Wist u dat u beter kunt gaan wandelen dan hardlopen als u gezond wenst te bewegen?

In de media wordt veel aandacht besteed aan gezond leven. En dan vooral aan de combinatie voeding en bewegen. Uiteraard springen andere sectoren daar graag op in. Waar geld te verdienen is, is er aandacht voor de gezondheid. Onderzoek heeft ondertussen uitgewezen dat u op een heel goedkope manier flink aan uw gezondheid kunt werken als het om bewegen gaat.

*

Citaat:

Wandelen is goed voor de gezondheid. Het is goed voor je hart en je longen, maar ook voor je botten en je spieren. Bovendien heeft het een positieve effect op je gemoedstoestand. Door de natuurlijke beweging is de kans op blessures klein omdat wandelen de gewrichten minimaal belast, zonder schoksgewijze belasting zoals bij hardlopen.

*

  • Wandelen gezonder dan hardlopen

Wandelen is gezonder voor je dan hardlopen. In een onderzoek van 6 jaar werden de resultaten van ruim 33.000 hardlopers en 15.000 wandelaars tussen de 18 tot 80 jaar met elkaar vergeleken. Uit dit onderzoek bleek dat hardlopen de kans op een hartziekte terugbrengt met 4,5%, terwijl wandelen 9,3% minder kans op een hartziekte geeft.

De kans op hoge bloeddruk loopt bij hardlopen 4,2% terug en 7,2% bij wandelen. Vrijwel dezelfde cijfers komen naar voren bij de kans op hoog cholesterol.

*

  • Wat maakt wandelen zo gezond?

Het staat wetenschappelijk vast dat je dagelijks moet proberen om minimaal een halfuurtje te bewegen of te sporten.

1. Wandelen gezond voor je botten

Wanneer je regelmatig wandelt, versterk je je botten en bouw je zelfs extra botmassa op. Onze botten bestaan uit levend weefsel dat voortdurend wordt afgebroken en aangemaakt. Als het goed is, is er een evenwicht tussen de afbraak van oud botweefsel en de aanmaak van nieuw. Worden er naar verhouding te weinig nieuwe botcellen aangemaakt, dan verliest het bot aan stevigheid en ontstaat osteoporose. Dat proces komt onafwendbaar met de ouderdom, echter door je botten goed te belasten kunnen onze botten langer op sterkte blijven.

2. Wandelen zorgt voor steviger kraakbeen

Kraakbeen is het elastische weefsel tussen onze botten dat onder andere zorgt voor een glijvlak en de schokdemping en dat bestaat uit cellen gevuld met water die door beweging worden vol- en leeggepompt. Wanneer kraakbeen niet belast wordt dan verliest het water en wordt het dunner. Om gewrichten goed te laten werken, moet de laag kraakbeen dik en stevig zijn, anders kun je last van je gewrichten krijgen.

3. Wandelen goed voor je spieren

Wandelen is goed voor de spieren, en is ook gezond voor de hartspier. Bij mensen die weinig lichaamsbeweging krijgen, wordt de hartwand dunner en het hart kleiner: het verliest vermogen. Wanneer het hart weinig te doen krijgt, gaat het lichaam geen energie besteden aan het onderhouden ervan. Zodra het hart weer wordt belast, wordt het steviger en neemt het vermogen weer toe. Om ons hart te belasten, zijn ook andere soorten inspanning goed, maar het aardige van wandelen is nu juist dat het ook ook de botten belast.

4. Wandelen gezond voor luchtwegen, hart en bloedvaten

Het zal niemand verbazen dat lange wandeltochten goed zijn voor je uithoudingsvermogen; je traint hiermee je longcapaciteit om zuurstof zo goed mogelijk op te nemen en te transporteren via het hart en bloedvaten. Regelmatig wandelen is daarom ook goed voor hart en bloedvaten. Bij een dagelijkse wandeling van een halfuur zorg je ook nog eens voor een lagere bloeddruk en cholesterolgehalte.

5. Wandelen verkleint de kans op diabetes

Dagelijkse lichaamsbeweging verkleint de kans op het krijgen van diabetes type 2. En als je diabetes hebt, verkleint het de kans op lichamelijke gevolgen van diabetes. Wandelen in een afwisselend tempo met variërende intensiteit is beter voor je bloedsuiker dan telkens hetzelfde ommetje maken. Het verbetert de gevoeligheid voor insuline, zonder dat het lichaam ineens minder insuline aan gaat maken. Dit betekent dat je over het algemeen een betere bloedsuikercontrole krijgt. In de toekomst moet nog worden uitgezocht of interval-wandelen ook zorgt voor betere gezondheidsuitkomsten op de lange termijn.

6. Door wandelen efficiënter afvallen

Wandelen helpt in de strijd tegen overgewicht. Laag-intensieve bezigheden zoals wandelen, zijn efficiënter in het verbranden van vet dan explosieve sporten waarbij we in korte tijd veel energie moeten leveren, zoals hardlopen. Wandelen vergt ongeveer 5 tot 6 kilocalorieën energie per minuut en 2/3 daarvan wordt geleverd uit de verbranding van vet. Verbranding van een kilo lichaamsvet levert ongeveer 7000 kilocalorieën, dus met zo’n dertig uur wandelen ben je een kilo kwijt. Wie een half uur per dag wandelt kan dus gewicht verliezen zonder erg veel extra inspanning.

7. Wandelen is goed voor je humeur

Er zijn studies waaruit blijkt dat wandelen de concentratie, het denkvermogen en/of het geheugen verbetert. Helaas blijken deze onderzoeken omstreden. Wat wandelen wel doet is je stemming verbeteren. Dat geldt overigens voor lichaamsbeweging in het algemeen.

*

Conclusie

Dagelijks wandelen, levert een verbetering van de gezondheid op. Wandelen heeft een heilzame werking op lichaam en geest; het verbetert je bloedcirculatie, je ademhaling, je zuurstofopname, je glucosehuishouding, je spijsvertering, je vetverbranding, je algemene conditie, je evenwicht en je immuunsysteem; verlaagt je bloeddruk; zorgt voor de aanmaak van vitamine D (dankzij het zonlicht buiten); stimuleert je hersenactiviteit, de aanmaak van nieuwe hersencellen en de verbinding tussen hersendelen.

Daarnaast is het zo dat als je regelmatig wandelt, dan voel je jezelf fitter, sterker en energieker. Daarbij heb je minder kans op: overgewicht, diabetes mellitus type 2, hart- en vaatziekten, bot- en gewrichtsontstekingen, osteoporose (botontkalking), bepaalde vormen van kanker, bepaalde hersen- en longaandoeningen, geestelijke stress, slapeloosheid, angst en depressie.

Einde citaat

Bronnen: kwbn.nl, diabetesfonds.nl en hartstichting

*

Copyright©️oncies 2018

Over Kávéël Mediation & Relatietherapie

Op 1 januari 2024 ben ik gestopt met mijn bedrijf CONCIES mediation & relatietherapie. Niet omdat ik het niet meer leuk vind, maar omdat ik twee dagen daarvoor 67 ben geworden. Een mooi moment om het wat rustiger aan te gaan doen en dan is het verstandiger om te stoppen met mijn bedrijfje. Het begon allemaal zo: Toen ik in 2008/2009 de overstap maakte van het onderwijs (MBO/HBO/Master) naar mediation, keerde ik terug naar mijn innerlijke roots, mijn 'natuurlijk zijn’, naar het werk dat bij mij hoort. Ik ben een mens die mediation van nature in zich heeft en die geen gebruik maakt van aangeleerde trucjes of gedragingen. En als ik terugkijk op mijn leven, dan heb ik ook altijd wel die rol vervuld. Daarbij merk ik dat ik vooral een Rogeriaanse/humanistische basisvisie heb. Oftewel: ik ga uit van de mens in al zijn verscheidenheid, en het is niet aan mij om daarover te oordelen. Natuurlijk kan ook ik goed ruzie maken. Echter, ook daarbij ben ik altijd op zoek naar een oplossing die voor de ander en mij van belang en aanvaardbaar is. Maar ik ben absoluut niet Roomser dan de paus. Dus ook ik vlieg wel eens uit de bocht. Vanuit mijn psychologie- (HBO) en psychiatrie-achtergrond (werkervaring en langdurig les geven), ben ik breed inzetbaar en deskundig op het gebied van de DSM-5 (o.a. autisme, ADHD, ADD, PDD-NOS, persoonlijkheidsstoornissen). Ik heb de Master Mediation afgerond (thesis: Scheiden en relatieproblemen bij Moslims) en ben in de volgende werkvelden van mediation werkzaam/gespecialiseerd: > FAMILIEMEDIATOR > ARBEIDSMEDIATOR Naast als mediator ben ik inmiddels een kleine 16 jaar werkzaam als relatietherapeut. Als relatietherapeut help ik stellen hun relatie te herstellen of helder te krijgen hoe de toekomst van hun relatie er uitziet. Daarbij maak ik gebruik van onder meer de Transactionele Analyse, Systeemtherapie, Gedragstherapie en mijn deskundigheid op het gebied van de DSM-5, de anatomie/fysiologie, pathologie, psychiatrie, psychologie en sociologie. Opnieuw: Ik heb er niet voor niets jarenlang les in gegeven. Mogelijk kan ik nog iets voor u betekenen. Schroom niet om contact met mij op te nemen. Nieuwsgierig naar meer informatie? Mail mij: kaveel@kpnmail.nl
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Plaats een reactie