Werken en zwanger zijn….alsof je al niet genoeg aan je hoofd hebt!

Een van de oorzaken van een arbeidsconflict is zwangerschapsdiscriminatie.
Niet dat het arbeidsconflict veel voorkomt, want veruit de meeste zwangere vrouwen weten niet dat zij onrechtmatig worden behandeld wanneer hun iets van de onderstaande acties van de werkgever overkomt.

Echter: begin juni geleden heeft het College voor de Rechten van de Mens een speciaal meldpunt geopend en wat schetst hun verbazing? Binnen enkele weken kwamen er al 550 meldingen van discriminatie van zwangere vrouwen binnen.

Deze week werden nieuwe cijfers en gegevens bekend:

– vrouwen worden minder aangenomen wanneer zij nog een kinderwens hebben;

– vrouwen met een arbeidsovereenkomst voor een bepaalde duur, krijgen geen verlenging van hun arbeidsovereenkomst wanneer zij een kinderwens hebben;

– bij vrouwen met een arbeidsovereenkomst voor een bepaalde duur, wordt deze overeenkomst voortijdig beëindigd;

– vrouwen krijgen geen promotie als zij een kinderwens hebben of zwanger blijken te zijn;

– vrouwen krijgen geen salarisverhoging wanneer zij een kinderwens hebben of zwanger blijken te zijn.


 • Een vergelijking met gegevens zwangerschapsdiscriminatie van een jaar geleden

Op de website van het College voor de Rechten van de Mens staan voorbeelden van zwangerschapsdiscriminatie, zoals:

 1. Het arbeidscontract van de vrouw wordt niet verlengd, terwijl de baan wel beschikbaar is.
 2. De vrouw ontvangt geen salarisverhoging door de zwangerschap.
 3. De vrouw kan niet terugkeren in de eigen functie na de bevalling.
 4. De vrouw moet verlofdagen als vakantiedagen opnemen of krijgt de verplichting om voor het bezoek van een arts of verloskundige vakantiedagen op te nemen.
 5. Daarnaast zijn er werkgevers die gebruikmaken van een clausule die betrekking heeft op zwangerschap of moederschap. Daarin staat dat de arbeidsovereenkomst wordt ontbonden als een werkneemster zwanger wordt of moeder blijkt te zijn. Een dergelijke clausule is echter verboden.

De rijksoverheid heeft in 2014 toegezegd tegen zwangerschapsdiscriminatie in beweging te komen. De inmiddels demissionair minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) zou komen met maatregelen tegen zwangerschapsdiscriminatie. Dat heeft hij toegezegd aan het College voor de Rechten van de Mens, maar de politiek zou de politiek niet zijn, wanneer de termijn waarop hij dit zal gaan doen nog volledig open is en dus is er nog niets aan gedaan en zijn zwangere vrouwen nog altijd vogelvrij voor kwaadwillende werkgevers. De kans dat hij zich nog hard maakt voor deze kwestie is nu toch wel nihil geworden. En dat terwijl de arbeidspositie van zwangere vrouwen én vrouwen die een kinderwens hebben uitgesproken nog meer lijkt te zijn verslechterd. Of het nieuwe te formeren kabinet er wat aan doet is nog afwachten. Mogelijk dat de christelijke partijen (CDA en CU) daar wat aan gaan doen. Deze twee partijen gaan er immers nog steeds vanuit dat het gezin de hoeksteen van de samenleving is.

En het toeval is dat een van mijn cliënten het samen leven om te kunnen samenleven in zijn omschrijving van een optimale relatie had opgeschreven. Van het gezamenlijk ontbijten met de kinderen tot het ’s avonds vrijen met zijn vrouw….


 • Zwangerschapsdiscriminatie is niet nieuw

Ondanks het verbod is zwangerschapsdiscriminatie een groot probleem in Nederland. Uit onderzoek in 2014 blijkt namelijk dat circa 45 procent van de werkende vrouwen negatieve ervaringen heeft met zwangerschap in relatie tot haar werk. Dat daar in 2017 niets in is veranderd. Het is misschien nog wel zorgwekkender geworden. De demissionaire minister die zou ingrijpen heeft op dit gebied ernstig nagelaten. De arbeidsomstandigheden voor vrouwen met een kinderwens of die zwanger zijn, zijn er met de nieuwe wetgeving (Werk & Zekerheid) alles behalve beter op geworden. Het College voor de Rechten van de Mens moet hier steeds vaker over oordelen.


 • College voor de Rechten van de Mens

Het College voor de Rechten van de Mens behandelt al sinds 2012 klachten over onder meer zwangerschapsdiscriminatie. De oordelen en uitspraken die hieruit volgen zijn juridisch niet bindend. Wel kan een werknemer een rechtszaak aanspannen tegen de werkgever als deze het oordeel niet opvolgt. In die zin is het oordeel van het College niet geheel vrijblijvend. De rechtbank is namelijk verplicht om het oordeel van het College mee te wegen in haar vonnis.
Demissionair minister Asscher heeft in 2014 in aanvulling hierop aangekondigd dat hij discriminatie op de werkvloer steviger zal aanpakken. Daardoor is het bijvoorbeeld mogelijk dat de overheid contracten opzegt met bedrijven die discrimineren. Ook wil hij afspraken maken met werkgevers om discriminatie op de arbeidsmarkt tegen te gaan. Maar nog steeds gebeuren deze dingen niet.

(Bron: onder meer College voor de Rechten van de Mens / NOS/Ondernemen met personeel, april 2014)


 • Mijn kanttekeningen
 1. De praktijk wijst uit dat werkgevers nog steeds de neiging (en dan is neiging nog zacht uitgedrukt) hebben hun vrouwelijk personeel, in geval van zwangerschap, te discrimineren. In deze tijd van schaarste op de arbeidsmarkt kan zwangerschap grote gevolgen hebben voor de maatschappelijke carrière van vrouwen. Bovendien biedt de huidige economische situatie nog steeds werkgevers de mogelijkheid deze aan te wenden als excuus voor (feitelijk onrechtmatig) ontslag.
 2. Vanwege de zwangerschap, en vaker vanwege onwetendheid, berusten vrouwen vaak in hun lot.
 3. Het is echter mogelijk om, zonder inmenging van het hele justitiële apparaat, samen met de werkgever, een passende oplossing te vinden. Deze optie wordt door het College voor de Rechten van de Mens over het hoofd gezien. Juist in dit soort kwesties kan een mediator bijdragen aan een oplossing die voorziet in afspraken en regelingen die ten gunste komen aan beide partijen.

Het zou het College goed doen om met mediators een beleidslijn te ontwikkelen welke zij kan meenemen in haar oordelen.

Bent u slachtoffer van een van deze praktijkvoorbeelden of voelt u zich anderszins gediscrimineerd of tekortgedaan? Stel uw werkgever mediation voor om de kwestie gezamenlijk op te lossen.
U en uw werkgever hebben er belang bij dat de situatie (of het daardoor ontstane arbeidsconflict) netjes wordt opgelost.

Ik ben beschikbaar.
Kijk voor meer informatie op: http://www.concies.nl onder mediation.

Wilt u uw discriminatie melden? Bel het College op werkdagen tussen 10.00 – 16.00 uur op (030) 888 38 88 of stuur een e-mail naar info@mensenrechten.nl en meld daar uw klacht over zwangerschapsdiscriminatie.


 • Een waargebeurd verhaal

Op mijn eerste blog over dit onderwerp in 2014 kwam meteen een reactie. Deze wil ik u niet onthouden:
“Ik werd destijds (1987)…. 26jr…..ontslagen, samen met nog een aantal zwangeren. Dat hebben we aangevochten, en daarmee de weg geopend om in het bedrijf parttime te werken voor andere vrouwen, voor ons was t echter te laat. Nog niet eens zo lang geleden…. Jammer te lezen dat het nog zo gaat, wij hebben er echt voor gestreden. Ik heb naar aanleiding daarvan ook kinderopvang geregeld in ons dorp met de oortgelden van destijds…….

U kunt dit voorbeeld volgen, maar kies voor de ADR-methode (Anders Dan Rechtspraak) en schakel een Arbeidskundige Registermediator in.
U kunt a.s. dinsdag woensdag of donderdag (tussen 12.00 en 16.00 uur) telefonisch contact met mij opnemen. Ik bied u een geheel gratis eerste telefonisch consult van maximaal 30 minuten aan.

Bel: 0621203655 of kijk even op mijn website: http://www.concies.nl


Copyright©oncies 2014/2017

Over CONCIES | mediation | relatietherapie | onderwijsdiensten

Toen ik de overstap maakte van het onderwijs (MBO/HBO/Master) naar mediation, keerde ik terug naar mijn roots, mijn persoonlijke ‘zijn’, in het werk dat bij mij hoort. Ik ben een mens die mediation van nature in zich heeft en geen gebruik maakt van aangeleerde trucjes of gedragingen. En als ik terugkijk op mijn leven, dan heb ik ook altijd wel die rol vervuld. Natuurlijk kan ook ik goed ruzie maken. En ook daarbij ben ik altijd op zoek naar een oplossing die voor de ander en mij het beste is. Tijdens mijn werk als mediator ben ik, als vanzelf, steeds vaker ook relatietherapieën gaan doen. Dat doe ik de laatste jaren zelfs meer dan mediation (gemiddeld 35 per jaar). En alle mensen, nou ja alle, laat ik zeggen: ruim 99,5% van mijn cliënten is enthousiast en 97,5% is zeer tevreden over mijn werk voor hen. En daar gaat het uiteindelijk om. Ik ben een MfN-Registermediator, was een rechtbankmediator, en werkte op basis van toevoeging (vaak op verzoek van het Juridisch Loket). Maar de baten dekten niet langer de kosten. Tja, en ook mijn brood smaakt beter met een laagje boter en beleg. Vanuit mijn psychologie- (HBO) en psychiatrie-achtergrond (werkervaring en langdurig les geven), ben ik breed inzetbaar en deskundig op het gebied van de DSM-5 (o.a. autisme, ADHD, ADD, PDD-NOS, persoonlijkheidsstoornissen). Bovendien heb ik post-HBO neurologie gestudeerd. Ik heb de Master Mediation afgerond en ben in de volgende werkvelden van mediation werkzaam/gespecialiseerd: > FAMILIEMEDIATOR (MfN) > ARBEIDSMEDIATOR (MfN) Kortom, u kunt mij benaderen voor de volgende mediations: - FAMILIE/SCHEIDING - ARBEIDGERELATEERDE ZAKEN - GEZONDHEIDGERELATEERDE ZAKEN - JEUGDZORG - ONDERWIJS - EXPAT Naast als mediator ben ik ook werkzaam als relatietherapeut. Als relatietherapeut help ik stellen hun relatie te herstellen of helder te krijgen hoe de toekomst van hun relatie er uit ziet. Daarbij maak ik gebruik van onder meer Transactionele Analyse, systeemtherapie, gedragstherapie en mijn deskundigheid op het gebied van de DSM-5, de anatomie/fysiologie, pathologie, psychiatrie, psychologie en sociologie. Ik heb er niet voor niets jarenlang les in gegeven. Met enige regelmaat draag ik, als deskundige op het gebied van mediation en relatietherapie, bij aan radioprogramma's van BNR-nieuwsradio en (sinds 2016) RTVNH. Erg leuk om te doen. Goede voorlichting kan nooit kwaad. Nieuwsgierig naar meer informatie? Ga dan naar mijn website: www.concies.nl Mijn levensmotto: Wat niet gezegd wordt, bestaat niet.
Dit bericht werd geplaatst in A-sociaal, Alledaags, Angst, Anti-sociaal, arbeidsbemiddeling, arbeidsconflict, Arbeidsjuridisch, Arbeidsmediation, Arbeidsomstandigheden, Arbeidsovereenkomst, Arbeidsrecht, Arbeidsvoorwaarden, Arbowet, Bedreiging, Belangen, Bemiddeling, Bezorgdheid, Boosheid, Collegialiteit, Communicatie, Communicatiestoornis, conflict, Discriminatie, Ergernissen, Escalatie, Expertise, Familie, Familieleed, Flexwerker, Frustraties, Gezin, gezondheidszorg, Informatief, Integriteit, Intimidatie, Intimiteit, Irritaties, Juridisch, Kinderen, Kwaliteit van leven, Kwaliteit van zorg, maatwerk, Machtsmisbruik, Mediation, ministerie, Onderhandelingen, Ondernemer, Ondernemerschap, Ontslag, Ouders, overheidsbeleid, Participatiesamenleving, Passief geweld, pesten, Pijn, politiek, Principieel onderhandelen, publicaties, Rechtsbijstandverzekering, Relatiebemiddeling, Relatieherstel, Repressie, Respect, Schrikbewind, Seks, Slapeloosheid, Slavenarbeid, Sociaal lijden, Spanningen, Spraakmakend, Standpunten, stress, Teleurstelling, Toekomst, Uitkeringen, Uncategorized, UWV, Verzoening, Voortplanting, Vrouwenrechten, Waarden en normen, Wanbeleid, Wanprestatie, Week van de Mediation, Werkgever, Werknemer, WWZ, zorg, Zorgplicht, Zwangerschap, Zwangerschapsverlof en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s