Opleiden tot een mediator, maar dan via een door OCW erkende opleiding

Eerder deze week publiceerde ik een kritisch blog over de positie van mediation in Nederland en mijn visie op opleiden van mediators; het noodzakelijke veranderingsproces heb ik gekoppeld aan de metafoor van het kandeladeren van een (mediation-)boom. En met name over de wortels van deze boom gaat dit tweede blog. Want, willen we een gezonde mediationboom, dan dienen we het veranderingsproces als eerste bij de wortels aan te pakken.


  • Opleidingsniveau

Op dit moment is het voor iedereen, ook zonder onderwijsbevoegdheid, mogelijk om een opleiding tot mediator te verzorgen. Een kwestie van goed jatten en kopiëren van reeds bestaande cursussen en men kan al een goedkeuring verwachten van de Stichting Kwaliteitbewaking Mediation (SKM), die daartoe het uitvoerend orgaan is. In amper acht dagen kunnen belangstellenden zich tot mediator laten opleiden en het maakt dan niet uit of je er wel of niet geschikt, competent of wat dan ook bent. Ik heb, bij herhaling, mogen aanschouwen hoe cursisten een certificaat kregen overhandigd terwijl zij absoluut niet in staat waren een fatsoenlijk, laat staan goed, mediationgesprek te voeren. Een keer kreeg een cursist zelfs een certificaat met de mededeling dat zij er goed aan deed om nooit als familiemediator aan het werk te gaan. En dat terwijl al op de eerste cursusdag duidelijk was dat deze cursist op de verkeerde plek zat.

Ik ben dan ook van mening dat het de opleiders (de enkele goedwillende daargelaten) vooral om de omzet is te doen. Vele tienduizenden euro’s worden snel gegenereerd (een net alternatief voor verdiend), en daar staat weinig tegenover. En de cursisten….die hebben geen idee wat hen staat te wachten of wat zij mogen verwachten. Vervolgens worden zij getraind in het eigen maken van de inhoud van het Handboek Mediation. En daarna is het een kwestie van volhouden om op enig moment te slagen voor de totaal ondoorzichtige toetsingsmethoden (zowel geldend voor de kennistoets als voor het assessment). Puur een kwestie van blijven betalen. Er komt altijd een moment waarop je slaagt.

En daar dient, als eerste iets aan te worden gedaan.

In mijn vorige blogs pleitte ik nog voor opleidingen op MBO-, HBO- en WO-niveau, maar inmiddels ben ik tot de conclusie gekomen dat een competente mediator minimaal HBO dient te zijn opgeleid. Juristen en advocaten kennen ook alleen opleidingen op HBO- en WO-niveau, en mediators dienen op dat niveau te kunnen acteren (denken en handelen).


  • De volgende stappen

Op dit moment zijn er enkele opleidingen op dat niveau en daar dient de focus nader op te worden gericht. Niet vanuit het HBO of het WO geïnitieerd, maar vanuit de beroepsvereniging in samenspraak met het ministerie van OC&W. Net als dat geldt voor andere beroepsopleidingen dienen er richtlijnen en beroepseisen te worden geformuleerd die, wanneer de student zijn of haar opleiding wenst af te ronden, de eindtermen vormen voor de opleiding.. Opleidingen die studenten afleveren die competent zijn (kundig, vaardig en beschikken over een specifieke beroepshouding voor mediators) en daardoor bevoegd en bekwaam zijn voor het uitoefenen van het -officieel erkende en misschien wel beschermde- beroep van mediator.

Voldoet de mediator aan deze beroepseisen, dan kan hij zich, zonder verdere toetsing of aanvullend assessment van het SKM, laten inschrijven bij de beroepsorganisatie. Deze inschrijving heeft het predicaat Register-mediator en de geregistreerde registermediator wordt automatisch aangemeld bij de overkoepelende federatie. De federatie is slechts een administratieve organisatie voor het registerschap. Daarnaast kan de federatie, net zoals deze dat nu is, alle beroepsorganisaties vertegenwoordigen/verenigen, maar dat is dan ook alles.

Het is aan de Nederlandse Mediators-vereniging om nu aan de slag te gaan. Ik heb al eerder aangeboden een bijdrage te willen leveren in deze transitie. Ik heb niet voor niets ruim vijfentwintig jaar ervaring in het onderwijs en meegewerkt aan verschillende veranderingsprocessen in het gezondheidszorgonderwijs en de gezondheidszorg zelf.


Heeft u een officiële onderwijsbevoegdheid, ervaring in het ontwikkelen van nieuw onderwijs én bent u bereid om uw deskundigheid en ervaring, tegen een redelijke vergoeding (want voor niets gaat de zon op), dan hoop ik dat u zich bij mij meldt en dat wij samen deze kar in beweging kunnen zetten. Mediation verdient het om een geaccrediteerde opleiding van het ministerie van OC&W te zijn. En de NMv dient zich hiervoor in te zetten en ons te faciliteren. Het NMv viert in juni haar vijftienjarig bestaan, laat dat moment het startsein zijn voor de volgende missie. Dat is werken aan de toekomst en bijdragen aan erkenning van het beroep en genereren van meer werkgelegenheid voor goed opgeleide competente mediators.

Dat is hoe wij er met elkaar voor kunnen gaan zorgen dat mediation pas echt een status, een smoel, krijgt in de Nederlandse samenleving.


Copyright©oncies 2017

Over CONCIES | mediation | relatietherapie

Toen ik de overstap maakte van het onderwijs (MBO/HBO/Master) naar mediation, keerde ik terug naar mijn roots, mijn persoonlijke ‘zijn’, in het werk dat bij mij hoort. Ik ben een mens die mediation van nature in zich heeft en geen gebruik maakt van aangeleerde trucjes of gedragingen. En als ik terugkijk op mijn leven, dan heb ik ook altijd wel die rol vervuld. Natuurlijk kan ook ik goed ruzie maken. En ook daarbij ben ik altijd op zoek naar een oplossing die voor de ander en mij het beste is. Tijdens mijn werk als mediator ben ik, als vanzelf, steeds vaker ook relatietherapieën gaan doen. Dat doe ik de laatste jaren zelfs meer dan mediation (gemiddeld 35 per jaar). En alle mensen, nou ja alle, laat ik zeggen: ruim 99,5% van mijn cliënten is enthousiast en 97,5% is zeer tevreden over mijn werk voor hen. En daar gaat het uiteindelijk om. Ik ben een MfN-Registermediator, was een rechtbankmediator, en werkte op basis van toevoeging (vaak op verzoek van het Juridisch Loket). Maar de baten dekten niet langer de lasten. Tja, en ook mijn brood smaakt beter met een laagje boter en beleg. Vanuit mijn psychologie- (HBO) en psychiatrie-achtergrond (werkervaring en langdurig les geven), ben ik breed inzetbaar en deskundig op het gebied van de DSM-5 (o.a. autisme, ADHD, ADD, PDD-NOS, persoonlijkheidsstoornissen). Bovendien heb ik post-HBO neurologie gestudeerd. Ik heb de Master Mediation afgerond en ben in de volgende werkvelden van mediation werkzaam/gespecialiseerd: > FAMILIEMEDIATOR (MfN) > ARBEIDSMEDIATOR (MfN) Kortom, u kunt mij benaderen voor de volgende mediations: - FAMILIE/SCHEIDING - ARBEIDGERELATEERDE ZAKEN - GEZONDHEIDGERELATEERDE ZAKEN - JEUGDZORG - ONDERWIJS - EXPAT Naast als mediator ben ik ook werkzaam als relatietherapeut. Als relatietherapeut help ik stellen hun relatie te herstellen of helder te krijgen hoe de toekomst van hun relatie er uit ziet. Daarbij maak ik gebruik van onder meer Transactionele Analyse, systeemtherapie, gedragstherapie en mijn deskundigheid op het gebied van de DSM-5, de anatomie/fysiologie, pathologie, psychiatrie, psychologie en sociologie. Ik heb er niet voor niets jarenlang les in gegeven. Met enige regelmaat draag ik, als deskundige op het gebied van mediation en relatietherapie, bij aan radioprogramma's van BNR-nieuwsradio en (sinds 2016) RTVNH. Erg leuk om te doen. Goede voorlichting kan nooit kwaad. Nieuwsgierig naar meer informatie? Ga dan naar mijn website: www.concies.nl Mijn levensmotto: Wat niet gezegd wordt, bestaat niet.
Dit bericht werd geplaatst in Alledaags, Angst, Auteursrechten, Bedreiging, Bekwaam, Belangen, Belangenbehartiging, Bemiddeling, Bevoegd, Bezorgdheid, Collegialiteit, Communicatie, Competenties, conflict, Eindexamens, Eindtermen, Examens, Expertise, HBO, Informatieplicht, Initiatiefwetsvoorstel mediation, Intervisie, Juridisch, Keurmerk, Kwaliteitskeurmerk, maatwerk, Masteropleiding Mediation, Mediation, Mediationopleiding, Mediatorsfederatie Nederland, MfN, Nederlandse Mediators vereniging, NMI, NMv, OCW, Onderwijsdiensten, Onderwijskunde, Opleiden, overheidsbeleid, politiek, Psychologie, publicaties, Raad van State, Respect, Scholing, Sociaal Juridische Dienstverlening, Spraakmakend, Standpunten, Startkwalificatie, Trainingen, Trainingsacteur, Uncategorized, Universiteit, Vakbekwaam, VMNH, Waarden en normen, WO en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s