‘Wie helpt me uit de ellende van onze vechtscheiding?’

Op 11 maart 2014 publiceerde De Volkskrant.nl onderstaand artikel. Een noodkreet van een vrouw/moeder die midden in een vechtscheiding verkeerde.
Vol vragen en verwijten naar onze participatiesamenleving, ons afbrokkelende sociale vangnet en de prutsers van hulpverleners, waaronder mediators, die ruim aan haar toestand hebben verdiend. En de vraag is of de situatie in de afgelopen 3 jaar is veranderd?


  • De Volkskrant.nl in 2014

“OPINIE: ‘We zijn goed opgeleid en hebben eigentijdse ideeën over man-vrouwverhoudingen, maar toch zitten we klemvast in de ellende van een vechtscheiding’, schrijft een lezeres die anoniem wil blijven. ‘Waar is die participatiesamenleving, met dat sociale netwerk, waarmee we ‘op eigen kracht’ uit de problemen kunnen komen?”

Aleid Truijens veroordeelt in haar column in de Volkskrant van 2 maart 2014 vechtscheidende ouders.
 “Hoe hartverscheurend: deze veroordeling komt uit de mond van een kind. Ook mijn”zoon (19) zei recentelijk: ‘Houd toch eens op met dat kinderachtige gedoe!’. Ik wil niets liever, maar: help, ik zit vast in een vechtscheiding!

Veroordelingen maken de schuld en schaamte erger. Ik heb (mede) een huiselijke oorlog veroorzaakt, waarvan niemand weet waarom die begonnen is, waar het nog over gaat, laat staan hoe we er een einde aan maken. Hoe ben ik hierin beland?

– Man-vrouw-ding
Misschien is het een man-vrouw-ding: ik wil harmonie, hij wil met rust gelaten worden en we begrijpen niets van elkaar. Misschien is het een feminismeding: ik accepteer geen slechte regeling, hij is overtuigd van zijn materiële gelijk. Misschien is het een diepere krenking van onze identiteit als vader of als moeder. Daarin word je door die ander niet meer gezien. Het is een warboel.

Gelukkig erkent Truijens ook het leed: ‘Geen krenking zo groot als in de liefde.’ Daar voeg ik aan toe: juist als er kinderen in het spel zijn! Je hebt je met huid en haar gegeven, anders waren er geen bewust geplande kinderen gekomen. Je hebt je emotionele en materiële lot met elkaar verknoopt.

Haar veronderstelling is dat er in Nederland geen oorlogen meer gevoerd worden, dus dat gebeurt thuis, want: ‘Die kolkende haat moet ergens heen.’ Dat is wel erg simplistisch; ze is duidelijk geen ervaringsdeskundige.

– Je hoeft niet te scheiden

Waar ik het roerend mee eens ben, is Truijens’ betoog dat je niet zou hoeven scheiden – en je je kinderen die ellende zou kunnen besparen – als je je verwachtingen van het huwelijk aanpast aan de realiteit en ‘verstandige afspraken maakt’. Inderdaad:
je moet er iets van maken. Aan het romantisch ideaal heb je helemaal niets in een tweeverdienershuishouden met kinderen. Een oorzaak van mijn vechtscheiding is juist dat ik alles op alles heb gezet om mijn gezin bij elkaar te houden. Hij werd er gek van.

Als we geen kinderen hadden, zou ik niet in deze ellende zitten. Dan had ik hem allang losgelaten, woonde ik geen 500 meter van hem vandaan, had ik niet nog jarenlang, zolang de kinderen van ons afhankelijk zijn, met hem te maken. Zou ik ook niet levenslang immaterieel met hem te maken hebben, want ik blijf streven naar een communicatieve bodem in ons bestaan, een vorm van emotionele harmonie ook, waarbinnen we elkaar kunnen ontmoeten en er voor de kinderen wat bewegingsruimte is. Dus hoezo kolkende haat?

Voor kinderen is een scheiding niks: laveren tussen twee huizen. Ik heb het voor hen als onnatuurlijk en onrustig ervaren. Nog los van het feit dat je ze de helft van de tijd niet meer ziet: een ondraaglijk gemis.

– Ondraaglijk gemis
Bovendien is de ‘vanzelfsprekende ruimte’ waarin je elkaar als gezinsleden ontmoet weg. Dus als een van de kinderen een tijdje moeite heeft met een van de ouders, wat veel voorkomt in de puberteit, dan wordt door het kind gekozen daar niet meer heen te gaan. Dat levert natuurlijk weer veel stof op voor nieuwe verwijten.

De start van het scheidingsproces is meestal slecht, want de communicatie is verstoord, anders zou je niet scheiden. Hoe harder ik mijn best deed om ook hier een harmonieuze bodem in het geheel te leggen, hoe grimmiger de situatie werd. Tot een zakelijke afhandeling van de scheiding komen in een geladen sfeer, waarin emoties redelijkheid verdringen, is alleen mogelijk met zeer goede gespreksleiding. Helaas heb ik therapeuten en mediators als buitengewoon onkundig ervaren. Oeverloos gepruts. Er zijn alleen maar mensen rijker geworden van onze ellende. Echtscheidingsparasieten zijn het. In deze wereld moeten nog vele cursussen gesprekstechniek gegeven worden op zeer hoog niveau. Niet dat level van: ‘Wat heb je gehoord?’

Helaas heb ik therapeuten en mediators als buitengewoon onkundig ervaren. Oeverloos gepruts. Mijn vechtscheiding houdt me dagelijks bezig, ik sta ermee op en ga ermee naar bed. Waar is die participatiesamenleving, met dat sociale netwerk, waarmee we ‘op eigen kracht’ uit de problemen kunnen komen? Ik ben twee keer bij een nuchtere gezamenlijke vriendin geweest, met scheidingservaring, om te vragen of zij met ons in gesprek wilde gaan. Nee, ik moest het maar loslaten. Ik heb mijn directe familieleden en vriendinnen een paar keer een noodmail gestuurd, waarin ik eerlijk schrijf dat ik het niet aankan. Ik krijg dan emotionele steun, maar niemand doet iets.”

(Bron: De Volkskrant.nl)
Het volledige en originele artikel vind je achter onderstaande link
http://www.volkskrant.nl/vk/nl/3184/opinie/article/detail/3610378/2014/03/10/Wie-helpt-me-uit-de-ellende-van-onze-vechtscheiding.dhtml


  • Mijn reactie op dit artikel

Mij spreekt het verwijt naar de prutsers aan. Ik deel de mening van deze vrouw. In mijn dagelijkse praktijk hoor ik, zelfs drie jaar later, vergelijkbare verwijten en hoor ik de verschrikkelijkste verhalen. De prutsers zijn ook die mediators die zich (vaak onterecht) mediator noemen. Deze mediators beschikken zelden over een afgeronde opleiding tot mediator. Het zijn vaak mediators die het voor hun hobby zijn gaan doen of omdat ‘ze het zelf hebben meegemaakt en dan ervan overtuigd zijn dat zij als ervaringsdeskundigen ander goed kunnen helpen’. Het zijn soms ook de mediators, nota bene ingeschreven bij de MfN (voorheen het NMI….die vooral zoveel mogelijk betalende leden wil en vergeet een kwaliteitssysteem te hanteren om een echte scheiding -mooi woord in deze context- aan te brengen tussen de echte professionals en de hobbyisten), die onvoldoende competenties hebben om het vak (waaronder het vermogen om een situatie te laten de-escaleren) uit te kunnen oefenen, maar toch beschikken over een certificaat en het assessment hebben gehaald.

Ik schaam mij soms een mediator te zijn.

Het verbaast mij echter niets. Iedereen kan in een paar dagen tijd mediator worden en in een vergelijkbaar aantal dagen de titel Familiemediator (of een andere specialisatie) daaraan toevoegen. Bovendien barst het van de opleidingen, omdat elke (vergeef mij de grove bewoording) eerste de beste stoethaspel een opleiding op dit gebied kan en mag beginnen. Je kunt mediator worden, én zijn, zonder over de daartoe noodzakelijke competenties en ervaring te beschikken. Er bestaan immers geen toetsbare en centraal vastgestelde criteria die bepalen of je beschikt over de juiste kennis en vaardigheden, behalve die van de cursus zelf. De MfN pretendeert wel dat die criteria er zijn, maar geloof mij die zijn er niet.


En dus moet ik, als professional en op masteniveau opgeleide mediator, concurreren met ondeskundige, onbekwame en asociale gasten die zich mediator noemen. In veel gevallen kiezen mijn potentiële cliënten voor het goedkopere alternatief dat deze lieden hen vaak aanbieden, zonder zich te beseffen dat goedkoop dan duurkoop is. Ja, de vechtscheiding komt in de meeste gevallen voort uit de amateuristisch optredende mediators (wanneer een mediator bij hun echtscheidingsproces is betrokken).

Dat zou niet zo mogen zijn!!!


Wat zou ik dit stel en hun kinderen of u met uw gezin graag willen helpen. Maar ja, zelfs mijn zeer lage tarief vinden mensen nog te hoog vergelijkbaar met hen die het voor een habbekrats doen. En als er een ding is waarop ik niet wens in te leveren, dan is het wel op mijn kwaliteit en dus ook het tarief dat daaraan recht doet.


Copyright©oncies 2017


N.B. Vrijdag a.s. volgt nog een blog over de gevolgen voor een kind wanneer de ouders verwikkeld blijven in een vechtscheiding en daarbij hun kind gebruiken als instrument om hun vete uit te vechten en in stand te houden.

Over CONCIES | mediation | relatietherapie

Toen ik de overstap maakte van het onderwijs (MBO/HBO/Master) naar mediation, keerde ik terug naar mijn innerlijke roots, mijn 'natuurlijk zijn’, naar het werk dat bij mij hoort. Ik ben een mens die mediation van nature in zich heeft en die geen gebruik maakt van aangeleerde trucjes of gedragingen. En als ik terugkijk op mijn leven, dan heb ik ook altijd wel die rol vervuld. Natuurlijk kan ook ik goed ruzie maken. En ook daarbij ben ik altijd op zoek naar een oplossing die voor de ander en mij van belang is. Vanuit mijn psychologie- (HBO) en psychiatrie-achtergrond (werkervaring en langdurig les geven), ben ik breed inzetbaar en deskundig op het gebied van de DSM-5 (o.a. autisme, ADHD, ADD, PDD-NOS, persoonlijkheidsstoornissen). Ik heb de Master Mediation afgerond en ben in de volgende werkvelden van mediation werkzaam/gespecialiseerd: > FAMILIEMEDIATOR > ARBEIDSMEDIATOR Kortom, u kunt mij benaderen voor de volgende mediations: - FAMILIE/SCHEIDING - ARBEIDGERELATEERDE ZAKEN - GEZONDHEIDGERELATEERDE ZAKEN - JEUGDZORG - ONDERWIJS Naast als mediator ben ik werkzaam als relatietherapeut. Als relatietherapeut help ik stellen hun relatie te herstellen of helder te krijgen hoe de toekomst van hun relatie er uit ziet. Daarbij maak ik gebruik van onder meer Transactionele Analyse, systeemtherapie, gedragstherapie en mijn deskundigheid op het gebied van de DSM-5, de anatomie/fysiologie, pathologie, psychiatrie, psychologie en sociologie. Ik heb er niet voor niets jarenlang les in gegeven. Met enige regelmaat draag ik, als deskundige op het gebied van mediation en relatietherapie, bij aan radioprogramma's van BNR-nieuwsradio en (sinds 2016) RTVNH. Erg leuk om te doen. Goede voorlichting kan nooit kwaad. Nieuwsgierig naar meer informatie? Ga dan naar mijn website: www.concies.nl
Dit bericht werd geplaatst in A-sociaal, Affectieve relatie, Afscheid, Afslachten, Agressie, Algemene voorwaarden, Alimentatie, Alledaags, Angst, Anti-sociaal, Bedreiging, Bekwaam, Belangen, Belangenbehartiging, Bemiddeling, Bevoegd, Bezorgdheid, Co-ouderschap, Communicatie, Communicatiestoornis, Competenties, Complexe echtscheiding, Complexe scheiding, CONCIES-MRO, conflict, convenant, Depressief, Discriminatie, echtscheiding, echtscheidingsmediation, Eenoudergezin, Eigen woning, Ergernissen, Expertise, Familie, Familieconflict, Familieleed, Familiemediation, Familierecht, Familiezaken, Frustraties, Gebroken-hart syndroom, Gedragsproblemen, Geestelijk lijden, Geloofsovertuiging, Geregistreerd partnerschap, Geweld, Geweldloos, Gezin, Herstel, Huiselijk geweld, Huwelijk, Huwelijkse voorwaarden, Informatief, Initiatiefwetsvoorstel mediation, Inspanningsverplichting, Integriteit, Intimidatie, Intimiteit, Irritaties, Jeugdbescherming, Jeugdzorg, Juridisch, Keurmerk mediation, kinderbelangen, Kinderen, Koopwoning, Kwaliteit van leven, Kwaliteit van zorg, Kwaliteitskeurmerk, Lichamelijk lijden, Liefdesverdriet, Machtsmisbruik, Mediation, Mediationopleiding, Mediatorsfederatie Nederland, MfN, Narcisme, Nederlandse Mediators vereniging, NMv, Onderhandelingen, Ondernemer, Onderwijs, Onttrekken aan ouderlijk gezag, Onverwerkt verdriet, Opleiden, Ouderlijk gezag, Ouders, ouderschapsplan, overheidsbeleid, Overtuigingen, Parlementaire Enquête, Passief geweld, Pensioen, Pijn, Politie, Principieel onderhandelen, privacy, Psychologie, Psychologische ontwikkelijk, Psychosociale ontwikkeling, Puberteit, publicaties, Rechtsbijstandverzekering, Relatiebemiddeling, Relatieprobleem, Relatieproblemen, Relatietherapie, Repressie, Respect, Respectloosheid, Rouwen, Rouwproces, Rouwverwerking, Samengesteld gezin, samenlevingsovereenkomst, samenwonen, Scheiden, scheiding, Seksueel misbruik, Slapeloosheid, Sociaal Juridische Dienstverlening, Sociaal lijden, Spanningen, Spraakmakend, stress, Therapie, Thuis, Toekomst, Trouwen, Uncategorized, Valentijnsdag, vechtscheiding, Verlatingsangst, Verzekeringen, Verzoening, Volwassenheid, Voortplanting, vreemdgaan, Vrouwenrechten, Waarden en normen, Wanbeleid, Wanprestatie, Week van de Mediation, Wet Bescherming Persoonsgegevens, Wraak, Zekerheid, Zorgplicht en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s