U2? Ja….#metoo!!

Is het niet een beetje bizar? Heeft de wereld geen boter op z’n hoofd? Schieten we niet ietwat te ver door? Zijn we niet bezig met een heksenjacht? Waar ligt de grens? Hoelang gaat dit nog door?

Afgelopen week was ik aanwezig op een symposium en ik wilde in de zaal plaatsnemen op de derde stel in een rij. Op de eerste stoel zat een man. Op de tweede een vrouw. Zij zat met haar benen over elkaar, waardoor de doorgang voor mij werd geblokkeerd. De vrouw zat ontspannen wat om zich heen te kijken, behalve in mijn richting. “Wat te doen”, dacht ik en ik besloot even te wachten. Normaal gesproken loop ik dan zo’n rij in en ga ik er van uit dat ik vanzelf wordt doorgelaten. Maar ja, dat zou tegenwoordig kunnen worden opgevat als een vorm van intimidatie en daar zit ik niet op te wachten.

De dag ervoor stond ik voor eenzelfde dilemma. Ik was aanwezig op een regionale netwerkbijeenkomst en raakte in gesprek met een collega mediator, een vrouw. Aanvankelijk ging het nog over algemene zaken, maar op een gegeven moment werd de vrouw wat persoonlijker. Met name over de teleurstelling en de frustraties die het opstarten van haar mediationpraktijk de afgelopen jaren met zich had meegebracht. Op een gegeven moment barstte zij in tranen uit. “Wat te doen”, dacht ik ook toen. “Troost ik deze vrouw door haar even troostend bij haar schouder vast te houden of houd ik mijn poten thuis?” Normaal gesproken zou ik, zonder daarover enig moment te twijfelen, de vrouw troostend hebben aangeraakt. En ook nu heb ik dat gedaan.

Maar met beide vrouwen ben ik daarna het gesprek aangegaan over dit onderwerp. Wat kan iemand nog doen om niet op Twitter te worden neergezet als dader van een #metoo-daad? Hoe voorkom je dat een natuurlijk proces in de alledaagse omgang wordt vertaald in de idioterie van deze tijd? En dat is geen onzinnige gedachte. Ik heb het meegemaakt dat iemand werd beschuldigd van seksuele intimidatie, omdat hij een troostende arm had geboden (waarover niemand zich druk zou hebben gemaakt als dit door een vrouw was gedaan). In een andere situatie werd een grap gemaakt (in de zin van een mop getapt), waarom iemand uit een hele groep (bijna 30 personen) niet kon lachen en daarop een klacht indiende vanwege ongewenst gedrag. In een andere situatie had een vrouw op de buik van haar gezette collega geslagen (tikje op gegeven) met de mededeling dat hij maar eens aan afvallen moest gaan denken. Waarop de man deze vrouw een vergelijkbaar tikje op haar billen (zeer stevige) had gegeven met de opmerking: “Hoor wie het zegt.” Een andere, minstens zo gezette collega, had daar aanstoot aan genomen en hierover een klacht wegens ongewenst en intimiderend gedrag ingediend. En in alle drie de voorbeelden kwam het tot een schorsing en een publiekelijk aan de schandpaal nagelen binnen de werkorganisaties waar zich dit afspeelde. In een zaak is er zelfs een rechter aan te pas gekomen.

En dan doen we nu zo spastisch. De spontaniteit verdwijnt en maakt plaats voor een soort van aanraakfobie. Een censuur op wat er nog kan worden gezegd en gedaan, want de ander kan zich daardoor negatief geraakt voelen. Natuurlijk mogen we onze ogen niet sluiten voor de echte foute mannen én vrouwen. Maar we meten wel met twee maten bij hen.

Harvey Weinstein, Kevin Spacey, Job Gosschalk en Gijs van Dam worden, zonder dat daar een formele aangifte tegen is gedaan, publiekelijk schuldig verklaart. De media storten zich massaal op deze mensen. Hun levens worden verruïneerd. En dat terwijl er geen rechter aan te pas is gekomen die de verdachte ook daadwerkelijk schuldig heeft verklaard. De internationale samenleving pleegt eigenrichting, treedt op als rechter. Ook al hebben deze lieden fout gehandeld, ze verdienen niet op deze manier te gronde te worden gericht.

Tja, en dan een gevoelig aspect. Vooraf wil ik bij deze alinea al zeggen dat het voorbeeld geen afbreuk mag doen voor al die gevallen waarin het incident niet door vrouwen wordt veroorzaakt, maar jaren geleden was ik zelf getuige van dit voorval. Een situatie waarbij een jonge vrouw, in een zeer kort rokje, opzichtig met haar benen uit elkaar op een terras zat. Duidelijk met het doel om een bepaalde man te lokken. Maar er reageerde een andere man. De vrouw reageerde met veel ophef en schold de man de huid vol, waar het hele terras getuige van was. Hij werd vernederd en zij deed haar beklag bij het personeel. Had de juiste man gereageerd, dan had ik kunnen verzekeren dat zij ergens achter de kerk in de bosjes, ze had thuis niet gehaald, had liggen ketsen. En dat maakt het alleen maar triester.

Net als de hele heisa in de filmwereld. Zolang ik mij kan herinneren, en dan heb ik het toch al gauw over ruim 50 jaar, gaan er de verhalen over het maken van een carrière in Hollywood via het bed. Deze acteurs en actrices houden (wijselijk) nu hun mond. Je moet er toch niet aan denken dat ook zij hierover gaan vertellen. Dat zij vertellen dat zij hun succes te danken hebben aan het feit dat zij hun seksuele diensten hebben aangeboden voor hun eerste rolletjes op het witte doek of in de successerie op TV?

Maarrrrr, het wordt nog bizarder. Er loopt namelijk een heel machtige man rond op deze aardkloot. Een man waarvan bekend is dat hij het de gewoonste zaak van de wereld vindt om vrouwen in hun kruis te grijpen, graaien noemde hij het zelf. De enige juiste manier om een vrouw te behandelen, naar zijn mening. Een man die intimiderend is naar vrouwen (en mannen), maar die ondertussen gewoon het ambt mag bekleden van het presidentschap van de Verenigde Staten. Een man die openbaar laakbaar gedrag vertoont en ermee wegkomt vanwege zijn ambt? Die niet wordt geroyeerd door zijn partij, die niet weggeknipt wordt in opnames van bijeenkomsten, die niet het zwijgen wordt opgelegd in openbare gelegenheden? Sterker nog, de man wordt gefinancierd om door te gaan!

(De tape: https://youtu.be/tl5HJBnPitU)

Ik wil absoluut het foute gedrag van Weinstein, Spacey, Gosschalk en mogelijk Van Dam niet goedpraten, maar ik zou wel de voorkeur willen geven aan een rechtmatige benadering en behandeling. Een einde aan de heksenjacht en de massale fobie. En van mij mogen alle praatprogramma’s hierover ophouden. Of beperk het tot één programma. Je kunt geen DWDD, Pauw, Koffietijd, 5uur Live, Max Vandaag, Goedemorgen Nederland, RTL Late Night of wat dan ook meer opzetten of het gaat hier wel over. En wat doen we met het homofobe gedrag en het quasi-seksueelverlegen gedrag van Mathijs van Nieuwkerk of de reputatie (stel dat zijn exen plotseling klachtwaardige uitspraken in zijn richting doen) en het geile gedrag van Jeroen Pauw of het geile gekir van Humberto Tan als zij mooie vrouwen zien? En wat te denken van Gordon of Gerard Joling? En dan de dames uit Koffietijd en Goedemorgen Nederland, ja zelfs uit Max Vandaag. Ook in Nederland kunnen we er wat van….en is het maar wat gewoon om onze mening te ventileren over de seksuele aantrekkelijkheid van het andere (of ons eigen) geslacht.

En ik? Ik heb vast ook wel eens iets niet goed gedaan, maar hier, hier word ik zóóóó moe van….

Copyright©oncies 2017

Over CONCIES | mediation | relatietherapie

Toen ik de overstap maakte van het onderwijs (MBO/HBO/Master) naar mediation, keerde ik terug naar mijn innerlijke roots, mijn 'natuurlijk zijn’, naar het werk dat bij mij hoort. Ik ben een mens die mediation van nature in zich heeft en die geen gebruik maakt van aangeleerde trucjes of gedragingen. En als ik terugkijk op mijn leven, dan heb ik ook altijd wel die rol vervuld. Natuurlijk kan ook ik goed ruzie maken. En ook daarbij ben ik altijd op zoek naar een oplossing die voor de ander en mij van belang is. Vanuit mijn psychologie- (HBO) en psychiatrie-achtergrond (werkervaring en langdurig les geven), ben ik breed inzetbaar en deskundig op het gebied van de DSM-5 (o.a. autisme, ADHD, ADD, PDD-NOS, persoonlijkheidsstoornissen). Ik heb de Master Mediation afgerond en ben in de volgende werkvelden van mediation werkzaam/gespecialiseerd: > FAMILIEMEDIATOR > ARBEIDSMEDIATOR Kortom, u kunt mij benaderen voor de volgende mediations: - FAMILIE/SCHEIDING - ARBEIDGERELATEERDE ZAKEN - GEZONDHEIDGERELATEERDE ZAKEN - JEUGDZORG - ONDERWIJS Naast als mediator ben ik werkzaam als relatietherapeut. Als relatietherapeut help ik stellen hun relatie te herstellen of helder te krijgen hoe de toekomst van hun relatie er uit ziet. Daarbij maak ik gebruik van onder meer Transactionele Analyse, systeemtherapie, gedragstherapie en mijn deskundigheid op het gebied van de DSM-5, de anatomie/fysiologie, pathologie, psychiatrie, psychologie en sociologie. Ik heb er niet voor niets jarenlang les in gegeven. Met enige regelmaat draag ik, als deskundige op het gebied van mediation en relatietherapie, bij aan radioprogramma's van BNR-nieuwsradio en (sinds 2016) RTVNH. Erg leuk om te doen. Goede voorlichting kan nooit kwaad. Nieuwsgierig naar meer informatie? Ga dan naar mijn website: www.concies.nl
Dit bericht werd geplaatst in A-sociaal, Aannames, Affectieve relatie, Agressie, Alledaags, Angst, Anti-sociaal, Arbitrage, Balans, Bedreiging, Belangen, Bemiddeling, Bevrijding morele lasten, Bezorgdheid, Boosheid, Christendom, Collegialiteit, Communicatie, Compensatie, conflict, Depressief, Discriminatie, Ergernissen, Escalatie, Expertise, Extremisme, Familie, Familieleed, Frustraties, Gedragsproblemen, Geestelijk lijden, Geloofsovertuiging, Geregistreerd partnerschap, Geweld, Gezin, Herstel, Huiselijk geweld, Huwelijk, Informatief, Integriteit, Intimidatie, Intimiteit, Irritaties, Jeugdbescherming, Juridisch, kinderbelangen, Kindermisbruik, Kinderporno, Kwaliteit van leven, Lichamelijk lijden, Liefdesverdriet, lijfstraffen, Maagdelijkheid, Machtsmisbruik, Martelen, Mediation, Narcisme, Normen en waarden, Obsessief gedrag, Overlast, Overtuigingen, Pacifisme, Passief geweld, Pedofilie, Persoonlijkheidsstoornis, Pijn, politiek, privacy, Psychologie, Psychologische ontwikkelijk, Psychosociale ontwikkeling, publicaties, Rechtsstaat, Relatiebemiddeling, Relatieherstel, Relatieproblemen, Relatietherapie, Religie, Repressie, Respect, Respectloosheid, Rouwen, Rugzakje, samenwonen, Scheiden, Scheidsrechter, Schrikbewind, Seks, Seksueel misbruik, Seksverslaving, Sociaal Juridische Dienstverlening, Sociaal lijden, Sociale media, Spanningen, Spraakmakend, Standpunten, stress, Teleurstelling, Therapie, Toekomst, Uncategorized, Valsheid in geschrifte, Verzoening, Volwassenheid, vreemdgaan, Vrijheid van meningsuiting, Vrouwenrechten, Waanzin, Waarden en normen, Wanbeleid, Wraak, Zorgplicht en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op U2? Ja….#metoo!!

  1. joepzander zegt:

    Ja bijna 100% mee eens. Ik vind zelf dat mannen ongehoord onbeschoft worden behandeld in deze maatschappij, speciaal vaders. En dat gaat dan behalve lichamelijke intimidatie vooral over intimidatie aangaande hun vaderschap. Verder heb ik zelf al een tijdje de neiging veel te voorzichtig te gaan worden naar vrouwen. Meer dan ze zelf waarschijnlijk willen. Gedrag dat op het ene moment gewenst is kan op het andere moment met terugwerkende kracht tegen je gebruikt worden. Je geeft daar prima voorbeelden van. En nogmaals natuurlijk zijn er vrouwen die makkelijk misbruikt worden. Kwetsbare vrouwen die met deze campagne waarschijnlijk juist niet geholpen zijn.Vaak gaat het om macht. Dat hoorde ik pas nog een vrouw vertellen op tv. Wel je collega beschuldigen maar niet je baas. En sommige vrouwen en mannen vinden macht gewoon lekker.
    Ik ben er overigens dan weer niet voor om alles maar bij rechters neer te leggen, wat hier wel gesuggereerd word. Want als er een groep is die collectief en onbeschoft grensoverschrijdend bezig is dan is het wel de Nederlandse rechterlijke macht. Ik voel me genoodzaakt om bij die laatste opmerking een link te zetten anders vinden mensen dat loos gebrul. Dus bijvoorbeeld: https://joepzander.wordpress.com/2017/07/20/openbaarheid-rechtszaken-familierecht-eindelijk-afgedwongen/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s