Kindverstoting vanwege seksuele geaardheid of….

Een moeder uit Elspeet, wiens zoon homoseksueel is en met een man in het huwelijk is getreden, zegt in Trouw (d.d. 17 januari 2019) over haar zoon: “Kinderen die uit de kast komen kregen in onze kringen vaak te horen: wegwezen. Kssjt, niet meer thuis komen. Ze werden verworpen, want ja, het is een grote zonde. Daardoor heeft hij er tien jaar mee geworsteld. Dat vind ik heel jammer.”

*

De krant besteedt aandacht aan een gezin in Elspeet dat is aangesloten bij de hersteld-hervormde kerk -een kerkgenootschap waarvan zo’n zeventig dominees de Nashville-verklaring ondertekenden- en dat woont in de zogenaamde biblebelt, een strook van plaatsen in Nederland welke zich kenmerkt door de conservatief-orthodoxe geloofsbelijdenis van de gereformeerde kerk Nederland.

En het mag duidelijk zijn: De zoon heeft mazzel met zijn moeder. Toen hij uit de kast kwam, zeiden zijn ouders: “Wij houden van je, en je mag hier altijd blijven komen.” De gemeente dacht daar echter anders over en viel de ouders af. “Kinderen die uit de kast komen kregen in onze kringen vaak te horen: wegwezen. Kssjt, niet meer thuis komen. Ze werden verworpen, want ja, het is een grote zonde”, aldus de moeder.

*

Verstoting omdat je als man of als vrouw een liefdesrelatie wenst aan te gaan zou dus van alle dag zijn in deze gemeenschap. En blijkbaar durven de slachtoffers daarmee niet uit de kast te komen. Laat staan dat LHTBI-ers überhaupt uit de kast durven te komen wanneer zij zich thuisvoelen in deze kerk, dit kerkvennootschap. En dat betreurt de zoon in dit gezin. Hij is actief geweest in de kerk, heeft een grote bijdrage geleverd in de gemeenschap en heeft kunnen vertrekken toen hij vertelde over zijn liefdesleven.

*

De gereformeerde kerk Nederland discrimineert mensen op hun geaardheid. De gemeente sluit hen uit en zet de ouders aan tot kindverstoting door hen, met grote nadruk, te wijzen op de zonde waarin hun kinderen leven. Het noemt homoseksualiteit in een adem met ziektes en geestelijke tekortkomingen/aandoeningen. De Nashville-verklaring is alleen al binnen de hersteld-hervormde kerk, een relatief kleine kerkgemeenschap, door 70 voorgangers ondertekend. En dan te bedenken dat Hervormden in het verleden een mildere christelijke levensovertuiging hadden dan Gereformeerden. Het ligt voor de hand dat de gelovigen binnen de Hersteld-Hervormde kerk de voorkeur geven aan deze mildere geloofsbeleving; wat geen afbreuk doet aan hun onvoorwaardelijke vetrouwen in God.

*

Als u denkt dat kindverstoting vanwege de seksuele geaardheid van het kind van de laatste tijd is of alleen voorkomt in kringen als hierboven beschreven, dan vergist u zich behoorlijk.

Ruim 40 jaar geleden was ik bevriend met Willem. Willem nodigde mij en mijn vriendin uit voor een etentje bij hem thuis. Tijdens dit etentje kwam hij uit de kast. Bang als hij was voor een afwijzing, vertelde hij ons dat hij op mannen viel. Groot was zijn verbazing dat wij dat allang hadden gezien. Zijn opluchting was enorm toen hij van ons hoorde dat er niets zou veranderen in onze vriendschap.

Een paar maanden later brachten wij, samen met Willem, een weekendje door op het landgoed van zijn ouders. Tijdens dat bezoek nam zijn vader mij apart en vertelde dat hij liever een gezonde zoon had gehad. Een zoon zoals ik. Hij begreep niet dat wij, een hetero-stel, met zijn zoon konden omgaan. Ik legde hem uit dat vriendschap en affectie los staan van alles wat iemand is of kan zijn. De man keek mij bevreemd aan. Later vertelde zijn moeder, en daar was Willem bij, dat zij en haar man het niet aankonden om samen met die man te worden gezien of geassocieerd te worden. In ons bijzijn werd Willem niet alleen de toegang voortaan tot hun huis geweigerd, ze deelde hem meteen mede dat hij tevens was onterfd. Wij zijn toen, voortijdig, vertrokken. Willem heeft acht jaar later zelfmoord gepleegd.

*

Kindverstoting, vanwege afwijkende levensopvattingen, binnen religies komt breder voor dan u denkt. Ook binnen de Islam komt verstoting voor. Binnen de Islam treft dit vaak vrouwen. Bij Jehova’s Getuigen vindt verstoting plaats als een kind uit de ‘kerk’ stapt. Daar vindt ook verstoting plaats als een partner besluit tot echtscheiding. Dan kan er ook ouderverstoting plaatsvinden.

Verstoting, in de breedste zin, vraagt om meer aandacht. Soms staan levens op het spel.

*

Copyright©️oncies 2019

Over CONCIES | mediation | relatietherapie | onderwijsdiensten

Toen ik de overstap maakte van het onderwijs (MBO/HBO/Master) naar mediation, keerde ik terug naar mijn roots, mijn persoonlijke ‘zijn’, in het werk dat bij mij hoort. Ik ben een mens die mediation van nature in zich heeft en geen gebruik maakt van aangeleerde trucjes of gedragingen. En als ik terugkijk op mijn leven, dan heb ik ook altijd wel die rol vervuld. Natuurlijk kan ook ik goed ruzie maken. En ook daarbij ben ik altijd op zoek naar een oplossing die voor de ander en mij het beste is. Tijdens mijn werk als mediator ben ik, als vanzelf, steeds vaker ook relatietherapieën gaan doen. Dat doe ik de laatste jaren zelfs meer dan mediation (gemiddeld 35 per jaar). En alle mensen, nou ja alle, laat ik zeggen: ruim 99,5% van mijn cliënten is enthousiast en 97,5% is zeer tevreden over mijn werk voor hen. En daar gaat het uiteindelijk om. Ik ben een MfN-Registermediator, was een rechtbankmediator, en werkte op basis van toevoeging (vaak op verzoek van het Juridisch Loket). Maar de baten dekten niet langer de kosten. Tja, en ook mijn brood smaakt beter met een laagje boter en beleg. Vanuit mijn psychologie- (HBO) en psychiatrie-achtergrond (werkervaring en langdurig les geven), ben ik breed inzetbaar en deskundig op het gebied van de DSM-5 (o.a. autisme, ADHD, ADD, PDD-NOS, persoonlijkheidsstoornissen). Bovendien heb ik post-HBO neurologie gestudeerd. Ik heb de Master Mediation afgerond en ben in de volgende werkvelden van mediation werkzaam/gespecialiseerd: > FAMILIEMEDIATOR (MfN) > ARBEIDSMEDIATOR (MfN) Kortom, u kunt mij benaderen voor de volgende mediations: - FAMILIE/SCHEIDING - ARBEIDGERELATEERDE ZAKEN - GEZONDHEIDGERELATEERDE ZAKEN - JEUGDZORG - ONDERWIJS - EXPAT Naast als mediator ben ik ook werkzaam als relatietherapeut. Als relatietherapeut help ik stellen hun relatie te herstellen of helder te krijgen hoe de toekomst van hun relatie er uit ziet. Daarbij maak ik gebruik van onder meer Transactionele Analyse, systeemtherapie, gedragstherapie en mijn deskundigheid op het gebied van de DSM-5, de anatomie/fysiologie, pathologie, psychiatrie, psychologie en sociologie. Ik heb er niet voor niets jarenlang les in gegeven. Met enige regelmaat draag ik, als deskundige op het gebied van mediation en relatietherapie, bij aan radioprogramma's van BNR-nieuwsradio en (sinds 2016) RTVNH. Erg leuk om te doen. Goede voorlichting kan nooit kwaad. Nieuwsgierig naar meer informatie? Ga dan naar mijn website: www.concies.nl Mijn levensmotto: Wat niet gezegd wordt, bestaat niet.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s