Angstcultuur op het werk, mooi klaar mee!

De Vertrouwenspersoon (Twitteraccount), publiceerde op 28 april 2014 de volgende tweet en link naar onderstaande tekst:
Angstcultuur op het werk; vertrouwenspersonen komen het nogal eens tegen. Tenminste, als iemand het aandurft om het aan de kaak te stellen. 
Het lijkt voor een werkgever ontzettend handig, maar voor de lange termijn is het funest; voor de werknemer natuurlijk, maar zeker ook voor de werkgever.


Google maar eens op “angst op de werkvloer” en je wordt bedolven onder voorbeelden. Kan het anders? Kan het beter?
Ja natuurlijk, werknemers betrokken maken en vertrouwen geven. Maar dat moet je dan wel durven als manager……..

” ‘Kop dicht en doorwerken’, ‘Angstcultuur op werkvloer sociale werkplaats Op/Maat’, ‘Bonden hekelen “angstcultuur” bij politie’. Zomaar wat krantenkoppen van het afgelopen jaar. We zijn honderd jaar op weg met de managementwetenschap, we trainen managers suf over onderwerpen als (dienend) leiderschap, teambuilding en integriteit en wat is het resultaat in veel organisaties? De terugkeer van de angstcultuur.

De wederopstanding van de angstcultuur is een van de ‘verworvenheden’ van de huidige tijd. De versoepeling van het ontslagrecht mag dan voor werkgevers interessant zijn, veel medewerkers zijn inmiddels doodsbang hun baan te verliezen en duiken achter de computers als de baas langsloopt. Men durft geen vragen meer te stellen tijdens de wekelijkse teammeeting en men probeert zo onzichtbaar mogelijk te blijven om maar niet door de hakbijl van de reorganisatie te worden getroffen. Er is geen tegenspraak meer, medewerkers vertonen BOHICA-gedrag (Bend Over Here It Comes Again), fouten komen niet meer op tafel en informatie wordt niet meer gedeeld. En zo heeft het huidige tijdperk ook (negatieve) effecten op zaken als commitment, eigenaarschap, betrokkenheid, binding en bevlogenheid voor de organisatie. Het blijft managers desondanks verbazen als er een angstcultuur in hun organisatie ontstaat.

Het voorkomen van een angstcultuur in veranderende economische tijden vereist daarom echt leiderschap. Dienend leiderschap, gericht op duurzame organisaties. Helaas blijkt al te vaak dat organisaties zich wel graag zo profileren, maar ver van deze werkelijkheid af staan. Het blijft dan bij window dressing. We hebben nette omgangsvormen en spelen geen spelletjes, dat staat keurig op papier. De realiteit is helaas vaak anders.

Hoe ga je om met een angstcultuur, als medewerker maar ook als manager. Als deze cultuur in de organisatie diepgeworteld is, hoe ga je dan te werk om stap voor stap meer openheid te creëren? Wanneer mag je echt over een angstcultuur spreken, hoe herken je een dergelijke cultuur?”

(Bron: Angstcultuur: kop houden en doorwerken van Gyuri Vergouw Gepubliceerd op 25 feb, 2014 in de rubriek Boardroom / Strategy, Leiderschap).

De angstcltuur, anno 2016, zit ‘m vooral in de angst van werkverlies. De arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd hakt er bij, de vaak nog jonge en onervaren, werknemers diep in. Dan mag er wel een nieuwe wet van kracht zijn geworden (juli 2016), maar dat wil nog niet zeggen dat er veranderingen zijn opgetreden in deze onzekermakende situatie.

In de nieuwe wet staat onder meer dat werknemers die niet beschikken over en arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd, gelijk dienen te worden behandeld als werknemers die daarover wel beschikken. Maar ja, die arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd blijft en zorgt ervoor dat deze werknemers zich wat betreft hun arbeidstoekomst onzeker blijven voelen en daardoor opgaan in die angstcultuur.

Werknemers met een vaste aanstelling kunnen daar overigens mooi misbruik van maken, zouden zij dat willen. Zij kunnen direct en indirect invloed uitoefenen op het voortbestaan van de arbeidsovereenkomst van degenen die niet beschikken over de toevoeging voor onbepaalde tijd. En daarmee dragen zij bij aan de angstcultuur van deze tijd.

Wanneer op een afdeling of binnen een organisatie een angstcultuur heerst, dan gaat dit altijd ten koste van de arbeidssatisfactie, en dus ten koste van het bedrijfsresultaat (de omzet en de winst).
Wenst u deze cultuur te veranderen, dan ben ik beschikbaar voor een aanpak op maat.

  1. Eerst een analyse door individuele gesprekken.
  2. Daarna een verslaglegging met conclusies en aanbevelingen.
  3. Vervolgens, in overleg met u, een plan van aanpak.
  4. En tot slot de uitvoering/implementatie van het plan van aanpak.

20140428-083102.jpg

Voor meer informatie kunt u terecht op mijn website of u kunt contact met mij opnemen via info@concies.nl of 0621203655.


Copyright©oncies 2016

Over CONCIES | mediation | relatietherapie

Toen ik de overstap maakte van het onderwijs (MBO/HBO/Master) naar mediation, keerde ik terug naar mijn innerlijke roots, mijn 'natuurlijk zijn’, naar het werk dat bij mij hoort. Ik ben een mens die mediation van nature in zich heeft en die geen gebruik maakt van aangeleerde trucjes of gedragingen. En als ik terugkijk op mijn leven, dan heb ik ook altijd wel die rol vervuld. Natuurlijk kan ook ik goed ruzie maken. En ook daarbij ben ik altijd op zoek naar een oplossing die voor de ander en mij van belang is. Vanuit mijn psychologie- (HBO) en psychiatrie-achtergrond (werkervaring en langdurig les geven), ben ik breed inzetbaar en deskundig op het gebied van de DSM-5 (o.a. autisme, ADHD, ADD, PDD-NOS, persoonlijkheidsstoornissen). Ik heb de Master Mediation afgerond en ben in de volgende werkvelden van mediation werkzaam/gespecialiseerd: > FAMILIEMEDIATOR > ARBEIDSMEDIATOR Kortom, u kunt mij benaderen voor de volgende mediations: - FAMILIE/SCHEIDING - ARBEIDGERELATEERDE ZAKEN - GEZONDHEIDGERELATEERDE ZAKEN - JEUGDZORG - ONDERWIJS Naast als mediator ben ik werkzaam als relatietherapeut. Als relatietherapeut help ik stellen hun relatie te herstellen of helder te krijgen hoe de toekomst van hun relatie er uit ziet. Daarbij maak ik gebruik van onder meer Transactionele Analyse, systeemtherapie, gedragstherapie en mijn deskundigheid op het gebied van de DSM-5, de anatomie/fysiologie, pathologie, psychiatrie, psychologie en sociologie. Ik heb er niet voor niets jarenlang les in gegeven. Met enige regelmaat draag ik, als deskundige op het gebied van mediation en relatietherapie, bij aan radioprogramma's van BNR-nieuwsradio en (sinds 2016) RTVNH. Erg leuk om te doen. Goede voorlichting kan nooit kwaad. Nieuwsgierig naar meer informatie? Ga dan naar mijn website: www.concies.nl
Dit bericht werd geplaatst in Alledaags, arbeidsbemiddeling, arbeidsconflict, Arbeidsmarkt, Arbeidsmediation, Arbeidsrisico's, Arbowet, Belangen, Bemiddeling, conflict, gezondheidszorg, Informatief, Mediation, publicaties, Relatiebemiddeling, Spraakmakend, Uncategorized, Werkgever, Werknemer en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s