Een bizar of een zorgwekkend berichtje?

Op NOS.nl las ik onderstaand bizarre berichtje:

Chinees kind na aanrijding vermoord om schadeclaim te voorkomen

Een Chinese automobilist wilde koste wat het kost het risico van een levenslange schadeclaim voorkomen nadat hij een 9-jarig meisje had aangereden in het dorp Shaling. In plaats van eerste hulp te verlenen of een ambulance te bellen nam hij het kind mee en vermoordde haar. Hij dumpte het lichaam daarna weer in de buurt van het dorp.

Een getuige zag de aanrijding gebeuren, noteerde de nummerplaat en nam contact op met de politie. Het kind was intussen al als vermist opgegeven. De automobilist werd een aantal dagen later opgepakt en heeft intussen de aanrijding en de moord bekend, schrijft de South China Morning Post op basis van lokale media.

De man wilde met de moord voorkomen dat hij de rest van zijn leven de medische kosten van het meisje zou moeten betalen. Een schadeclaim aan de familie van het slachtoffer is gebruikelijk in China en moet ook worden betaald bij een moord.

Het grote verschil tussen de claim bij een overleden slachtoffer en een slachtoffer dat nog leeft, is dat in het eerste geval er een eenmalig bedrag moet worden betaald en het tweede geval tot een levenslange claim kan leiden.

Volgens de Chinese krant zorgen automobilisten daarom in sommige gevallen ervoor dat hun slachtoffers dood zijn voordat ze de politie bellen.

Claimcultuur

Correspondent Marieke de Vries wees eerder al op het brede fenomeen van de de Chinese claimcultuur. “Als je hier op straat een ongeluk ziet gebeuren of als een oud vrouwtje valt op een zebrapad, wordt altijd afgeraden om te helpen.”

“Er is een grote kans dat ze jou als buitenlander een poot willen uitdraaien”, zei De Vries. “Dat het oude vrouwtje dat jij helpt met opstaan ineens moord en brand schreeuwt en tegen de politie zegt dat jij haar duwde, om vervolgens geld van je te eisen.”

Volgens De Vries is er een grote vertrouwenscrisis in China. “Chinezen vertrouwen elkaar niet. Dat verklaart ook de video’s die je regelmatig op YouTube ziet van ongelukken waar veel Chinezen met een grote boog omheen lopen.”

  • Waarom publiceren in een blog van mij?

In de eerste plaats omdat het een bericht is dat verhaal doet over een wel zeer bizar maatschappelijk gebeuren. Ik kan mij al niets voorstellen bij hoe het zou zijn een medemens moedwillig te doden (ik ben pacifist), laat staan dat ik mij kan voorstellen dat iemand dit doet om de gevolgen van een ongeluk te verdoezelen of om de financiële gevolgen te verlagen.

In de tweede plaats vind ik het zorgwekkend, omdat ook in Nederland de letselschade-cultuur steeds meer groeit. En wie garandeert mij dat er hier nooit zoiets als in China ontstaat. Ik zal wel voor gek worden verklaard, maar onze samenleving verandert en volgt vooral de trends in de USA en de grotere landen in de wereld (waaronder China). We willen het niet, althans bij woord, maar we doen het wel. En aangezien het er vooral om geld draait….ik weet het nog zonet niet.

En hoe kijk jij hier tegenaan?

Copyright©oncies 2017

Over CONCIES | mediation | relatietherapie

Toen ik de overstap maakte van het onderwijs (MBO/HBO/Master) naar mediation, keerde ik terug naar mijn innerlijke roots, mijn 'natuurlijk zijn’, naar het werk dat bij mij hoort. Ik ben een mens die mediation van nature in zich heeft en die geen gebruik maakt van aangeleerde trucjes of gedragingen. En als ik terugkijk op mijn leven, dan heb ik ook altijd wel die rol vervuld. Natuurlijk kan ook ik goed ruzie maken. En ook daarbij ben ik altijd op zoek naar een oplossing die voor de ander en mij van belang is. Vanuit mijn psychologie- (HBO) en psychiatrie-achtergrond (werkervaring en langdurig les geven), ben ik breed inzetbaar en deskundig op het gebied van de DSM-5 (o.a. autisme, ADHD, ADD, PDD-NOS, persoonlijkheidsstoornissen). Ik heb de Master Mediation afgerond en ben in de volgende werkvelden van mediation werkzaam/gespecialiseerd: > FAMILIEMEDIATOR > ARBEIDSMEDIATOR Kortom, u kunt mij benaderen voor de volgende mediations: - FAMILIE/SCHEIDING - ARBEIDGERELATEERDE ZAKEN - GEZONDHEIDGERELATEERDE ZAKEN - JEUGDZORG - ONDERWIJS Naast als mediator ben ik werkzaam als relatietherapeut. Als relatietherapeut help ik stellen hun relatie te herstellen of helder te krijgen hoe de toekomst van hun relatie er uit ziet. Daarbij maak ik gebruik van onder meer Transactionele Analyse, systeemtherapie, gedragstherapie en mijn deskundigheid op het gebied van de DSM-5, de anatomie/fysiologie, pathologie, psychiatrie, psychologie en sociologie. Ik heb er niet voor niets jarenlang les in gegeven. Met enige regelmaat draag ik, als deskundige op het gebied van mediation en relatietherapie, bij aan radioprogramma's van BNR-nieuwsradio en (sinds 2016) RTVNH. Erg leuk om te doen. Goede voorlichting kan nooit kwaad. Nieuwsgierig naar meer informatie? Ga dan naar mijn website: www.concies.nl
Dit bericht werd geplaatst in A-sociaal, Aanslag, Aanvullende verzekering, Afslachten, Agressie, Alcoholproblemen, Alledaags, Anti-sociaal, Bedreiging, Belangen, Bezorgdheid, Boosheid, Communicatie, conflict, Discriminatie, dood, Executies, Extremisme, Familieconflict, Familieleed, Gedragsproblemen, Geestelijk lijden, Geweld, Huiselijk geweld, Informatief, Intimidatie, kinderen, Kwaliteit van leven, Lichamelijk lijden, lijfstraffen, Machtsmisbruik, Moord, Normen en waarden, Onthoofding, Onttrekken aan ouderlijk gezag, Overlijden, Overlijden, Overtuigingen, Passief geweld, Persoonlijkheidsstoornis, Pijn, Politie, politiek, Psychologie, Radicalisering, Repressie, Respect, Respectloosheid, Rouwen, Schrikbewind, Seksueel misbruik, Sociaal lijden, Sociale media, Spanningen, Spraakmakend, stress, Terrorisme, Therapie, Toekomst, Tragisch verkeersongeval, Uncategorized, Valsheid in geschrifte, Veiligheid, Waarden en normen, Wanbeleid, Wraak, Zorgplicht en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s