoort. Ik ben een mens die mediation van nature in zich heeft en die geen gebruik maakt van aangeleerde trucjes of gedragingen. En als ik terugkijk op mijn leven, dan heb ik ook altijd wel die rol vervuld. Daarbij merk ik dat ik vooral een Rogeriaanse/humanistische basisvisie heb. Oftewel: ik ga uit van de mens in al zijn verscheidenheid, en het is niet aan mij om daarover te oordelen. Natuurlijk kan ook ik goed ruzie maken. Echter, ook daarbij ben ik altijd op zoek naar een oplossing die voor de ander en mij van belang en aanvaardbaar is. Maar ik ben absoluut niet Roomser dan de paus. Dus ook ik vlieg wel eens uit de bocht. Vanuit mijn psychologie- (HBO) en psychiatrie-achtergrond (werkervaring en langdurig les geven), ben ik breed inzetbaar en deskundig op het gebied van de DSM-5 (o.a. autisme, ADHD, ADD, PDD-NOS, persoonlijkheidsstoornissen). Ik heb de Master Mediation afgerond (thesis: Scheiden en relatieproblemen bij Moslims) en ben in de volgende werkvelden van mediation werkzaam/gespecialiseerd: > FAMILIEMEDIATOR > ARBEIDSMEDIATOR Naast als mediator ben ik inmiddels een kleine 16 jaar werkzaam als relatietherapeut. Als relatietherapeut help ik stellen hun relatie te herstellen of helder te krijgen hoe de toekomst van hun relatie er uitziet. Daarbij maak ik gebruik van onder meer de Transactionele Analyse, Systeemtherapie, Gedragstherapie en mijn deskundigheid op het gebied van de DSM-5, de anatomie/fysiologie, pathologie, psychiatrie, psychologie en sociologie. Opnieuw: Ik heb er niet voor niets jarenlang les in gegeven. Mogelijk kan ik nog iets voor u betekenen. Schroom niet om contact met mij op te nemen. Nieuwsgierig naar meer informatie? Mail mij: kaveel@kpnmail.nl
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Vechtscheiden of echt (en goed) scheiden?

  1. hilde2016 zegt:

    Bedankt voor dit vlot lezend artikel, inderdaad is het rouwproces en het geven van ruimte om dit te kunnen verwerken een heel belangrijk issue in de bemiddeling.
    Voor de Belgische lezers van dit artikel wil ik graag even verder ingaan op de kwaliteit van de bemiddelaar of mediator: die wordt bij ons gegarandeerd door de erkenning van de bemiddelaar door de Federale BemiddelingsCommissie.

Plaats een reactie