Een symbiose of een leven tussen hoop en vrees

Soms is het knap lastig om de relatie in stand te houden. Zeker wanneer je al vele jaren daar je twijfels over hebt en dit niet onder stoelen of banken steekt. Wanneer er dan ook nog eens levensveranderende gebeurtenissen je pad kruisen, dan is de hel op aarde losgebarsten.
Zo ook een echtpaar dat tegenover ons staat op de camping.

*

Het verhaal
Gerben is een man van 52 jaar en zijn vrouw Janneke is 8 jaar jonger. Gerben is een forse man. Janneke is uitermate tenger, op het breekbare af.
Gerben is een binnenvetter, Janneke gooit er te pas en te onpas alles uit. Gerben drinkt zich tenminste twee keer in de week naar het niveau van daarna-niets-meer-kunnen-herinneren. Janneke steekt de ene sigaret met de andere aan. Gerben maakt steeds ‘grapjes’ over de relatie. Met name hoelang het nog gaat duren voordat die voorbij is. Janneke bazuint rond dat zij zich geen bestaan zonder Gerben kan voorstellen. Eigenlijk zijn zij hierover even serieus.
Samen hebben zij twee kinderen, de oudste een meisje (16), de jongste een knul (13).
Gerben en Janneke delen hun dagendurende ruzies en meningsverschillen met iedereen die het maar wil weten en vinden elkaar in de vraag: “Ik snap het echt niet, maar er is blijkbaar ergens iets waardoor we van elkaar houden?”

Onlangs heeft Gerben een fikse klap te verduren gekregen. Of eigenlijk twee klappen. De eerste klap was het faillisement van zijn schildersbedrijf. De tweede was een hartstilstand, bij toeval tijdens het draaien van een ECG in het ziekenhuis. Hij had zich net gemeld op de polikliniek vanwege aanhoudende benauwdheid, druk op de borst en pijn tussen zijn schouderbladen. Nog dezelfde dag werden al zijn kransslagaders vervangen en by-passes aangelegd.
Vanmiddag verscheen Gerben weer op de camping, vijfentwintig kilogram lichter en nog steeds wat wiebelig op de benen. Alles bij elkaar had hem zoveel energie gekost, dat hij zich nu nog altijd niet fit voelde.

“Nee, Janneke is niet mee. Ze heeft mij bij de receptie afgezet. Het stukje naar de caravan lopen is goed voor mij.”
Hij laat zich met een zucht in de stoel zakken en kijkt mij wat melancholisch aan.
“Ik had nooit verwacht dat mijn leven zo kon veranderen. Verdomme man, wat valt dit tegen.”
Janneke had hem de eerste weken na de operatie verzorgd. Uit pure angst dat zij hem zou verliezen, had zij zich op hem gestort. De toch al broze relatie werd steeds meer op de proef gesteld en Gerben had zijn benauwdheid van zijn thorax naar zijn hele bestaan voelen zakken. Janneke was een en al stress geweest, een karaktertrek die al jaren zichtbaar was. Ze was zeker tien kilo afgevallen en woog nog maar net dertig kilogram. En dat bij een lichaamslengte van iets meer dan één meter en vijfenzestig centimeter.
Zelf was Gerben de afgelopen week nog eens vijf kilogram kwijtgeraakt.

Terwijl hij zijn shaggie draait, vertelt hij: “Ja, ik begrijp mezelf niet meer. Eerst wist ik niet waarom ik van haar hield, nu weet ik niet waarom ik haar niet meer bij mij in de buurt ken velen.”
Naarmate hij verder vertelt, wordt pijnlijk duidelijk dat Janneke hem buiten de deur heeft gezet. Zij was zijn gedrag meer dan zat en had genoeg gehad van zijn kwetsende opmerkingen. Vanmorgen was de bom gebarsten. Ze hadden in de achtertuin gezeten en hij had tegen haar gezegd dat zij kon oprotten. Maar, ze was niet gegaan. In tegendeel zelfs. Zij was naar binnen gegaan en had alle ramen en deuren afgesloten. Van achter de deur had zij hem te kennen gegeven dat hij maar op moest rotten en niet zij.
“Toen heb ik gezegd: Mij best. Toen heeft ze mijn kleren in een tas gepropt. Daarna zei ze dat ze mij wel naar hier wilde brengen. Dan kon ik nadenken, zei ze. Nou, en hier ben ik dan.”

Gerben doet wat nonchalant, maar aan zijn ogen is te zien dat het hem pijn doet.
Ik benoem wat ik waarneem en de ogen worden even wat vochtiger dan normaal.
Ook dit benoem ik en Gerben knikt.
“Ik denk dat ik maar eens goed ga nadenken.”

*

Nawoord
Gerben en Janneke leefden al jaren tussen hoop en vrees. Bij voortduren schreeuwde de een ‘hoe slecht zijn relatie wel niet was’ van de daken, terwijl de ander haar afhankelijkheid van haar man benadrukte.
Tegengestelde boodschappen hadden de overeenkomsten, op één na, vervangen door verschillen. De enige overeenkomst tussen beiden was dat zij zich luidruchtig bezighielden met hun relatie.

*

De vraag die ik mijzelf wel eens heb gesteld in de afgelopen jaren, is nu de vraag van hun huwelijkse voortbestaan geworden: “Vanwege welke belangen houden zij, voor hen ‘wij’ dus, hun relatie nog in stand?”
Ik ben benieuwd waartoe het denkwerk bij hen beiden zal leiden.


Tijd zat, zou ik denken.

Leeft u tussen hoop en vrees en wenst u uw situatie te verbeteren, neem dan gerust contact met mij op. Bel of mail:
~ 0621203655
~ info@concies.nl

Uw toekomst kan vandaag beginnen met het zetten van de eerste stap door contact op te nemen. De tweede stap is het in beweging zetten van de relatiebemiddeling. Waarom wachten als het nu al kan?

*

Copyright©️oncies 2018

Over CONCIES | mediation | relatietherapie

Toen ik de overstap maakte van het onderwijs (MBO/HBO/Master) naar mediation, keerde ik terug naar mijn innerlijke roots, mijn 'natuurlijk zijn’, naar het werk dat bij mij hoort. Ik ben een mens die mediation van nature in zich heeft en die geen gebruik maakt van aangeleerde trucjes of gedragingen. En als ik terugkijk op mijn leven, dan heb ik ook altijd wel die rol vervuld. Natuurlijk kan ook ik goed ruzie maken. En ook daarbij ben ik altijd op zoek naar een oplossing die voor de ander en mij van belang is. Vanuit mijn psychologie- (HBO) en psychiatrie-achtergrond (werkervaring en langdurig les geven), ben ik breed inzetbaar en deskundig op het gebied van de DSM-5 (o.a. autisme, ADHD, ADD, PDD-NOS, persoonlijkheidsstoornissen). Ik heb de Master Mediation afgerond en ben in de volgende werkvelden van mediation werkzaam/gespecialiseerd: > FAMILIEMEDIATOR > ARBEIDSMEDIATOR Kortom, u kunt mij benaderen voor de volgende mediations: - FAMILIE/SCHEIDING - ARBEIDGERELATEERDE ZAKEN - GEZONDHEIDGERELATEERDE ZAKEN - JEUGDZORG - ONDERWIJS Naast als mediator ben ik werkzaam als relatietherapeut. Als relatietherapeut help ik stellen hun relatie te herstellen of helder te krijgen hoe de toekomst van hun relatie er uit ziet. Daarbij maak ik gebruik van onder meer Transactionele Analyse, systeemtherapie, gedragstherapie en mijn deskundigheid op het gebied van de DSM-5, de anatomie/fysiologie, pathologie, psychiatrie, psychologie en sociologie. Ik heb er niet voor niets jarenlang les in gegeven. Met enige regelmaat draag ik, als deskundige op het gebied van mediation en relatietherapie, bij aan radioprogramma's van BNR-nieuwsradio en (sinds 2016) RTVNH. Erg leuk om te doen. Goede voorlichting kan nooit kwaad. Nieuwsgierig naar meer informatie? Ga dan naar mijn website: www.concies.nl
Dit bericht werd geplaatst in Alcoholmisbruik, Alcoholproblemen, Alledaags, Belangen, Bemiddeling, Bindingsangst, conflict, echtscheiding, Familieconflict, Familiezaken, Gedragsproblemen, gezondheidszorg, Intimidatie, Kettingroker, kinderbelangen, Mediation, Ouders, publicaties, Relatiebemiddeling, relatietherapie of nie, scheiding, Standpunten, Thuis, Uncategorized, vechtscheiding, Verslaving, vreemdgaan, zorg en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s