10 jaar (CONCIES) relatietherapie

Dit jaar zit ik 10 jaar in het vak en in die periode heb ik zo’n 300 stellen, samenwonend of getrouwd, bijgestaan in het oplossen van hun relatieproblemen. En wat kom ik zoal tegen?

*

Het begon allemaal met een jong stel waarvan de vrouw vreemd was gegaan. Sterker nog, ze wilde scheiden, want de nieuwe man in haar leven bood haar veel meer dan de man waarmee ze ruim 8 jaar getrouwd was en waarmee zij 2 kinderen had.

Dat stel is nog altijd bij elkaar en hebben de liefde nog steeds flink te pakken.

Kern van mijn werk toen was het hervinden van de verbinding en het uitspreken van verwachtingen.

*

Daarna volgde een echtpaar dat al bijna 15 jaar was getrouwd. Zij wilde scheiden, hij niet. Hij stemde in, maar niet van harte.

Tijdens het eerste gesprek bleek dat ze nog zielsveel van elkaar hielden, maar er waren wat dingen gebeurd. Met name de man was vergeten dat hij nog een vrouw had.

Ze besloten toch nog een poging te wagen met de hulp van relatietherapie, maar al snel bleek dat er meer gebeurtenissen hadden plaatsgevonden. Nu wilde hij scheiden en zij niet meer. De scheidingsmediation wilden ze ook bij mij doen. Begin juli waren alle gesprekken afgerond en hoefden alleen de documenten nog te worden ondertekend. Dit moest echter worden uitgesteld. Als perfecte ouders wilden ze, gezamenlijk, nog 1 keer met de kinderen op vakantie. Daarna was ik op vakantie en dus zou het ondertekenen half augustus plaatsvinden.

Zou is hier bewust cursief geschreven, want het is nooit zover gekomen. Met de mededeling dat zij beiden erg veel geleerd hadden van hun gesprekken met mij, werd mij tevens medegedeeld dat zij besloten hadden bij elkaar te blijven. En dat zijn zij, ruim negen jaar later, nog steeds.

*

Ik zou nog honderden succesverhalen kunnen beschrijven, maar dan zou ik u tekort doen. Want er zijn ook 5 stellen geweest die het niet gered hebben. Twee daarvan gebeurden afgelopen jaar.

In het eerste geval betrof het een echtpaar waarbij de man vreemdging met een oude jeugdliefde. Hij hield bij hoog en bij laag vol dat de affaire voorbij was. De relatietherapie verliep volledig naar hun wensen, maar een half jaar later bleek dat hij nog steeds seksuele omgang had met zijn oude jeugdliefde en dat was onverteerbaar voor zijn vrouw.

*

Het tweede stel betrof een stel waarin de man in een soort identiteitscrisis verkeerde. Eigenlijk stond die los van de relatie met zijn vrouw, althans dat dacht hij. Hun liefde stond niets in de weg, maar zijn gevoel voor waar hij wilde staan in het leven uiteindelijk wel. En dus werd besloten de relatie netjes af te ronden. Zij zijn nog goed bevriend en hun kinderen zijn inmiddels gewend aan de nieuwe situatie.

*

Soms word ik gevraagd om bij te staan in het helder krijgen van de toekomst. Zit er nog toekomst in de relatie of niet? Alleen komt het voor dat het antwoord tijdens het kennismakingsgesprek al gegeven wordt. Zo ook bij het echtpaar waarvan de man al een tijdje voor mijn komst had gemeld dat hij wilde scheiden. Hij was inmiddels een (SM-)relatie aangegaan met de vrouw van een van hun bestbevriende echtparen.

De vrouw riep mijn hulp in en de man stemde toe mee te werken aan een traject wasrin geprobeerd zou worden de relatie weer terug in de rails te krijgen. Ook de vrouw waarmee hij een nieuwe relatie had opgebouwd ging (bij een collega) in relatietherapie.

Bij het begin van elke gespreksronde kondigde de man aan dat hij nog steeds wilde scheiden. Tijdens de gesprekken trok dat steeds snel bij, maar echte verbinding ontstond er niet meer tussen de man en de vrouw. Tijdens de derde sessie herhaalde de man zijn standpunt en verkondigde nog liever op straat in een kartonnen doos te moeten leven, dan dat hij nog langer bij zijn vrouw bleef. Daarop inhakend bleek dat het wel duidelijk was. De man wilde niet verder, waarop de vrouw mij opdroeg de man te sommeren om bij haar te blijven. En dat kon ik natuurlijk niet doen. Daarop werd het traject beëindigd. De vrouw was hierom razend op mij. De man vertrok meteen en ging ook meteen met de andere vrouw in een nabijgelegen dorp wonen.

*

Niet elke relatietherapie is een succesverhaal. Maar veruit de meesten wel. Vooral het herstellen van de verbinding en het ontwikkelen van bewuste communicatie vormen daarin de rode draad. Natuurlijk is er aandacht voor wat er zich in het verleden heeft afgespeeld, omdat dit nu eenmaal van invloed is op het gedrag dat ertoe heeft geleid dat er ergernissen, irritaties en frustraties zijn ontstaan. Met alle gevolgen van dien. Maar nog meer wordt er gekeken naar de toekomst, de gezamenlijke toekomst.

*

Ik word veel gevraagd om te komen helpen in situaties waarin autisme of autisme-gerelateerde problematiek (ASS/DSM5) een rol speelt. Daarnaast kom ik bij stellen waarin persoonlijkheidsstoornissen, verslaving, Chorea van Huntington of dementie tot problemen leiden. Maar ook andersoortige kwesties kom ik tegen.

Ik reis daarvoor door bijna het hele land, want ik ga naar de mensen thuis. Daar zijn ze immers het meeste zichzelf.

En dat doe ik met alle plezier van de wereld.

Meer informatie vindt u op: http://www.concies.nl

*

Copyright©️oncies 2019

*

Concies’ Blogs is een produkt van CONCIES mediation / relatiebemiddeling / onderwijsdiensten

Meer weten? Ga naar http://www.concies.nl

Over CONCIES | mediation | relatietherapie | onderwijsdiensten

Toen ik de overstap maakte van het onderwijs (MBO/HBO/Master) naar mediation, keerde ik terug naar mijn roots, mijn persoonlijke ‘zijn’, in het werk dat bij mij hoort. Ik ben een mens die mediation van nature in zich heeft en geen gebruik maakt van aangeleerde trucjes of gedragingen. En als ik terugkijk op mijn leven, dan heb ik ook altijd wel die rol vervuld. Natuurlijk kan ook ik goed ruzie maken. En ook daarbij ben ik altijd op zoek naar een oplossing die voor de ander en mij het beste is. Tijdens mijn werk als mediator ben ik, als vanzelf, steeds vaker ook relatietherapieën gaan doen. Dat doe ik de laatste jaren zelfs meer dan mediation (gemiddeld 35 per jaar). En alle mensen, nou ja alle, laat ik zeggen: ruim 99,5% van mijn cliënten is enthousiast en 97,5% is zeer tevreden over mijn werk voor hen. En daar gaat het uiteindelijk om. Ik ben een MfN-Registermediator, was een rechtbankmediator, en werkte op basis van toevoeging (vaak op verzoek van het Juridisch Loket). Maar de baten dekten niet langer de kosten. Tja, en ook mijn brood smaakt beter met een laagje boter en beleg. Vanuit mijn psychologie- (HBO) en psychiatrie-achtergrond (werkervaring en langdurig les geven), ben ik breed inzetbaar en deskundig op het gebied van de DSM-5 (o.a. autisme, ADHD, ADD, PDD-NOS, persoonlijkheidsstoornissen). Bovendien heb ik post-HBO neurologie gestudeerd. Ik heb de Master Mediation afgerond en ben in de volgende werkvelden van mediation werkzaam/gespecialiseerd: > FAMILIEMEDIATOR (MfN) > ARBEIDSMEDIATOR (MfN) Kortom, u kunt mij benaderen voor de volgende mediations: - FAMILIE/SCHEIDING - ARBEIDGERELATEERDE ZAKEN - GEZONDHEIDGERELATEERDE ZAKEN - JEUGDZORG - ONDERWIJS - EXPAT Naast als mediator ben ik ook werkzaam als relatietherapeut. Als relatietherapeut help ik stellen hun relatie te herstellen of helder te krijgen hoe de toekomst van hun relatie er uit ziet. Daarbij maak ik gebruik van onder meer Transactionele Analyse, systeemtherapie, gedragstherapie en mijn deskundigheid op het gebied van de DSM-5, de anatomie/fysiologie, pathologie, psychiatrie, psychologie en sociologie. Ik heb er niet voor niets jarenlang les in gegeven. Met enige regelmaat draag ik, als deskundige op het gebied van mediation en relatietherapie, bij aan radioprogramma's van BNR-nieuwsradio en (sinds 2016) RTVNH. Erg leuk om te doen. Goede voorlichting kan nooit kwaad. Nieuwsgierig naar meer informatie? Ga dan naar mijn website: www.concies.nl Mijn levensmotto: Wat niet gezegd wordt, bestaat niet.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s