Het is nooit te laat

Drie jaar lang had zij, bijna dagelijks, het parkeerterrein bij Kootwijk bezocht. Drie jaar lang had zij met enige regelmaat daar een man opgepikt om intiem mee te zijn. Niet dat zij met hen had geneukt. Nee, ze had zich laten strelen en zoenen en zij had de mannen handmatig tot een hoogtepunt laten komen. Met een paar van hen was zij nog altijd goed bevriend.

*

Met hen besprak ze af en toe hoe het met haar ging en dat zij zich steeds meer bewust was geworden van wat zij tijdens haar huwelijk had gemist. Haar man was, kort voordat zij de parkeerplaats was gaan bezoeken, overleden aan kanker. Met hem had zij de laatste vijftien jaar geen seks meer gehad en bovendien had zich dit daarvoor altijd beperkt tot de missionarishouding. Niets meer, maar ook niets minder. Voor zover zij zich kon herinneren was zij ook nooit klaargekomen. Ze waren onbewust kinderloos gebleven, mede doordat er niet zo heel veel aan seks werd gedaan.

*

Op een bepaald moment was het haar overkomen. Ze begon slapeloze nachten te krijgen doordat zij over gebeurtenissen begon te dromen. Eerst waren deze nog vaag en abstract geweest, maar ze was zich er steeds meer bewust van geworden dat zij werd teruggeworpen in de tijd. Herinneringen die zij dacht ver weg te hebben gestopt kwamen steeds explicieter naar boven. Tot zij zich op een dag realiseerde dat zij elke dag huilend wakker werd. Zich angstig begon te voelen en steeds meer mannen aansprak op de parkeerplaats. Aandacht wilde zij. Geen seksuele aandacht, maar intimiteit. Platonisch, geen gedonder aan haar lijf. Haar lichaam schreeuwde ook ‘NEE’ als mannen aan haar wilden zitten. Ook al daagde zij hen hiertoe uit, ze hadden haar met geen vinger aan te raken. Als zij hen met haar meenam naar haar huis, dan kleedde zij zich uit. Ging naakt met de mannen op haar bed zitten en wilde alleen maar zoenen en gestreeld worden. Maar wilden de mannen meer, dan mochten zij blij zijn dat zij hen niet naakt op straat zette. Maar ze moesten meteen vertrekken.

*

Met haar man had de seks niet veel voorgesteld. Zodra hij haar probeerde te penetreren verkrampte zij en kon hij niet verder in haar komen. Maar het was voor hem voldoende geweest. Nu hij er niet meer was, wilde zij eigenlijk wel meer voelen, maar niet van een man. Een vriendin had voor haar een dildo/vibrator gekocht, maar die was ‘te groot’ geweest. Daarom had zij voor haar een dunner en kleiner exemplaar gekocht en die kon net naar binnen. Maar nog steeds voelde het niet perfect als zij met het apparaat tot een orgasme probeerde te komen. Soms lukte dat, maar dan voelde zij zich daarna vies en verdorven.

En nu kwamen de herinneringen naar boven. “Weet u, en nu moet u mij niet uitlachen, ik ben op heel jonge leeftijd meerdere malen door verschillende mannen, verkracht. Ik heb ontdekt dat alle gevoelens uit die tijd steeds vaker en ook heftiger naar boven komen. Raar he?” Terwijl ze dit zegt kijkt zij mij lachend aan. Ondertussen beginnen de tranen over haar wangen te rollen. “Stom ook. Ik moet er steeds meer om huilen. En waarom? Ik ben 69 jaar en het is al zo’n 60 jaar geleden gebeurd. Dan verwacht je toch dat het er niet meer toe doet? Dan hoef je er toch niet meer zo emotioneel om te worden. Ouwe doos dat ik ben. Maar ik ben blij dat ik het eindelijk aan iemand kan vertellen. Ik ga sinds een paar weken naar een psycholoog. Die gaat dan heen en weer met een stokje met een balletje erop. Vertelt mij mijn verhaal en stelt dan plotselng vragen over wat er is gebeurd. Raar gedoe allemaal. Ik word er alleen maar emotioneler door en huil dagen achter elkaar. Ja, ik ben een raar mens hoor. Ik ben al eens eerder bij een mannelijke psycholoog geweest, maar die moest ik niet. Ik heb hem verrot gescholden en ben meteen weer weggegaan. En tegenover deze ben ik ook niet echt aardig geweest. De eerste keer vroeg ze of ik ook koffie wilde en toen heb ik haar alleen maar ‘NEE” toegebeten. Dat deed ik ook toen ze mij daarna thee en water aan had geboden. Ik heb toen gezegd: ‘Ik moet helemaal niets van jou’. Best onaardig, want ze is eigenlijk best aardig. Wel raar hè. Ben je al zo oud en dan gebeurt er dit met je? Oja, en ik ga nog steeds naar de parkeerplaats. Weet je? Er was een keer een man en die zei tegen mij: ‘Zal ik je even beffen’. Ik wist niet eens wat het was! Ben je bijna 70 jaar oud en dan weet je nog niet eens wat dat is. Gelukkig wist ik wel wat ik niet wilde, dus heb ik hem meteen de deur uit gezet. Een keer heeft een man een vinger in mij gestoken, maar dat deed mij veel te veel pijn. Hij deed het eerst heel zachtjes, maar toen hij het harder ging doen, moest hij stoppen. daarna mocht niemand meer in mij. Weet je, ik ben een keer weggelopen van huis. Toen hebben ‘ze’ mij opgepakt, de politie, en ben ik naar een afdeling in Ermelo gebracht. Ze zeiden dat dit was omdat er nergens anders plaats was voor mij. Mijn vader is mij toen komen ophalen, maar die kreeg mij niet mee. Ze zeiden tegen hem dat hij afstand van mij had gedaan en dat ik er zo slecht aan toe was dat ik beter daar kom blijven. Toen heeft hij de directeur gesproken en mocht ik daarna mee naar huis. Daar werd ik toen weer misbruikt. Ik heb toen gewacht totdat ik oud genoeg was, leerde mijn man kennen (die was jaren ouder) en ben met hem meegegaan. Ook hij was geen lievertje, hoor….”

*

Waarom het verhaal over deze vrouw? Omdat zij een voorbeeld is van wat seksueel geweld met een kind kan doen. Omdat zij een voorbeeld is van hoelang het kan duren voordat de gevolgen van een dergelijk trauma zich openlijk tonen. Mogelijk hebben de gevolgen zich tijdens haar huwelijk al wel getoond, maar is daar verder nooit aandacht aan besteed. Het gegeven dat haar man haar nooit heeft kunnen penetreren kan duiden op vaginisme. Dat zou ook de verklaring kunnen zijn voor de te grote dildo/vibrator. En nu loopt zij bij een psycholoog, omdat een buurman (met wie zij openlijk was gaan praten over haar dromen en verdriet) haar had geadviseerd om naar de huisarts te gaan. En de huisarts had haar doorverwezen naar een psycholoog. en daar volgt zij nu EMDR, wat lijkt aan te slaan.

*

Deze casus is een voorbeeld dat door een vrouw aan mij is verteld. Maar het had ook een man kunnen zijn. Waar het om gaat is, wanneer u zich op enigerlei wijze herkent in dit verhaal, dat u zich kunt bezinnen op de vraag: Wanneer ga ik hulp vragen om mijn trauma te verwerken? Want daarvoor is het nooit te laat.

*

Copyright©️oncies 2018

Over CONCIES | mediation | relatietherapie | onderwijsdiensten

Toen ik de overstap maakte van het onderwijs (MBO/HBO/Master) naar mediation, keerde ik terug naar mijn roots, mijn persoonlijke ‘zijn’, in het werk dat bij mij hoort. Ik ben een mens die mediation van nature in zich heeft en geen gebruik maakt van aangeleerde trucjes of gedragingen. En als ik terugkijk op mijn leven, dan heb ik ook altijd wel die rol vervuld. Natuurlijk kan ook ik goed ruzie maken. En ook daarbij ben ik altijd op zoek naar een oplossing die voor de ander en mij het beste is. Tijdens mijn werk als mediator ben ik, als vanzelf, steeds vaker ook relatietherapieën gaan doen. Dat doe ik de laatste jaren zelfs meer dan mediation (gemiddeld 35 per jaar). En alle mensen, nou ja alle, laat ik zeggen: ruim 99,5% van mijn cliënten is enthousiast en 97,5% is zeer tevreden over mijn werk voor hen. En daar gaat het uiteindelijk om. Ik ben een MfN-Registermediator, was een rechtbankmediator, en werkte op basis van toevoeging (vaak op verzoek van het Juridisch Loket). Maar de baten dekten niet langer de kosten. Tja, en ook mijn brood smaakt beter met een laagje boter en beleg. Vanuit mijn psychologie- (HBO) en psychiatrie-achtergrond (werkervaring en langdurig les geven), ben ik breed inzetbaar en deskundig op het gebied van de DSM-5 (o.a. autisme, ADHD, ADD, PDD-NOS, persoonlijkheidsstoornissen). Bovendien heb ik post-HBO neurologie gestudeerd. Ik heb de Master Mediation afgerond en ben in de volgende werkvelden van mediation werkzaam/gespecialiseerd: > FAMILIEMEDIATOR (MfN) > ARBEIDSMEDIATOR (MfN) Kortom, u kunt mij benaderen voor de volgende mediations: - FAMILIE/SCHEIDING - ARBEIDGERELATEERDE ZAKEN - GEZONDHEIDGERELATEERDE ZAKEN - JEUGDZORG - ONDERWIJS - EXPAT Naast als mediator ben ik ook werkzaam als relatietherapeut. Als relatietherapeut help ik stellen hun relatie te herstellen of helder te krijgen hoe de toekomst van hun relatie er uit ziet. Daarbij maak ik gebruik van onder meer Transactionele Analyse, systeemtherapie, gedragstherapie en mijn deskundigheid op het gebied van de DSM-5, de anatomie/fysiologie, pathologie, psychiatrie, psychologie en sociologie. Ik heb er niet voor niets jarenlang les in gegeven. Met enige regelmaat draag ik, als deskundige op het gebied van mediation en relatietherapie, bij aan radioprogramma's van BNR-nieuwsradio en (sinds 2016) RTVNH. Erg leuk om te doen. Goede voorlichting kan nooit kwaad. Nieuwsgierig naar meer informatie? Ga dan naar mijn website: www.concies.nl Mijn levensmotto: Wat niet gezegd wordt, bestaat niet.
Dit bericht werd geplaatst in Affectieve relatie, Agressie, Alledaags, Angst, Balans, Belangen, Bevrijding morele lasten, Bezorgdheid, Boosheid, Compensatie, Depressiviteit, Eenzaamheid, Ergernissen, Familieleed, Frustraties, Gedragsproblemen, Geestelijk lijden, Geweld, Gezin, gezondheidszorg, Huiselijk geweld, Huwelijk, Informatief, Integriteit, Intimidatie, Intimiteit, Irritaties, Jeugdbescherming, Kanker, kinderbelangen, Kinderen, Kindermisbruik, Kwaliteit van leven, Lichamelijk lijden, Maagdelijkheid, Machtsmisbruik, Medisch handelen, Normen en waarden, Obsessief gedrag, Passief geweld, Politie, Psychologische ontwikkelijk, Psychosociale ontwikkeling, Puberteit, Repressie, Respect, Rouwproces, Rugzakje, Seks, Seksdating, Seksueel misbruik, Seksuele ervaring, Seksverslaving, Slapeloosheid, Sociaal lijden, Spraakmakend, stress, Teleurstelling, Therapie, Toekomst, Veiligheid, Verlatingsangst, verlies, Verslaving, Volwassenheid, Vreemdelingen, Vrouwenrechten, Waanzin, Waarden en normen en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s