Wederzijdse ouder-kindverstoting (2)

In mijn vorige blog heb ik een casus beschreven waarin ik een vader aan het woord liet over zijn innerlijke gevecht met zichzelf. Ik heb met deze man en daarna met zijn zoon gesproken.

*

Centraal in beide gesprekken stond het gedrag van de vader en zijn zoon. Daarbij heb ik gebruik gemaakt van een aantal psychologische modellen. Het model dat uiteindelijk tot een opening leidde tussen de vader en de zoon, onttrok ik aan de Transactionele Analyse. Met name de 3 basisposities (Ouder-Volwassene-Kind) leidde ertoe hoe beide mannen nauwelijks in staat waren om vanuit de volwassen-basispositie met elkaar om te gaan. Zowel verbaal als non-verbaal communiceerden zij vanuit hun ouder- en kindpositie. Bij beiden overheerste de angst voor miscommunicatie, gebaseerd op ervaringen in het verleden.

Het viel mij op hoe gemakkelijk de mannen meegingen in mijn benadering en hoe herkenbaar hun gedrag naar elkaar voor hen was. Door aandacht te besteden aan het alternatief, namelijk met elkaar omgaan vanuit de volwassen-basisposities, konden zij daarna met elkaar in gesprek gaan.

Naast de Transactionele Analyse benaderde ik hun onderlinge problematiek vanuit een systemisch perspectief. Ik legde hen de verschillende triades uit en wat daarvan de consequenties waren voor hun onderlinge relatie/verhoudingen.

*

Het vader-zoongesprek bleek, achteraf gezien, een emotioneel gesprek te zijn geweest. Beide mannen vertelden elkaar over hun gevoelens en welke factoren uit het verleden tot dan toe van invloed waren geweest op hun onderlinge omgang en relatie. Opvallend was het resultaat uit het inzicht dat ik beide mannen had gegeven over het uitspreken van verwijten.

  • Door de mannen uit te leggen dat achter elk verwijt een wens schuilt, hadden zij beiden naar elkaar uitgesproken welke manieren van omgang en communicatie zij wensten.
  • Door de uitleg over de triades vertelden de mannen elkaar hoe zij, ieder vanuit hun eigen perspectief, in een spagaat zaten als het ging om hun loyaliteit ten aanzien van elkaar. En daarin speelde de ex-partner een belangrijke rol.
  • Door aandacht te besteden aan het formuleren van verwachtingen, konden de mannen hun wensen koppelen aan hun eigen verwachtingen, zowel naar de ander als naar zichzelf.
  • Door aandacht te besteden aan het adequaat uiten van emoties, waren beide mannen in staat om te gaan met hun eigen emoties en die van de ander. Emoties mógen, wat gevoeld wordt kan niet worden genegeerd of gebagatelliseerd. Aandacht besteden aan het gevoel van de ander opende voor hen de deuren naar hun verbondenheid en onderlinge betrokkenheid.

Het gesprek, waarbij ik niet aanwezig was, heeft ruim 2,5 uur geduurd. Vader en zoon hebben zich verzoend en meldden mij een week later dat zij enorme verschillen hadden ervaren in hun communicatie.

*

Het valt niet mee om te (h)erkennen dat verstoting vaak het resultaat is van wederzijdse verstoting. Wanneer een kind de ouder verstoot, dan leidt dit nogal eens tot tegenverstoting zonder dat de ouder dit van zichzelf in de gaten heeft. Het omgekeerde is niet anders. Teleurstelling, verdriet, boosheid, onmacht en onbegrip leiden dan tot ongewenst en versterkend gedrag dat de verstoting het gevoel van rechtvaardiging geeft. Het inzicht dat de eigen waarden en normen, de opvattingen over wat goed en fout is, en het openstaan voor deze aspecten bij de ander, geeft uiteindelijk ruimte om te communiceren.

Moeilijk, en zeker te doen wanneer men zich hierin laat coachen. Deze mannen stonden hiervoor open….

*

Copyright©️oncies 2019

Over CONCIES | mediation | relatietherapie | onderwijsdiensten

Toen ik de overstap maakte van het onderwijs (MBO/HBO/Master) naar mediation, keerde ik terug naar mijn roots, mijn persoonlijke ‘zijn’, in het werk dat bij mij hoort. Ik ben een mens die mediation van nature in zich heeft en geen gebruik maakt van aangeleerde trucjes of gedragingen. En als ik terugkijk op mijn leven, dan heb ik ook altijd wel die rol vervuld. Natuurlijk kan ook ik goed ruzie maken. En ook daarbij ben ik altijd op zoek naar een oplossing die voor de ander en mij het beste is. Tijdens mijn werk als mediator ben ik, als vanzelf, steeds vaker ook relatietherapieën gaan doen. Dat doe ik de laatste jaren zelfs meer dan mediation (gemiddeld 35 per jaar). En alle mensen, nou ja alle, laat ik zeggen: ruim 99,5% van mijn cliënten is enthousiast en 97,5% is zeer tevreden over mijn werk voor hen. En daar gaat het uiteindelijk om. Ik ben een MfN-Registermediator, was een rechtbankmediator, en werkte op basis van toevoeging (vaak op verzoek van het Juridisch Loket). Maar de baten dekten niet langer de kosten. Tja, en ook mijn brood smaakt beter met een laagje boter en beleg. Vanuit mijn psychologie- (HBO) en psychiatrie-achtergrond (werkervaring en langdurig les geven), ben ik breed inzetbaar en deskundig op het gebied van de DSM-5 (o.a. autisme, ADHD, ADD, PDD-NOS, persoonlijkheidsstoornissen). Bovendien heb ik post-HBO neurologie gestudeerd. Ik heb de Master Mediation afgerond en ben in de volgende werkvelden van mediation werkzaam/gespecialiseerd: > FAMILIEMEDIATOR (MfN) > ARBEIDSMEDIATOR (MfN) Kortom, u kunt mij benaderen voor de volgende mediations: - FAMILIE/SCHEIDING - ARBEIDGERELATEERDE ZAKEN - GEZONDHEIDGERELATEERDE ZAKEN - JEUGDZORG - ONDERWIJS - EXPAT Naast als mediator ben ik ook werkzaam als relatietherapeut. Als relatietherapeut help ik stellen hun relatie te herstellen of helder te krijgen hoe de toekomst van hun relatie er uit ziet. Daarbij maak ik gebruik van onder meer Transactionele Analyse, systeemtherapie, gedragstherapie en mijn deskundigheid op het gebied van de DSM-5, de anatomie/fysiologie, pathologie, psychiatrie, psychologie en sociologie. Ik heb er niet voor niets jarenlang les in gegeven. Met enige regelmaat draag ik, als deskundige op het gebied van mediation en relatietherapie, bij aan radioprogramma's van BNR-nieuwsradio en (sinds 2016) RTVNH. Erg leuk om te doen. Goede voorlichting kan nooit kwaad. Nieuwsgierig naar meer informatie? Ga dan naar mijn website: www.concies.nl Mijn levensmotto: Wat niet gezegd wordt, bestaat niet.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s