Een triest voorbeeld waarin het kind het slachtoffer is van een slechte scheiding van de ouders

Afgelopen maandag publiceerde ik een blog over het aanhouden van vechtscheidingen. Op de een of andere manier lukt het ouders niet om deze te scheiden van hun ouderschap. Want hoe je het ook wendt of keert, ook na de scheiding blijft mama mama en papa papa voor hun kinderen. Tja, mama en papa, jullie zijn na de scheiding tot elkaar veroordeeld tot de dood jullie scheidt.

AD.nl publiceerde afgelopen weekend onderstaand trieste artikel:

Rechter beslist: Moeder mag dochter (13) niet weghouden van bruiloft vader

De rechter moest er afgelopen week aan te pas komen om er voor te zorgen dat een 13-jarig meisje uit Gelderland aanwezig kon zijn op de bruiloft van haar eigen vader.

De ouders van het meisje zijn gescheiden en de moeder wilde niet dat haar dochter naar het tweede huwelijk van haar ex-man ging afgelopen vrijdag. De ouders hebben co-ouderschap over het 13-jarige meisje en op de geplande dag van het huwelijk zou het meisje bij de moeder zijn.
De moeder wilde niet meewerken omdat ze naar eigen zeggen een weekendje Amsterdam gepland had met haar dochter. Ze had zelfs al een hotelletje geboekt en dat kon ze niet meer annuleren. De vader liet het er niet bij zitten en stapte naar de rechter. Hij eiste dat zijn dochter bij zijn huwelijk aanwezig kon zijn en als de moeder niet meewerkte zij hem 15.000 euro zou moeten betalen.

Uniek

De rechter heeft de man gelijk gegeven omdat het huwelijk een eenmalige en unieke gebeurtenis is en een bezoek aan Amsterdam niet. De vrouw mocht haar dochter dus niet opeisen. Daar stond tegenover dat de vader zijn dochter wel op zaterdag voor 11.00 uur moest terugbrengen. Op die manier konden moeder en dochter alsnog naar Amsterdam.
Omdat de moeder tijdens de zitting alleen kon bewijzen dat ze voor zichzelf een overnachting had geboekt, hoeft de vader de gemiste hotelnacht niet te vergoeden. 

Niet goed

Tot slot wees de rechter beide ouders er op dat hun slechte verstandhouding niet goed is voor het kind en dat dit soort kwesties eigenlijk niet tot een kort geding horen te leiden. In het belang van hun gemeenschappelijke dochter zouden de ouders daar iets aan moeten doen.”

-einde citaat-

Wat veel ouders vergeten als ze in een vechtscheiding na de scheiden verzeild raken, is dat dit vaak een nog veel grotere impact heeft op hun kinderen dan de feitelijke scheiding op zich. Een kind zal zelden juichen bij de scheiding van de ouders, maar het zal er zeker niet vrolijker van worden wanneer de ouders -ná de scheiding- alsnog rollebollend over straat gaan en waarin het kind de speelbal is geworden van hun onderlinge strijd (en nijd).

Ik heb gesproken met gescheiden ouders die bij mij kwamen om daar verandering in aan te brengen. Vaders die mij vroegen hen te helpen hun kinderen weer te kunnen zien. Moeders die huilend aan tafel zaten, omdat hun ex het tot-op-de-billen-lange haar van hun dochter met een tondeuse had gemilimeterd. Maar ook opa’s en oma’s die de wanhoop nabij waren, omdat hun ex-schoonkind hun kleinkinderen bij hen vandaan hield. En wat valt er dan op? Wat mist u -de lezer van dit blog- in deze alinea? Juist ja….de kinderen zelf. Vaders, moeders, opa’s en oma’s, allemaal volwassenen die strijden met elkaar, maar totaal geen oog hebben voor hun lijdend voorwerp: het (klein-)kind! Degene waarom het allemaal gaat, maar die daar niets mee wint of verliest. Het kind lijdt alleen maar. Het wordt overgelaten aan zijn lot en draagt in z’n eentje de last en de pijn met zich mee dat wordt veroorzaakt door hun vader, moeder, opa’s en oma’s.

Ik ben dan vaak de eerste die met het kind praat. Ik besteed aandacht aan het kind. Niet over de ouders of grootouders pratend, maar luisterend naar wat dat kind te vertellen heeft. Het gaat niet over het goede of foute in het gedrag van de ouders of grootouders. Het gaat over de gevoelens van het kind en de wensen die het kind heeft ten aanzien van z’n eigen toekomst. Het gaat om de wensen van het kind ten aanzien van de ouders en grootouders. Hoe het kind zichzelf ziet in relatie tot hen en niet omgekeerd. Hoe het zich gelukkig kan voelen met hen allemaal. En dan mogen die ouders en grootouders zichzelf gelukkig prijzen dat zij dit voor hun kind mogen betekenen. Zij zijn er voor het geluk van hun kinderen. En met al die strijd tussen hen onderling, zijn zij dat niet.

Als kinderen van gescheiden ouders gelukkig worden door hun ouders, dan worden de ouders gelukkig van hun kinderen. Daar hebben ze dan ook geen advocaten, mediators, rechters of psychologen/psychiaters bij nodig.


Copyright©oncies 2017

Over CONCIES | mediation | relatietherapie

Toen ik de overstap maakte van het onderwijs (MBO/HBO/Master) naar mediation, keerde ik terug naar mijn innerlijke roots, mijn 'natuurlijk zijn’, naar het werk dat bij mij hoort. Ik ben een mens die mediation van nature in zich heeft en die geen gebruik maakt van aangeleerde trucjes of gedragingen. En als ik terugkijk op mijn leven, dan heb ik ook altijd wel die rol vervuld. Natuurlijk kan ook ik goed ruzie maken. En ook daarbij ben ik altijd op zoek naar een oplossing die voor de ander en mij van belang is. Vanuit mijn psychologie- (HBO) en psychiatrie-achtergrond (werkervaring en langdurig les geven), ben ik breed inzetbaar en deskundig op het gebied van de DSM-5 (o.a. autisme, ADHD, ADD, PDD-NOS, persoonlijkheidsstoornissen). Ik heb de Master Mediation afgerond en ben in de volgende werkvelden van mediation werkzaam/gespecialiseerd: > FAMILIEMEDIATOR > ARBEIDSMEDIATOR Kortom, u kunt mij benaderen voor de volgende mediations: - FAMILIE/SCHEIDING - ARBEIDGERELATEERDE ZAKEN - GEZONDHEIDGERELATEERDE ZAKEN - JEUGDZORG - ONDERWIJS Naast als mediator ben ik werkzaam als relatietherapeut. Als relatietherapeut help ik stellen hun relatie te herstellen of helder te krijgen hoe de toekomst van hun relatie er uit ziet. Daarbij maak ik gebruik van onder meer Transactionele Analyse, systeemtherapie, gedragstherapie en mijn deskundigheid op het gebied van de DSM-5, de anatomie/fysiologie, pathologie, psychiatrie, psychologie en sociologie. Ik heb er niet voor niets jarenlang les in gegeven. Met enige regelmaat draag ik, als deskundige op het gebied van mediation en relatietherapie, bij aan radioprogramma's van BNR-nieuwsradio en (sinds 2016) RTVNH. Erg leuk om te doen. Goede voorlichting kan nooit kwaad. Nieuwsgierig naar meer informatie? Ga dan naar mijn website: www.concies.nl
Dit bericht werd geplaatst in A-sociaal, Affectieve relatie, Afscheid, Agressie, Alimentatie, Alledaags, Angst, Anti-sociaal, Arbitrage, Bedplassen, Bedreiging, Belangen, Bemiddeling, Bezorgdheid, Bindingsangst, Co-ouderschap, Communicatie, Communicatiestoornis, Complexe echtscheiding, Complexe scheiding, conflict, convenant, echtscheiding, echtscheidingsmediation, Eenoudergezin, Ergernissen, Escalatie, Expertise, Familie, Familieconflict, Familieleed, Familiemediation, Familierecht, Frustraties, Gebroken-hart syndroom, Gedragsproblemen, Geestelijk lijden, Geweld, Geweldloos, Gezin, gezondheidszorg, Huiselijk geweld, Huwelijk, Huwelijkse voorwaarden, Informatief, Inspanningsverplichting, Integriteit, Intimidatie, Intimiteit, Irritaties, Jeugdbescherming, Jeugdzorg, Juridisch, kinderbelangen, Kinderen, Kindermisbruik, Kwaliteit van leven, Kwaliteit van zorg, Lichamelijk lijden, Liefdesverdriet, Machtsmisbruik, Mantelzorg, Martelen, Mediation, Mensenhandel, MfN, Obsessief gedrag, Onderhandelingen, Onderhouden, Onttrekken aan ouderlijk gezag, Ouderlijk gezag, Ouders, ouderschapsplan, overheidsbeleid, Overtuigingen, Passief geweld, pesten, Pijn, Principieel onderhandelen, Psychologie, Psychologische ontwikkelijk, Psychosociale ontwikkeling, Puberen, Pubers, Puberteit, publicaties, Relatiebemiddeling, Relatieherstel, Relatieproblemen, Relatietherapie, Repressie, Respect, Respectloosheid, Rouwen, Samengesteld gezin, samenwonen, Scheiden, scheiding, Seks, Sociaal Juridische Dienstverlening, Sociaal lijden, Sociale media, Spraakmakend, Standpunten, stress, Teleurstelling, Toekomst, Trouwen, Uncategorized, vechtscheiding, Verlatingsangst, Verzoendag, Volwassenheid, vreemdgaan, Vrouwenrechten, Waarden en normen, Wanbeleid, Wanprestatie, Wraak, Zekerheid, zorg, Zorgplicht en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s