Oma en Opa-plan, zinvol of onzinnig?

In maart 2015 werd er door mij al eens aandacht aan besteed. Op 25 april 2016 kwam het CDA, bij monde van Mona Keijzer, met het Opa-en-Oma-plan. Aanleiding was de klacht van veel grootouders dat zij hun kleinkinderen niet meer mochten zien na de scheiding van een van hun kinderen. Besprak ik in andere blogs al eens het probleem van de ouder- en kindverstoting, in dit blog gaat het om de grootouderverstoting.

Inmiddels zijn de Tweedekamerverkiezingen van 2017 gepasseerd, is het nieuwe kabinet in volle vaart aan de slag gegaan. Mona Keijzer is staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, en nog steeds ligt het plan van het CDA op de plank. Mona Keijzer houdt zich immers bezig met andere zaken dan de sociale van weleer. Het Opa-en-Omaplan is niet iets waar nog enige schot in zit.

  • Terug naar het blog van 5 maart 2015

Het CDA meende een prachtig plan te lanceren.

Maar al snel bleek, dat er geen kamerbreed draagvlak voor was.In 2016 én 2017 kwam Mona Keijzer (CDA), opnieuw met het plan op de proppen en werd het haar persoonlijke inzet bij de Tweede Kamerverkiezingen. Aanleiding waren opnieuw berichten van opa’s en oma’s over uitsluiting van betrokkenheid in het gewone leven van hun kleinkinderen na een echtscheiding bij hun kinderen. En laten we eerlijk zijn: het komt vaker voor dan dat we denken. En dat is zuur voor al die opa’s en oma’s die zo graag hun kleinkinderen over de vloer willen zien komen.

Dat is natuurlijk een ongewenste situatie, maar of dit de noodzaak tot het verplicht opstellen van een Opa-en-Omaplan rechtvaardigt is dan nog wel de vraag.

  • Is het Opa-en-Omaplan eigenlijk niet overbodig?

Ja! Hoe vervelend het ook lijkt, het plan van Mona Keijzer is in naar mijn mening overbodig en kostenverhogend. Er moet tijdens de (echt-)scheidingsgesprekken immers nóg een plan worden opgesteld. Voor het opstellen van zo’n extra plan, het Opa-en-Omaplan, is immers ook extra tijd nodig. Tijd die kosten met zich meebrengt. Daarnaast kun je je nog afvragen wat er dan allemaal in dat plan dient te worden opgenomen. Gaat het daarbij om de behoefte van de grootouders om een omgangsregeling met hun kleinkinderen? Of gaat het om de behoefte van de ouders om hún ouders buiten te sluiten? Of gaat het om de behoefte om erkenning van de grootouders? Of gaat het om datgene wat van belang is voor de kleinkinderen? Om wie of wat gaat het eigenlijk in zo’n Opa-en-Omaplan?


  • De oplossing

Als MfN-Register-scheidingsmediator is bij mij de omgang tussen de kinderen en de wederzijdse oma’s en opa’s een vast onderwerp van gesprek tijdens de gesprekken over het ouderschapsplan. In het ouderschapsplan worden afspraken gemaakt tussen de ouders, waarin de belangen van het kind/de kinderen centraal staan. En in deze formulering ligt meteen de kern van de zaak. Net als bij de ouders, geldt voor de grootouders dat de belangen van de kleinkinderen voorgaan op de behoefte van hun. Want ook de oom’s en tante’s, neven en nichten zijn familie van de kinderen en ook die kunnen de behoefte hebben aan het in stand houden van het contact met het kind/de kinderen uit dit gezin. Maar is dit alles wel in het belang van het kind/deze kinderen? Daarmee zal zeker rekening dienen te worden gehouden. En daar ligt een belangrijk aspect van mijn taak bij het opstellen van het ouderschapsplan. Het bewaken van de belangen van het kind/de kinderen.

Een vast onderdeel in mijn scheidingsmediations is het kindgesprek. Ik heb dan, zonder dat de ouders ook maar in de buurt zijn, een gesprek met de kinderen. Dat gaat over ditjes en datjes, over school en over vriendjes. En dus ook over opa’s en oma’s. En over alle andere familieleden. Gaan ze naar hun opa’s en oma’s? Hoe is het contact tussen hen en hun oom’s, tante’s, neven en nichten?

Ik praat niet met de kinderen over het maken van keuzes of het beoordelen van de scheiding, maar over de alledaagse dingen. Een ontspannen, vaak heel vrolijk gesprek, waarin op speelse wijze de heikele punten de revu passeren.

Door uit te gaan van de belangen van de kinderen en hun recht om contacten met de familie te kunnen onderhouden, dienen de ouders die contacten in stand te houden en te stimuleren. En dat komt bij mij bij het opstellen van het ouderschapsplan aan de orde. Daarmee is meteen aandacht besteed aan de opa’s en oma’s (en de rest van de familie). Zij maken immers onderdeel uit van het in te vullen ouderschapsplan.

Dit wordt ook zo beschreven in een aparte paragraaf in het ouderschapsplan.

Niet alleen mediators, ook advocaten en juristen zouden hier aandacht aan dienen te besteden.

Niet alleen een omgangsregeling voor de ouders, maar ook een vergelijkbare, maar beduidend minder gedetailleerde, regeling voor de rest van de familie. En dit dan noteren in het ouderschapsplan.


  • Mijn conclusie

Het door het CDA gewenste Opa-en-Omaplan is volkomen overbodig. Het Ouderschapsplan voorziet hier al in. Het is de taak van advocaten, juristen en mediators om dit op adequate wijze onder de aandacht te brengen, tijdens de (echt-)scheidingsprocedure, bij de ouders én de (klein-)kinderen, door dit op te nemen in de gesprekken waarin het over de invulling van het ouderschapsplan gaat.


Copyright©oncies 2018

Over CONCIES | mediation | relatietherapie

Toen ik de overstap maakte van het onderwijs (MBO/HBO/Master) naar mediation, keerde ik terug naar mijn innerlijke roots, mijn 'natuurlijk zijn’, naar het werk dat bij mij hoort. Ik ben een mens die mediation van nature in zich heeft en die geen gebruik maakt van aangeleerde trucjes of gedragingen. En als ik terugkijk op mijn leven, dan heb ik ook altijd wel die rol vervuld. Natuurlijk kan ook ik goed ruzie maken. En ook daarbij ben ik altijd op zoek naar een oplossing die voor de ander en mij van belang is. Vanuit mijn psychologie- (HBO) en psychiatrie-achtergrond (werkervaring en langdurig les geven), ben ik breed inzetbaar en deskundig op het gebied van de DSM-5 (o.a. autisme, ADHD, ADD, PDD-NOS, persoonlijkheidsstoornissen). Ik heb de Master Mediation afgerond en ben in de volgende werkvelden van mediation werkzaam/gespecialiseerd: > FAMILIEMEDIATOR > ARBEIDSMEDIATOR Kortom, u kunt mij benaderen voor de volgende mediations: - FAMILIE/SCHEIDING - ARBEIDGERELATEERDE ZAKEN - GEZONDHEIDGERELATEERDE ZAKEN - JEUGDZORG - ONDERWIJS Naast als mediator ben ik werkzaam als relatietherapeut. Als relatietherapeut help ik stellen hun relatie te herstellen of helder te krijgen hoe de toekomst van hun relatie er uit ziet. Daarbij maak ik gebruik van onder meer Transactionele Analyse, systeemtherapie, gedragstherapie en mijn deskundigheid op het gebied van de DSM-5, de anatomie/fysiologie, pathologie, psychiatrie, psychologie en sociologie. Ik heb er niet voor niets jarenlang les in gegeven. Met enige regelmaat draag ik, als deskundige op het gebied van mediation en relatietherapie, bij aan radioprogramma's van BNR-nieuwsradio en (sinds 2016) RTVNH. Erg leuk om te doen. Goede voorlichting kan nooit kwaad. Nieuwsgierig naar meer informatie? Ga dan naar mijn website: www.concies.nl
Dit bericht werd geplaatst in Afscheid, Agressie, Alimentatie, Alledaags, Angst, Anti-sociaal, Autisme, Bedreiging, Belangen, Bemiddeling, Bindingsangst, BJZ, Co-ouderschap, Compensatie, Competenties, Complexe echtscheiding, Complexe scheiding, conflict, convenant, echtscheiding, Eenoudergezin, Escalatie, Familieconflict, Familieleed, Familiezaken, Gedragsproblemen, Geloofsovertuiging, Geregistreerd partnerschap, Geweld, Geweldloos, Gezin, Huiselijk geweld, Huwelijk, Informatief, Integriteit, Intimidatie, Intimiteit, Jeugdbescherming, Jeugdzorg, Juridisch, kinderbelangen, Kinderen, Kindermisbruik, Kindgebonden budget, Kwaliteit van leven, Kwaliteit van zorg, lijfstraffen, Machtsmisbruik, Mantelzorg, Mediation, Onderhandelingen, onderwijs, Ontspanning, Ouderen, Ouders, ouderschapsplan, overheidsbeleid, Participatiesamenleving, politiek, Principieel onderhandelen, privacy, Puberteit, publicaties, Rechtsstaat, Relatiebemiddeling, Relatieproblemen, Relatietherapie, Repressie, Respect, Rouwen, Rugzakje, Samengesteld gezin, Scheiden, scheiding, Schrikbewind, Schulden, Seksueel misbruik, Sociale media, Spraakmakend, Standpunten, Thuis, Toekomst, Trouwen, Uncategorized, Vakantie, vechtscheiding, Verlatingsangst, Verslaving, vreemdgaan, Waarden en normen, Wanbeleid, Wanprestatie, Werkeloos en getagged met , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s