Autisme, zo gemakkelijk uitgesproken, zo uitgesproken gemakkelijk.

In mijn praktijk kom ik vrij regelmatig cliënten tegen die in hun gedrag overduidelijk kenmerken vertonen die tot het autistisch spectrum (DSM5) behoren. Maar dat geeft mij nog niet de autoriteit om hen daarop te diagnostiseren. Wat gebeurt er dan wel?

*

Met name tijdens scheidingsmediations en relatiebemiddelingen (relatietherapie), maar ook bij situaties als arbeidsmediations Bij voortdurende problemen op de werkvloer, blijkt vaak, dat de (arbeids-/liefdes-)relatie al jaren te lijden heeft gehad onder de druk die het gedrag van een van de partners daarop legt. Gedrag dat totaal niet in relatie wordt gebracht met een vorm van autisme. Hoe bizar dit gedrag soms ook kan zijn geweest.

Niet zelden merk ik de kenmerken van gedrag in het autistisch spectrum bij de eerste kennismaking al op. De wijze waarop een hand wordt gegeven of hoe er over de situatie wordt gedacht en gesproken. Zo’n indruk laat ik echter meteen weer los. Dat iemand zich anders gedraagt dan anderen wil nog niet zeggen dat daar een beoordeling door mj op kan worden gegeven.

In de loop van de eerstvolgende gesprekken laat ik mijn eerste indruk voor wat die is. Pas wanneer de persoon in kwestie meer autistisch gerelateerd gedrag laat zien en zelf begint over de vraag ‘Waarom de dingen gaan zoals zij gaan”, en aangeeft daar ook in het sociale leven hinder van te ondervinden, ga ik nadenken over de mogelijkheden die beschikbaar zijn. Maar nog steeds benoem ik alleen het gedrag en spreek ik de link nog niet uit.

Opvallend is dat er dan door cliënten wordt gesproken over de mogelijkheid dat hier sprake kan zijn van een vorm van autisme. Ze zetten dan zelf de kenmerken op een rij. De rechtlijnigheid in het functioneren, de problemen in het onderhouden van vriendschappelijke of functionele (arbeids-)relaties (ook al lijken die ogenschijnlijk goed te zijn), de problemen met de partner die maar niet doet wat volgens de logica hoort te worden gedaan, het gemis aan inlevend (empatisch) vermogen (totale absentie daarvan), het wonderbaarlijke vermogen om ingewikkelde rekenmodellen toe te passen alsof het basisschoolrekenen betreft, de perfecte omgang met specifieke collega’s die wel zijn te overtuigen van het expliciete gelijk in de logica die daarmee samenhangt, de problemen met de kinderen…..

Het afwijken van het gedrag bij de liefdespartner wordt zelden onderkend. Hij/zij is bijna altijd al zo geweest. De verbazing over het sociaal gewenste gedrag uit de beginperiode van de relatie. Hoe de ander het verwachte gedrag had gekopieerd, en met heel veel moeite heeft kunnen vasthouden.

Nadat is vastgesteld dat er inderdaad sprake is van een diagnose in het autistisch spectrum, valt er vaak een last van de schouders. Er is weer energie om samen de relatie af te ronden of hieraan samen inhoud te geven. De toekomst ziet er anders uit, het perspectief is helder. Samen verder, maar dan op ieders eigen manier. Of dat nu met of zonder relatie is. Ieder heeft zijn eigen manier van leven. Daar is niets mis mee.

*

Nee, bij mij is autisme alles behalve gemakkelijk uitgesproken en verre van uitgesproken gemakkelijk uit te spreken. Autisme zet vaak levens op hun kop, ontwricht relaties en vraagt maximale trouw en ruimhartigheid van beide partners. En dat is niet niks.


Copyright©oncies 2018

Over CONCIES | mediation | relatietherapie

Toen ik de overstap maakte van het onderwijs (MBO/HBO/Master) naar mediation, keerde ik terug naar mijn innerlijke roots, mijn 'natuurlijk zijn’, naar het werk dat bij mij hoort. Ik ben een mens die mediation van nature in zich heeft en die geen gebruik maakt van aangeleerde trucjes of gedragingen. En als ik terugkijk op mijn leven, dan heb ik ook altijd wel die rol vervuld. Natuurlijk kan ook ik goed ruzie maken. En ook daarbij ben ik altijd op zoek naar een oplossing die voor de ander en mij van belang is. Vanuit mijn psychologie- (HBO) en psychiatrie-achtergrond (werkervaring en langdurig les geven), ben ik breed inzetbaar en deskundig op het gebied van de DSM-5 (o.a. autisme, ADHD, ADD, PDD-NOS, persoonlijkheidsstoornissen). Ik heb de Master Mediation afgerond en ben in de volgende werkvelden van mediation werkzaam/gespecialiseerd: > FAMILIEMEDIATOR > ARBEIDSMEDIATOR Kortom, u kunt mij benaderen voor de volgende mediations: - FAMILIE/SCHEIDING - ARBEIDGERELATEERDE ZAKEN - GEZONDHEIDGERELATEERDE ZAKEN - JEUGDZORG - ONDERWIJS Naast als mediator ben ik werkzaam als relatietherapeut. Als relatietherapeut help ik stellen hun relatie te herstellen of helder te krijgen hoe de toekomst van hun relatie er uit ziet. Daarbij maak ik gebruik van onder meer Transactionele Analyse, systeemtherapie, gedragstherapie en mijn deskundigheid op het gebied van de DSM-5, de anatomie/fysiologie, pathologie, psychiatrie, psychologie en sociologie. Ik heb er niet voor niets jarenlang les in gegeven. Met enige regelmaat draag ik, als deskundige op het gebied van mediation en relatietherapie, bij aan radioprogramma's van BNR-nieuwsradio en (sinds 2016) RTVNH. Erg leuk om te doen. Goede voorlichting kan nooit kwaad. Nieuwsgierig naar meer informatie? Ga dan naar mijn website: www.concies.nl
Dit bericht werd geplaatst in ADHD, Afscheid, Agressie, Alledaags, Angst, Anti-sociaal, Asperger, ASS, Autisme, Balans, Belangen, Bemiddeling, BJZ, Co-ouderschap, Competenties, Complexe echtscheiding, Complexe scheiding, conflict, convenant, Dating, Diagnose, DSM-5, echtscheiding, Eenoudergezin, Escalatie, Familieconflict, Familieleed, Familiezaken, Gedragsproblemen, Geloofsovertuiging, Geregistreerd partnerschap, Geweld, Geweldloos, Gezin, gezondheidszorg, Huiselijk geweld, Huwelijk, Informatief, Integriteit, Intimidatie, Intimiteit, Jeugdbescherming, Jeugdzorg, Juridisch, kinderbelangen, Kinderen, Kwaliteit van leven, Kwaliteit van zorg, maatwerk, Machtsmisbruik, Mediation, Onderhandelingen, Ouderen, Ouders, ouderschapsplan, Participatiesamenleving, Persoonsgebonden budget, Principieel onderhandelen, privacy, Puberteit, publicaties, Relatiebemiddeling, Relatieproblemen, Relatietherapie, Repressie, Respect, Rouwen, Rugzakje, Samengesteld gezin, Scheiden, scheiding, Schulden, Seks, Sociaal Juridische Dienstverlening, Sociale media, Spraakmakend, Standpunten, Terreur, Therapie, Thuis, Toekomst, Trainer/coach, Trainingen, Trouwen, Uncategorized, Vakantie, vechtscheiding, Verslaving, Voortplanting, vreemdgaan, Waarden en normen en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s