Kind uit de Knel (3): De Therapeuten

In de twee voorgaande blogs heb ik u geïnformeerd over Kind uit de Knel. Een behandelmethode die erop gericht is om kinderen, die het slachtoffer zijn van lichamelijk en/of geestelijk huiselijk geweld, uit hun nood te helpen door hun ouders in te laten zien waarmee zij bezig zijn en wat de gevolgen daarvan voor hun kinderen zijn.
Dit kan niet zonder de juiste mensen op de juiste plaats te zetten. Vandaag de rol van de therapeuten en die van de verwijzers.

Bron: Kind uit de Knel

Inleiding
In Nederland maken per jaar ongeveer zeventigduizend kinderen het uit elkaar gaan van hun (al of niet getrouwde) ouders mee. De meeste scheidingen verlopen redelijk tot goed, bij ongeveer 30% van de scheidingen zijn er problemen rond financiën en/of ouderschapsplan. Bij 15% van deze laatste groep verloopt de scheiding zeer problematisch. Met deze groep hebben wij te maken in dit project.

De scheiding is zeer complex geworden door slepende meningsverschillen die vaak ook worden uitgevochten via mediators, advocaten en hulpverleners. Niet alleen de twee ouders, ook de familie en vrienden om hen heen, en ook scholen en andere instanties, raken betrokken in de strijd. In de loop van dit proces is veel achterdocht en wantrouwen gegroeid die het steeds moeilijker maakt tot constructieve oplossingen te komen. In deze scheidingen raken kinderen gevangen en beschadigd. Per jaar zijn ruim drieduizend kinderen slachtoffer van vechtscheidende ouders.

De methodiek ‘Kinderen uit de knel’ is ontwikkeld in Haarlem door het Lorentzhuis en het Kinder- en Jeugdtraumacentrum. Gescheiden ouders en hun kinderen lijken goed te profiteren van deze aanpak en momenteel wordt de methodiek verder omschreven en theoretisch onderbouwd. De Vrije Universiteit van Amsterdam onderzoekt de methodiek.

Kinderen uit de Knel is een groepsprogramma voor zes ouderparen en hun kinderen. De oudergroep (ex partners) komt 8 keer 2 uur bij elkaar, 1 keer per 14 dagen. In dezelfde tijd komen de kinderen in een groep bij elkaar. De ouders werken aan het doorbreken van de destructieve patronen en aan het vinden van nieuwe oplossingen voor steeds terugkerende problemen. Het welzijn van de kinderen staat hierin steeds centraal. De groepsleden blijken elkaar goed te kunnen helpen. De twee therapeuten scheppen een omgeving waarin positieve verandering mogelijk is. Zij geven informatie, opdrachten en oefeningen die ouders helpen nieuwe en constructieve stappen te maken.

De kinderen maken met elkaar films, posters, tekeningen, graffiti, theater en muziek rond het thema ‘ouders die strijden’. Ze kunnen hier ook over spreken maar het hoeft niet. Wij richten ons op de krachten van de kinderen en op het vergroten van weerbaarheid.

De kinderen presenteren aan de ouders wat ze hebben gemaakt en de ouders presenteren aan de kinderen wat ze in het project hebben geleerd en wat ze de kinderen toewensen.

Aan het eind wordt geëvalueerd en kijken we met ouders en kinderen of er nog een vervolgtraject nodig is.

Verwijzen
Verwijzers kunnen komen uit het gebied van de hulpverlening, maar ook het gebied van advocatuur, mediation of via de rechtbank.

Veel cliënten komen vrijwillig, sommigen worden min of meer verplicht door bureau Jeugdzorg, AMK of Rechtbank. De verplichting bestaat er uit dat wanneer ouders niet mee doen er andere maatregelen zullen worden genomen die ouders niet willen. Sommige ouders voelen zich dan wel gedwongen, maar wanneer zij eenmaal deelnemen raken zij bijna altijd gemotiveerd en willen ze het traject zelf voortzetten.

Mogelijk hebt u vragen over het project of u wilt cliënten verwijzen naar kinderen uit de knel. U kunt het formulier van op de website invullen en digitaal verzenden, u wordt dan binnen een week terug gemaild of gebeld door een van de therapeuten.

U kunt dan ook overleggen of de mensen die u wilt verwijzen passen binnen ons project.

Mogelijk is er een wachttijd. Wij starten minimaal drie keer per jaar een nieuwe groep. De intakes worden het heel jaar door gepland.

Ouders moeten zich beiden aanmelden. Wanneer zij het formulier inzenden worden zij spoedig gebeld om eventuele vragen te beantwoorden en de gegevens te noteren.

Na de aanmelding krijgen ouders een enveloppe met vragenlijsten opgestuurd. Wanneer alle lijsten zijn teruggestuurd, samen met een kopie van het identiteitsbewijs van ouder en kind en een goede verwijsbrief van de huisarts, worden de ouders uitgenodigd voor een eerste intake gesprek.

Voor financiering kunt u kijken bij organisatie op de website..

Vragen
Mocht u vragen hebben over het programma of over de website, dan kunt u contact met ons opnemen via het contactformulier op de website. Dit formulier is niet bedoeld voor inhoudelijke vragen over gezinnen. Het is alleen bestemd om vragen te beantwoorden die toelichting geven op de website.

Als u een vraag hebt over een gezin dat u heeft verwezen naar het Lorentzhuis of het Kinder- en Jeugdtraumacentrum en daar vragen over heeft, kan u het best de instelling persoonlijk benaderen.”

In drie stappen heb ik geprobeerd u een beeld te geven over Kind uit de Knel. Een instelling en benaderingswijze die zijn vruchten al heeft afgeworpen en waarvan u, of anderen via u, gebruik van kunt maken.
Schroom niet om hen even te bellen en u te laten informeren over vragen die nu bij u zijn opgekomen.

Copyright©oncies 2014

Over CONCIES | mediation | relatietherapie

Toen ik de overstap maakte van het onderwijs (MBO/HBO/Master) naar mediation, keerde ik terug naar mijn innerlijke roots, mijn 'natuurlijk zijn’, naar het werk dat bij mij hoort. Ik ben een mens die mediation van nature in zich heeft en die geen gebruik maakt van aangeleerde trucjes of gedragingen. En als ik terugkijk op mijn leven, dan heb ik ook altijd wel die rol vervuld. Natuurlijk kan ook ik goed ruzie maken. En ook daarbij ben ik altijd op zoek naar een oplossing die voor de ander en mij van belang is. Vanuit mijn psychologie- (HBO) en psychiatrie-achtergrond (werkervaring en langdurig les geven), ben ik breed inzetbaar en deskundig op het gebied van de DSM-5 (o.a. autisme, ADHD, ADD, PDD-NOS, persoonlijkheidsstoornissen). Ik heb de Master Mediation afgerond en ben in de volgende werkvelden van mediation werkzaam/gespecialiseerd: > FAMILIEMEDIATOR > ARBEIDSMEDIATOR Kortom, u kunt mij benaderen voor de volgende mediations: - FAMILIE/SCHEIDING - ARBEIDGERELATEERDE ZAKEN - GEZONDHEIDGERELATEERDE ZAKEN - JEUGDZORG - ONDERWIJS Naast als mediator ben ik werkzaam als relatietherapeut. Als relatietherapeut help ik stellen hun relatie te herstellen of helder te krijgen hoe de toekomst van hun relatie er uit ziet. Daarbij maak ik gebruik van onder meer Transactionele Analyse, systeemtherapie, gedragstherapie en mijn deskundigheid op het gebied van de DSM-5, de anatomie/fysiologie, pathologie, psychiatrie, psychologie en sociologie. Ik heb er niet voor niets jarenlang les in gegeven. Met enige regelmaat draag ik, als deskundige op het gebied van mediation en relatietherapie, bij aan radioprogramma's van BNR-nieuwsradio en (sinds 2016) RTVNH. Erg leuk om te doen. Goede voorlichting kan nooit kwaad. Nieuwsgierig naar meer informatie? Ga dan naar mijn website: www.concies.nl
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s