Familieconflicten: Lente, en tijd om schoon schip te maken?

Bij familiemediation wordt in het algemeen meteen gedacht aan scheiden. Dat is op zich niet vreemd, omdat het merendeel van de familiemediations daadwerkelijk scheidingszaken zijn.
Maar, het is wel degelijk mogelijk om familiemediations in een ander daglicht te stellen.


Familiemediations kunnen ook betrekking hebben op de onderlinge band tussen familieleden. Familieleden in de eerste, tweede en derde graad.
Zo hebben er bij mij al mediations plaatsgevonden tussen ouders, kinderen, schoondochters, schoonzonen en kleinkinderen. Maar ook tussen moeder en dochter, vader en dochter en zussen.


  • Enkele voorbeelden:
  1. De problemen waarvoor deze mensen stonden varieerden van een complete familievete die al ruim 30 jaar de familieleden uit elkaar dreef, en waarbij tot 22 personen betrokken waren, tot een aanhoudend conflict tussen twee (of meer) gezinsleden. Veel gepraat, en het op een rijtje zetten van de werkelijke conflictveroorzakers, leidde uiteindelijk tot een oplossing.
  2. Een verzoek van een dochter om haar moeder te laten opnemen in een gesticht heb ik afgewezen.
  3. Een slepend conflict tussen twee zussen was zo heftig en emotioneel, dat het wijzer was de kwestie te laten rusten, om nog meer leed te voorkomen.
  4. Een overbezorgde vader kon zijn jongmeerderjarige dochter niet loslaten en besloot daaraan vast te blijven houden, tot verdriet van de dochter.
  5. Een groep ouderen, geen familie maar wel samenwonend als een familie, wenste de afgesproken leefregels te veranderen, omdat niet iedereen zich in de oude kon vinden en zich daardoor hier niet aan conformeerden.

En zo zijn er meer voorbeelden te geven.


  • Van mediation naar relatiebemiddeling:

Familiezaken, buiten de echtscheiding, zijn geen gemakkelijke zaken. In veel gevallen spelen emoties een zeer grote rol. Deze zijn van invloed op de voortgang van de mediation en niet zelden wordt een mediation dan omgezet in een relatiebemiddeling.
Het voordeel is dat ik, bij een relatiebemiddeling, inhoudelijk kan ingaan op de gespreksonderwerpen. Maar nog vaker kan ik uitleg geven over de wijze waarop er met elkaar wordt gecommuniceerd.
Niets is prettiger voor partijen als inzicht krijgen in de systemen die van invloed zijn op de wijze waarop men met elkaar omgaat én communiceert.
Inzicht in de onderlinge verhoudingen, de wel en niet uitgesproken omgangsvormen, de normen en waarden en de wederzijdse invloeden, kunnen verhelderd worden door inzicht te geven in de Systemische principes.

Het gewenste en het niet-gewenste gedrag komt aan de orde. Het is dan mogelijk om, vanuit een behavioristische invalshoek, te bespreken over hoe men hiermee om kan gaan, zonder de ander tekort te doen.

Inzicht in de wijze van communiceren kan worden gegeven door de communicatie tegen het licht van de Transactionele Analyse te beschouwen. In welke verhoudingen (vanuit welke basisposities) wordt er met elkaar gesproken en welke effecten heeft dit op de ander?

Op welke wijze kan men elkaar daarin tegemoet komen, zonder de eigenheid van zichzelf op te hoeven geven.

Familiezaken zijn zaken die pijn doen in het hart. De familieband staat onder druk, de last van de kwestie drukt te zwaar op het gemoed. Wat verbind is verbroken, wat overeenkomt is verschillend geworden.


Bij familiezaken komt mijn kernkwaliteit aan de orde: het bruggen slaan tussen mensen. Wat overeenkomt verbinden, wat verschilt overbruggen.

Wilt u meer weten of uw kwestie aan mij voorleggen, vul dan op mijn website het contactformulier in.
Ga daarvoor naar: http://www.concies.nl

Copyright©oncies 2014-2017

Over CONCIES | mediation | relatietherapie

Toen ik de overstap maakte van het onderwijs (MBO/HBO/Master) naar mediation, keerde ik terug naar mijn innerlijke roots, mijn 'natuurlijk zijn’, naar het werk dat bij mij hoort. Ik ben een mens die mediation van nature in zich heeft en die geen gebruik maakt van aangeleerde trucjes of gedragingen. En als ik terugkijk op mijn leven, dan heb ik ook altijd wel die rol vervuld. Natuurlijk kan ook ik goed ruzie maken. En ook daarbij ben ik altijd op zoek naar een oplossing die voor de ander en mij van belang is. Vanuit mijn psychologie- (HBO) en psychiatrie-achtergrond (werkervaring en langdurig les geven), ben ik breed inzetbaar en deskundig op het gebied van de DSM-5 (o.a. autisme, ADHD, ADD, PDD-NOS, persoonlijkheidsstoornissen). Ik heb de Master Mediation afgerond en ben in de volgende werkvelden van mediation werkzaam/gespecialiseerd: > FAMILIEMEDIATOR > ARBEIDSMEDIATOR Kortom, u kunt mij benaderen voor de volgende mediations: - FAMILIE/SCHEIDING - ARBEIDGERELATEERDE ZAKEN - GEZONDHEIDGERELATEERDE ZAKEN - JEUGDZORG - ONDERWIJS Naast als mediator ben ik werkzaam als relatietherapeut. Als relatietherapeut help ik stellen hun relatie te herstellen of helder te krijgen hoe de toekomst van hun relatie er uit ziet. Daarbij maak ik gebruik van onder meer Transactionele Analyse, systeemtherapie, gedragstherapie en mijn deskundigheid op het gebied van de DSM-5, de anatomie/fysiologie, pathologie, psychiatrie, psychologie en sociologie. Ik heb er niet voor niets jarenlang les in gegeven. Met enige regelmaat draag ik, als deskundige op het gebied van mediation en relatietherapie, bij aan radioprogramma's van BNR-nieuwsradio en (sinds 2016) RTVNH. Erg leuk om te doen. Goede voorlichting kan nooit kwaad. Nieuwsgierig naar meer informatie? Ga dan naar mijn website: www.concies.nl
Dit bericht werd geplaatst in Alledaags, Angst, Angstcultuur, Anti-sociaal, Bedreiging, Belangen, Bemiddeling, Bezorgdheid, Communicatie, conflict, Escalatie, Familieconflict, Familieleed, Familiezaken, Gedragsproblemen, Geestelijk lijden, Geweld, Huiselijk geweld, Informatief, Integriteit, Intimidatie, kinderbelangen, Kwaliteit van leven, Lichamelijk lijden, Machtsmisbruik, Mediation, Obsessief gedrag, Ouders, overheidsbeleid, Passief geweld, Persoonlijkheidsstoornis, Pijn, publicaties, Rechtsstaat, Relatieherstel, Respect, Respectloosheid, Schoolresultaten, Schrikbewind, Schulden, Sociaal lijden, Sociale media, Spraakmakend, Sterven, stress, Toekomst, Uncategorized, Veiligheid, verlies, Waarden en normen, zorg, Zorgplicht, Zwangerschap en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s