Zwangere vrouwen worden nog altijd gediscrimineerd

Je zal maar vrouw zijn, dan word je niet alleen nog altijd gediscrimineerd in de beloning van je werk. ‘Flik’ je het ook nog eens om je werkgever te vertellen dat je in blijde verwachting bent, dan ben je toch nog altijd echt het haasje. Het bizarre van dit blog is, is dat ik het ruim 2 jaar geleden al een keer heb gepubliceerd. In 2014 was onderstaand artikel aanleiding deze wantoestand aan de orde te stellen. Anno 2016 blijkt dat er niets is veranderd en dat kunt u lezen in het teletekstbericht dat ik er deze week aan toe heb gevoegd. Terwijl deze vorm van discriminatie verboden is.


Wat er in 2014 speelde, staat in het volgende artikel.

(Bron: Kennisnet.nl)

Arbeidsrecht

  • Discriminatie bij zwangerschap aangepakt

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) komt met maatregelen tegen zwangerschapsdiscriminatie. Dat heeft hij gezegd na een dringend beroep van het College voor de Rechten van de Mens.
De instantie deed onlangs vier uitspraken over discriminatie bij zwangerschap. Daarbij ging het om bedrijven die het contract van een zwangere werkneemster ten onrechte niet verlengden. In Nederland is het echter verboden om een contract niet te verlengen vanwege zwangerschap of moederschap.

Ondanks het verbod is zwangerschapsdiscriminatie een groot probleem in Nederland. Uit onderzoek blijkt namelijk dat 45% van de werkende vrouwen negatieve ervaringen heeft met zwangerschap in relatie tot het werk. Ook moet het mensenrechteninstituut hier steeds vaker over oordelen.


  • Voorbeelden zwangerschapsdiscriminatie

Het College voor de Rechten van de Mens geeft op zijn website enkele voorbeelden van zwangerschapsdiscriminatie:

  1. Het contract wordt niet verlengd, terwijl de baan wel beschikbaar is.
  2. De vrouw ontvangt geen salarisverhoging door de zwangerschap.
  3. De vrouw kan niet terugkeren in de eigen functie na de bevalling.
  4. De vrouw dient verlofdagen als vakantiedagen op te nemen of zijn verplicht om voor het bezoek aan een arts of verloskundige vakantiedagen op te nemen.
  5. Daarnaast zijn er werkgevers die gebruikmaken van een clausule die betrekking heeft op zwangerschap of moederschap. Daarin staat dat de arbeidsovereenkomst wordt ontbonden als een werkneemster zwanger wordt of moeder blijkt te zijn. Een dergelijke clausule is echter verboden.


  • College voor de Rechten van de Mens

Het College voor de Rechten van de Mens behandelt sinds 2012 klachten over discriminatie. De oordelen die hieruit volgen, zijn juridisch niet bindend. Wel kan een werknemer een rechtszaak aanspannen tegen de werkgever als die het oordeel niet opvolgt. De rechter is dan verplicht om het oordeel mee te wegen in het vonnis.
Beter zou zijn wanneer de werkgever een arbeidsmediator inschakelt om met de zwangere vrouw tot een vergelijk te komen, waarin de belangen van beide partijen de uitgangspunten vormen om tot overeenstemming te komen, inclusief de uitspraak van het College voor de Rechten van de Mens. Het doel van de arbeidsmediation is niet alleen het vinden van een gezamenlijke oplossing, het herstellen van de (gebrouilleerde) arbeidsrelatie is van onschatbare waarde voor de toekomst.
Van overheidswege zou niet alleen het juridische oordeel ‘Onrechtmatig Ontslag’ dienen mee te wegen, maar ook de verplichting voor de werkgever om sociaal beleid te voeren.


  • De problemen aanpakken

Minister Asscher heeft in aanvulling hierop aangekondigd dat hij discriminatie op de werkvloer steviger zal aanpakken. Daardoor is het bijvoorbeeld mogelijk dat de overheid contracten opzegt met bedrijven die discrimineren. Ook wil hij afspraken maken met werkgevers om discriminatie op de arbeidsmarkt tegen te gaan.
Asscher zou zich op deze wijze vergelijkbaar manifesteren als de werkgever. Sanctioneren leidt tot een kloof tussen de werkgever en de werknemer. Het arbeidsconflict zal eerder escaleren en een oplossing, in het belang van de werkgever en de werknemer, zal minder snel worden gevonden.
Asscher zou de werkgever kunnen verplichten tot mediation. Toont de werkgever zich hierin constructief, dan zal Assher de kosten van de mediation vergoeden. Hierdoor wordt het bereiken van een oplossing positief bekrachtigd.

Bron: College voor de Rechten van de Mens / NOS
Cursief toegevoegde teksten behoren niet tot de tekst van de bron, maar zijn mijn noten.

En dan is het ruim twee jaar later, september 2016. Diverse media melden het volgende (Bron: NOSteletekst):


Opvallend is dat ook nu het College voor de Rechten van de Mens zich weer roert in de kwestie. En dat terwijl deze zelfde organisatie in 2014 al eens dezelfde proep heeft gedaan, met een toezegging van minister Asscher op zak. Maar daarna is er niets meer gebeurd. Blijkbaar is een adequate aanpak van dit probleem, net als de aanpak van de discriminatie van de beloning van arbeid, veel moeilijker dan gedacht of is het onder de aandact brengen van een breed publiek het enige wapenfeit dat van het College en de Minister kan worden verwacht. En dan zijn deze berichten loze berichten.


Wanneer het bovenstaande artikellen tegen het licht worden gehouden, dan blijkt er in ruim 2 jaar niets te zijn veranderd. Met de verkiezingen in het zicht zullen nieuwe voorstellen en beloften worden gedaan. Maar reken er maar niet op dat er daadwerkelijk iets zal veranderen aan deze vorm van discriminatie van de vrouw. Eigenlijk te triest voor woorden.


Copyright©oncies 2014/2016

Over CONCIES | mediation | relatietherapie

Toen ik de overstap maakte van het onderwijs (MBO/HBO/Master) naar mediation, keerde ik terug naar mijn roots, mijn persoonlijke ‘zijn’, in het werk dat bij mij hoort. Ik ben een mens die mediation van nature in zich heeft en geen gebruik maakt van aangeleerde trucjes of gedragingen. En als ik terugkijk op mijn leven, dan heb ik ook altijd wel die rol vervuld. Natuurlijk kan ook ik goed ruzie maken. En ook daarbij ben ik altijd op zoek naar een oplossing die voor de ander en mij het beste is. Tijdens mijn werk als mediator ben ik, als vanzelf, steeds vaker ook relatietherapieën gaan doen. Dat doe ik de laatste jaren zelfs meer dan mediation (gemiddeld 35 per jaar). En alle mensen, nou ja alle, laat ik zeggen: ruim 99,5% van mijn cliënten is enthousiast en 97,5% is zeer tevreden over mijn werk voor hen. En daar gaat het uiteindelijk om. Ik ben een MfN-Registermediator, was een rechtbankmediator, en werkte op basis van toevoeging (vaak op verzoek van het Juridisch Loket). Maar de baten dekten niet langer de lasten. Tja, en ook mijn brood smaakt beter met een laagje boter en beleg. Vanuit mijn psychologie- (HBO) en psychiatrie-achtergrond (werkervaring en langdurig les geven), ben ik breed inzetbaar en deskundig op het gebied van de DSM-5 (o.a. autisme, ADHD, ADD, PDD-NOS, persoonlijkheidsstoornissen). Bovendien heb ik post-HBO neurologie gestudeerd. Ik heb de Master Mediation afgerond en ben in de volgende werkvelden van mediation werkzaam/gespecialiseerd: > FAMILIEMEDIATOR (MfN) > ARBEIDSMEDIATOR (MfN) Kortom, u kunt mij benaderen voor de volgende mediations: - FAMILIE/SCHEIDING - ARBEIDGERELATEERDE ZAKEN - GEZONDHEIDGERELATEERDE ZAKEN - JEUGDZORG - ONDERWIJS - EXPAT Naast als mediator ben ik ook werkzaam als relatietherapeut. Als relatietherapeut help ik stellen hun relatie te herstellen of helder te krijgen hoe de toekomst van hun relatie er uit ziet. Daarbij maak ik gebruik van onder meer Transactionele Analyse, systeemtherapie, gedragstherapie en mijn deskundigheid op het gebied van de DSM-5, de anatomie/fysiologie, pathologie, psychiatrie, psychologie en sociologie. Ik heb er niet voor niets jarenlang les in gegeven. Met enige regelmaat draag ik, als deskundige op het gebied van mediation en relatietherapie, bij aan radioprogramma's van BNR-nieuwsradio en (sinds 2016) RTVNH. Erg leuk om te doen. Goede voorlichting kan nooit kwaad. Nieuwsgierig naar meer informatie? Ga dan naar mijn website: www.concies.nl Mijn levensmotto: Wat niet gezegd wordt, bestaat niet.
Dit bericht werd geplaatst in Alledaags, Anti-sociaal, arbeidsbemiddeling, arbeidsconflict, Arbeidsmarkt, Arbeidsmediation, Arbeidsovereenkomst, Arbeidsrisico's, Arbowet, Belangen, Bemiddeling, Compensatie, conflict, Familiezaken, Flexwerker, gezondheidszorg, Informatief, Intimidatie, Juridisch, Machtsmisbruik, Mediation, ministerie, Nationale Ombudsman, Onderhandelingen, Ondernemer, Ontslag, overheidsbeleid, pesten, politiek, privacy, publicaties, Rechtsstaat, Repressie, Schrikbewind, Seks, Sociaal Juridische Dienstverlening, Spraakmakend, Standpunten, Terreur, Uitzendkracht, UWV, Vakantie, Voortplanting, Wanbeleid, Werkeloos, Werkgever, Werknemer, WWZ, zorg, Zwangerschap, Zwangerschapsverlof. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s