Wespentijd, en dan gestoken worden. Liever niet!

Het is weer augustus en dat is traditioneel de maand van de wespen. Niet dat er op dit moment veel overlast van is, maar met de komende warme week in het voorutzicht zou dat best wel eens kunnen veranderen. Daarom een blog met wat handige tips voor het geval dat u onverhoopt wordt gestoken.

Wespen, met hun gele strepen en venijnige angel, jagen menig volwassene en kind de stuipen op het lijf. Hoe kunt u ervoor zorgen dat u niet geprikt wordt en wat dient u te doen als u dan toch nog wordt gestoken?

Wespen, ze staan erom bekend, zorgen voor overlast, vooral doordat veel mensen bang zijn voor wespen. Logisch, want een wespensteek veroorzaakt flinke pijn. De huid wordt rood en dik en de steek geeft een brandend gevoel. Ook kan er een witte bult ontstaan, die later rood kan worden. Gelukkig zijn na een aantal uren de ergste klachten verdwenen, maar toch: het blijft een vervelende situatie.

  • Wat dient u te doen na een wespensteek? 

1) Angel verwijderen

Zo nu en dan kan een angel van een wesp afbreken en dan achterblijven in de huid. Dit gebeurt niet vaak maar wanneer het wel gebeurt dan kunt u deze met een pincet of met uw vingernagels de angel proberen te verwijderen.

2) Gif uitzuigen 

Vaak zuigen mensen, nadat ze zijn gestoken, het gif uit de steekwond. Dan kan met de mond of met een pompje. Op zich is dat prima, maar dan wel binnen 2 minuten nadat er gestoken is, want anders heeft het gif zich al aan de cellen gehecht of is het in de bloedsomloop terechtgekomen. De huid blijft op de gestoken plek dan enkele uren behoorlijk dik en pijnlijk.

3) Koelen 

Door de plek waar u bent gestoken te koelen met natte doeken of een ijskompres kunt u de zwelling, jeuk en pijn beperken. Doe dit het liefst een paar uur.

4) Jeuk en pijn verzachten 

Er zijn bepaalde middeltjes die de klachten van een wespensteek verminderen. U kunt zich in de drogist of apotheek laten adviseren welk middel voor u het meest geschikt is. Ontsmetten is niet nodig, aangezien steken zelden infecteren. Een verzachtende of histamine-werende zalf kan handig zijn om de jeuk en de pijn te verminderen.

5) Overige adviezen

Probeer niet te krabben aan de wespensteek, dit verergert vaak de klachten. En bij steken in de mond of keelholte: ga dan direct naar de huisarts. U loopt een verhoogd gezondheidsrisico in geval de steek tot ernstige zwelling leidt.


  • Wat dient u te doen bij een allergische reactie op een wespensteek? 

Sommige mensen hebben een wespenallergie. Bent u nog nooit gestoken door een wesp, dan kan het zijn dat u misschien een wespenallergie heeft zonder dat u dit weet. Als u allergisch bent dan kan dit veel risico’s met zich meebrengen.

Bij een allergische reactie is er naast de toxische reactie op het gif ook nog een door het afweersysteem opgewekte reactie op een of meer componenten van het gif. Hierbij is dus niet de hoeveelheid gif bepalend voor de verschijnselen maar het al dan niet aanwezig zijn van een overgevoeligheid voor een bestanddeel ervan. Eén steek kan dus al voldoende zijn voor ernstige ziekteverschijnselen.

De allergische reactie kan zeer lokaal zijn en dan is er sprake van een veel groter gebied van roodheid en zwelling dan bij de toxische reactie alleen. Deze extra zwelling houdt ook veel langer aan dan anders. Bij een systemische (algehele) allergische reactie kunnen reacties optreden die variëren van galbulten over het gehele lichaam tot oedeem in de keelholte en zelfs een snelle pols, lage broeddruk en uiteindelijk een shocktoestand (analfylactische shock, waarbij de shock wordt veroorzaakt door plotselinge verwijding van de bloedvaten en er een relatief tekort ontstaat van circulerend volume in de bliedvaten) waardoor mensen kunnen overlijden.
Wordt u gestoken ter hoogte van de luchtwegen, dan kunt u moeite krijgen met ademen en in het ergste geval zelfs stikken. Raadpleeg dan gelijk een dokter om de wespensteek te behandelen. Daar krijgt u waarschijnlijk adrenaline geïnjecteerd. Mensen die weten dat ze allergisch zijn voor wespen hebben waarschijnlijk een EpiPen bij zich. Met een EpiPen dienen zij zichzelf adrenaline toe bij een wespensteek en dat vermindert de allergische reactie.

  • Kunt u een wespensteek voorkomen? 

U kunt een aantal dingen doen wanneer er wespen in de buurt zijn:

1) Blijf rustig 

Een natuurlijke reactie bij het zien van een wesp is om met uw armen om u heen te gaan slaan, maar dat maakt de wesp bang en agressief. Hiermee vergroot u juist de kans op steken. Dus blijf rustig en wacht totdat de wesp wegvliegt. In hun basis zijn wespen niet zo van het steken…

2) Wees zuinig met parfum/after-shave

Door parfum of after-shave op te doen trekt u wespen mogelijk juist aan. Wespen komen af op zoete geuren. Ook zeep en huidverzorgingsproducten met een sterke geur hebben dit effect.

3) Houd de wesp op afstand 

Met een scheutje ammonia in een bakje water kunt u proberen om de wespen bij u uit de buurt te houden. Ook gebruiken mensen een schijfje sinaasappel, waarin kruidnagels zijn gestoken, om wespen op afstand te houden.
Zelf heb ik als kind in een wespennest gestaan en heb toen ruim honderd steken opgelopen. De mensen met wie ik toen (op scouting-kamp) was, hebben niets ondernomen. Ik ben een paar dagen versuft en nauwelijks aanspreekbaar geweest. Toen was ernog niet zoveel bekend over de risico’s na een wespensteek. Nu weet u beter en dus waarschuwt u dan altijd een arts.

Mocht u toch de pech hebben om te worden gestoken, hoe vervelend dat ook is, bedenk dat het wel weer over gaat.


(Voor deze tekst is aanvullende gebruik gemaakt van informatie van Dokter.nl)

Copyright©oncies 2016

Over CONCIES | mediation | relatietherapie

Toen ik de overstap maakte van het onderwijs (MBO/HBO/Master) naar mediation, keerde ik terug naar mijn innerlijke roots, mijn 'natuurlijk zijn’, naar het werk dat bij mij hoort. Ik ben een mens die mediation van nature in zich heeft en die geen gebruik maakt van aangeleerde trucjes of gedragingen. En als ik terugkijk op mijn leven, dan heb ik ook altijd wel die rol vervuld. Natuurlijk kan ook ik goed ruzie maken. En ook daarbij ben ik altijd op zoek naar een oplossing die voor de ander en mij van belang is. Vanuit mijn psychologie- (HBO) en psychiatrie-achtergrond (werkervaring en langdurig les geven), ben ik breed inzetbaar en deskundig op het gebied van de DSM-5 (o.a. autisme, ADHD, ADD, PDD-NOS, persoonlijkheidsstoornissen). Ik heb de Master Mediation afgerond en ben in de volgende werkvelden van mediation werkzaam/gespecialiseerd: > FAMILIEMEDIATOR > ARBEIDSMEDIATOR Kortom, u kunt mij benaderen voor de volgende mediations: - FAMILIE/SCHEIDING - ARBEIDGERELATEERDE ZAKEN - GEZONDHEIDGERELATEERDE ZAKEN - JEUGDZORG - ONDERWIJS Naast als mediator ben ik werkzaam als relatietherapeut. Als relatietherapeut help ik stellen hun relatie te herstellen of helder te krijgen hoe de toekomst van hun relatie er uit ziet. Daarbij maak ik gebruik van onder meer Transactionele Analyse, systeemtherapie, gedragstherapie en mijn deskundigheid op het gebied van de DSM-5, de anatomie/fysiologie, pathologie, psychiatrie, psychologie en sociologie. Ik heb er niet voor niets jarenlang les in gegeven. Met enige regelmaat draag ik, als deskundige op het gebied van mediation en relatietherapie, bij aan radioprogramma's van BNR-nieuwsradio en (sinds 2016) RTVNH. Erg leuk om te doen. Goede voorlichting kan nooit kwaad. Nieuwsgierig naar meer informatie? Ga dan naar mijn website: www.concies.nl
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s