De belangen van ouders of van kinderen

Wat is eigen belang en wat is het belang van de kinderen?
De wetgever is hierover duidelijk. Bij een echtscheiding gaat het primair om de belangen van het kind. De universele rechten van het kind staan hiervoor model.
Toch zijn er ouders die menen zich daaraan te kunnen onttrekken.

Een van die ouders, die ik had in een echtscheidingszaak, meende dat het heel normaal zou zijn voor de kinderen wanneer zij zou verhuizen van Schagen naar Venlo, een afstand van circa 250 km., met een reistijd van krap 2,5 uur. Daarbij ging zij ervan uit dat de kinderen bij haar zouden gaan wonen na de echtscheiding.
Dat de vier kinderen, tussen de 2 en 10 jaar oud, er baat bij zouden hebben wanneer zij met haar mee verhuisden. De vader kon de kinderen net zo vaak zien als hij maar wenste. Zij zou hem dan tegemoet rijden en de kinderen ergens halverwege aan hem overdragen.

De moeder had hiervoor de volgende motieven:
1) Zij voelde zich onveilig in Schagen, omdat zij door familie werd bedreigd (fysiek en emotioneel).
2) Zij dacht in Venlo eerder een kans op werk te maken.
3) De grootouders hadden losse handjes en zouden haar kinderen slaan (waren ook oppas).
Wat zij niet nader benoemde was het feit dat haar nieuwe relatie in Venlo woonde.

De wetgever heeft hier een aantal artikelen aan besteed in het Familierecht.
Zo dienen de ouders (in niet juridische taal):
1) de kinderen in staat te stellen een goede band met de andere ouder te kunnen houden.
2) de kinderen de mogelijkheid te bieden het contact met de grootouders te houden.

Wat maakt deze casus bijzonder?
Allereerst gaat het hier om vier kinderen, waarvan de oudste drie DSM-V gediagnostiseerd zijn. Alle drie de kinderen functioneren beperkt en zijn bekend met een milde tot ernstige vorm van autisme. Alleen het jongste kind heeft geen herkenbare kenmerken van gedragingen in het autistisch spectrum (ASS).
De oudste heeft bijzondere regelingen met betrekking tot de algemene opvang, school en buitenschoolse zorg.
Een grote verandering in de persoonlijke levenssfeer leidt tot het uit evenwicht raken van het functioneren van dit kind, wat al niet bijzonder hoog is.

De vrouw zit in de bijstand en heeft economische belangen wanneer zij in die omgeving een goedbetaalde baan zou kunnen krijgen.
Maar ook de aanwezigheid van de nieuwe partner kan een bepalende factor zijn.

Primair staan echter de belangen van het kind, in deze casus de kinderen, op het spel. Zij hebben er geen enkel belang bij om te verhuizen naar Venlo. In Schagen zijn alle voorzieningen beschikbaar en kunnen zij, zij het onder goede en strikte begeleiding, activiteiten ondernemen. Een verhuizing zou deze stabiele omgeving wegnemen en de kinderen uit balans brengen. De moeder kan daarom niet zomaar verhuizen.

Geen eenvoudige situatie, maar zeker op te lossen. En dat is ook gebeurd. De moeder is alleen verhuisd en heeft een omgangsregeling. Daarvoor komt zij, om de week, het weekend naar Schagen en verblijft zij bij familie. Samen met haar kinderen.

Copyright©️oncies 2018

Over CONCIES | mediation | relatietherapie

Toen ik de overstap maakte van het onderwijs (MBO/HBO/Master) naar mediation, keerde ik terug naar mijn innerlijke roots, mijn 'natuurlijk zijn’, naar het werk dat bij mij hoort. Ik ben een mens die mediation van nature in zich heeft en die geen gebruik maakt van aangeleerde trucjes of gedragingen. En als ik terugkijk op mijn leven, dan heb ik ook altijd wel die rol vervuld. Natuurlijk kan ook ik goed ruzie maken. En ook daarbij ben ik altijd op zoek naar een oplossing die voor de ander en mij van belang is. Vanuit mijn psychologie- (HBO) en psychiatrie-achtergrond (werkervaring en langdurig les geven), ben ik breed inzetbaar en deskundig op het gebied van de DSM-5 (o.a. autisme, ADHD, ADD, PDD-NOS, persoonlijkheidsstoornissen). Ik heb de Master Mediation afgerond en ben in de volgende werkvelden van mediation werkzaam/gespecialiseerd: > FAMILIEMEDIATOR > ARBEIDSMEDIATOR Kortom, u kunt mij benaderen voor de volgende mediations: - FAMILIE/SCHEIDING - ARBEIDGERELATEERDE ZAKEN - GEZONDHEIDGERELATEERDE ZAKEN - JEUGDZORG - ONDERWIJS Naast als mediator ben ik werkzaam als relatietherapeut. Als relatietherapeut help ik stellen hun relatie te herstellen of helder te krijgen hoe de toekomst van hun relatie er uit ziet. Daarbij maak ik gebruik van onder meer Transactionele Analyse, systeemtherapie, gedragstherapie en mijn deskundigheid op het gebied van de DSM-5, de anatomie/fysiologie, pathologie, psychiatrie, psychologie en sociologie. Ik heb er niet voor niets jarenlang les in gegeven. Met enige regelmaat draag ik, als deskundige op het gebied van mediation en relatietherapie, bij aan radioprogramma's van BNR-nieuwsradio en (sinds 2016) RTVNH. Erg leuk om te doen. Goede voorlichting kan nooit kwaad. Nieuwsgierig naar meer informatie? Ga dan naar mijn website: www.concies.nl
Dit bericht werd geplaatst in Alledaags, Anti-sociaal, arbeidsbemiddeling, Arbeidsmarkt, Arbeidsrisico's, ASS, Autisme, Belangen, Bemiddeling, Co-ouderschap, conflict, convenant, echtscheiding, Eenoudergezin, Familieconflict, Familiezaken, Gedragsproblemen, Geweld, Gezin, Huiselijk geweld, Huwelijk, Informatief, Integriteit, Intimidatie, Intimiteit, Jeugdbescherming, Jeugdzorg, Juridisch, kinderbelangen, Kindgebonden budget, maatwerk, Machtsmisbruik, Mantelzorg, Mediation, onderwijs, Ontslag, Ouders, ouderschapsplan, Rechtsstaat, Relatiebemiddeling, Relatieproblemen, Respect, Rugzakje, scheiding, Spraakmakend, Standpunten, Thuis, Toeslagen, Trouwen, Uitkeringen, Uncategorized, UWV, vechtscheiding, vreemdgaan, Werkgever, Werknemer, zorg en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s