10 jaar (CONCIES) mediation

Iets meer dan 10 jaar geleden voltooide ik de basisopleiding Mediation en begon ik de masteropleiding mediation. Ik werkte toen nog in het onderwijs en deed dit naast mijn full-time baan. Net als vele andere mediators. En toch was het toen al anders, want ik was al met mijn werkgever overeengekomen dat ik met ontslag zou gaan om mij helemaal op het beroep van mediator te storten. En aldus geschiedde. In dit derde blog over 10 jaar CONCIES aandacht voor mijn ontwikkeling als MfN-registermediator.

*

En die begon jaren voordat ik de opleidingen ging doen, want het bleek dat ik niet alleen goed was in het aangaan van conflikten….ik was ook al vaak betrokken bij het oplossen van conflikten. Bovendien was ik gescheiden met behulp van een mediator. Maar dit ales ter zijde, want ik werd pas een echte mediator toen ik de basisopleiding had gevolgd.

Nou, vergeet dat maar meteen weer, want als er iets is waar je geen mediator van wordt, dan is dat toch echt wel door het volgen van een basisopleiding mediation. Het barst van dit soort opleidingen, maar kwalitatief stelt het niets voor. Oké, je leert er wat basisvaardigheden en je wordt in de waan gebracht dat je competent wordt gemaakt in een specifieke mediationstijl, maar een echte mediator word je pas als je kilometers maakt in het vak. En die maak je niet als je het vak van mediator naast een full-time job beoefent. En die ervaring heb ik zelf meegemaakt.

*

Joh, wat was ik trots toen ik mijn eerste mediation mocht opstarten. En dat nog wel op mijn verjaardag. Ik had een verzoek tot mediation ontvangen van een Amsterdams Advocatenkantoor. Dit kantoor was met een ander kantoor overeengekomen dat een mediation de impasse in hun strijd kon doorbreken. Hoe men bij mij terecht was gekomen….????

Maar goed, vol ambitie ging ik aan de slag. Ik huurde een gespreksruimte en nodigde partijen uit om te komen praten. Mijn nog korte mediation-roots zochten nog aarde in de facilitaire mediation-stijl. De beide partijen waren al voor de rechter verschenen naar aanleiding van een ontslag. Het betrof de werkgever en twee van zijn personeelsleden. De rechter had geoordeeld dat het ontslag, voor zover je bij een onvrijwillig ontslag, per brief aangezegd tijdens een vakantie, een ontslag kon noemen, onrechtmatig was. De werkgever diende de twee mannen weer aan het werk te stellen. Maar dit weigerde hij. Mijn facilitaire mediation-stijl bracht daar geen verandering in en ook de switch naar de transformatieve mediation-stijl hielp niet. De werkgever toonde zich zeer bereidwillig “zolang het dit maar wordt”. De werknemers kwamen met tal van alternatieve voorstellen en de werkgever vond ze allemaal best “zolang het dit maar werd”. Na een stuk of tig pogingen besloot ik de mediation te beëindigen. Dit tot grote ergernis van de advocaat van de werkgever. Dit betekende immers een nieuwe gang naar de rechtbank en het vooruitzicht was niet bepaald gunstig voor de werkgever.

Mijn eerste mediation was dus een regelrechte flop. Maar ook een zeer leerzame. Want van het adagium dat je als facilitair mediator niet per se inhoudelijk deskundig hoeft te zijn bleef in mijn beleving niets over. Ik wist wel wat van arbeidsrecht, maar absoluut niet voldoende. Bovendien ontdekte ik dat als ik veronderstelde dat alle betrokken partijen aan tafel zaten, ik flink onderuit kon gaan. In mediation diende ik hier veel scherper op te zijn en elke vorm van veronderstelling meteen te toetsen op juistheid. Want als er iets niet kon, dan was dat dit wel. Dat ontdekte ik toen ik, na het afsluiten van de mediation, hoorde over de rol van de echtgenoot van de werkgever met betrekking tot het uit dienst houden van deze twee werknemers.

*

Daarna brak een heftige periode aan, waarin ik maar weinig mediation deed. Zo weinig zelfs dat het financieel voortbestaan van mij en mijn gezin op de tocht kwam te staan. Incidenteel had ik een opdracht. Maar….dat waren wel opdrachten die mij deden differentiëren en mij een werkveld gingen bieden waarin ik kon excelleren: mediation waarin de DSM-IV (later DSM5) een rol speelt, variërend van autisme tot persoonlijkheidsstoornissen, van hersenaandieningen (van dementie tot Huntington) tot ingrijpende ziektes als kanker en de terminale levensfase.

*

Mijn tweede mediation betrof een echtscheiding. Een man met de ziekte Chorea van Huntington benaderde mij via zijn vrouw. Hij wilde van haar scheiden, niet omdat de liefde tussen hen op was, maar omdat zijn ziekte haar geluk (en dat van zijn kinderen) zeer in de weg zou komen te staan. Een zeer intensieve scheidingsmediation, vol emoties en momenten waarop de man niet meer beslissings- en handelingsbekwaam was. Een mediation waarin mijn medische-, psychologishe- en psychiatrische kennis zeer te pas kwam. Een breed scala aan belangen passeerden de revu. Niet alleen die van de vrouw en de kinderen. Ook de belangen van de man vroegen extreem veel aandacht. Hij zou uiteindelijk ontoerekeningsvatbaar worden en sterven.

*

Meteen daarna werd mijn expertise gevraagd door een vrouw met Asperger. Zij wilde van haar man scheiden, omdat zij had bedacht dat zij op den duur elkaar alleen nog maar ongelukkig konden maken. Een moeizame mediation, omdat de man zich aanvankelijk zeer verzette tegen de scheiding. Naar later zou blijken, vanwege het financiële verlies. Het bleek dat het gezin zwaar gesubsidieerd werd door de ouders van de vrouw. De man diende een dure levensstijl op te geven. Dat stuitte op het nodige verzet. In combinatie met het autisme bij de vrouw leverde dat bijzondere gebeurtenissen op en diende ik creatieve methoden toe te passen om uit impasses te komen of om strijd te voorkomen. Zo werd er 3 uur gepraat over wie een pannetje van oma mee mocht nemen. Daarna dreigde hetzelfde te gebeuren om een schilderij dat de man aan de vrouw had geschonken bij de geboorte van hun zoon. Door beide echtelieden huiswerk te geven, ‘bedenk een doorslaggevende reden waarom jij vindt dat het schilderij naar de ander moet’, kon de tijd over dit onderdeel worden beperkt tot 2 minuten. Daarna was de boedelscheiding een gelopen race voor beide partners.

*

Dezelfde vrouw vroeg mij later te bemiddelen in een arbeidsconflikt. Haar werkgever begreep haar niet, ook al beweerde hij veel te weten over autisme. Het conflikt loste snel op, doordat de werkgever uitgebreid werd geïnformeerd over het effect van autisme, met name wanneer het om overprikkeling gaat en het kunnen nemen van rust, op het functioneren tijdens het werk. Een regeling werd getroffen en beide partijen waren tevreden.

*

Doordat ik mijn thesis, voor het afstuderen aan de master, heb besteed aan het onderzoeken van echtscheidingen onder Marokkanen, en daarnaast ook onderzoek heb gedaan onder Turken, heb ik de laatste 5 jaar steeds meer echtscheidingsmediation in deze bevolkingsgroepen gedaan. Het meest bijzondere….de reacties wanneer partijen ontdekten dat ik mij zo heb verdiept in hun cultuur en religie.

*

Er zijn verder geen mediations mislukt. Wel heb ik, tot tweemaal toe nog een keer een mediation afgebroken. Een keer, doordat ik de vertrouwenskwestie aan de orde stelde. Hetgeen vooral van mijn zijde speelde, nadat de man mij betichte van partijdigheid voor de vrouw. En een andere keer, doordat er gesjoemeld werd met geld. Concreet: een der partijen probeerde een substantieel bedrag buiten een echtscheiding te houden, waardoor het onmogelijk werd om een juiste alimentatie voor de aanstaande ex en de kinderen te berekenen. Het ging hierbij om meerdere miljoenen (mogelijk zwart geld). Maar, ik kreeg daarover nimmer de informatie.

En eigenlijk vind ik dan dat de mediation is mislukt, ook al is dat technisch gezien niet het geval.

*

Werken met mensen, als in bovenstaande voorbeelden beschreven, maar ook met andere aan gezondheid gerelateerde problemen, heeft ertoe geleid dat ik de mediations (en ook de relatietherapie overigens) laat plaatsvinden in een voor mijn cliënten veilige en vertrouwde omgeving. Dus daar waar zij de problemen ondervinden of thuis zijn. Daardoor reis ik veel door het land en heb ik in de buurt van Zwolle een tweede uitvalsbasis gecreëerd. Hierdoor kan ik de kosten voor mijn cliënten laag houden. Iets wat ik ook met mijn tarieven doe. Natuurlijk dien ik voldoende inkomen te hebben, maar ik hoef niet rijk te worden. Ik heb liever dat ik betaalbaar blijf voor hen die mij nodig hebben.

CONCIES-mediation verbindt de overeenkomsten en overbrugt de verschillen.

Tijdens echtscheidingen houd ik zogenaamde kindgesprekken. Daarover meer in mijn volgende blog.

*

Copyright©️oncies 2019

*

Concies’ Blogs is een produkt van CONCIES mediation / relatiebemiddeling / onderwijsdiensten

Meer weten? Ga naar http://www.concies.nl

Over CONCIES | mediation | relatietherapie

Toen ik de overstap maakte van het onderwijs (MBO/HBO/Master) naar mediation, keerde ik terug naar mijn innerlijke roots, mijn 'natuurlijk zijn’, naar het werk dat bij mij hoort. Ik ben een mens die mediation van nature in zich heeft en die geen gebruik maakt van aangeleerde trucjes of gedragingen. En als ik terugkijk op mijn leven, dan heb ik ook altijd wel die rol vervuld. Natuurlijk kan ook ik goed ruzie maken. En ook daarbij ben ik altijd op zoek naar een oplossing die voor de ander en mij van belang is. Vanuit mijn psychologie- (HBO) en psychiatrie-achtergrond (werkervaring en langdurig les geven), ben ik breed inzetbaar en deskundig op het gebied van de DSM-5 (o.a. autisme, ADHD, ADD, PDD-NOS, persoonlijkheidsstoornissen). Ik heb de Master Mediation afgerond en ben in de volgende werkvelden van mediation werkzaam/gespecialiseerd: > FAMILIEMEDIATOR > ARBEIDSMEDIATOR Kortom, u kunt mij benaderen voor de volgende mediations: - FAMILIE/SCHEIDING - ARBEIDGERELATEERDE ZAKEN - GEZONDHEIDGERELATEERDE ZAKEN - JEUGDZORG - ONDERWIJS Naast als mediator ben ik werkzaam als relatietherapeut. Als relatietherapeut help ik stellen hun relatie te herstellen of helder te krijgen hoe de toekomst van hun relatie er uit ziet. Daarbij maak ik gebruik van onder meer Transactionele Analyse, systeemtherapie, gedragstherapie en mijn deskundigheid op het gebied van de DSM-5, de anatomie/fysiologie, pathologie, psychiatrie, psychologie en sociologie. Ik heb er niet voor niets jarenlang les in gegeven. Met enige regelmaat draag ik, als deskundige op het gebied van mediation en relatietherapie, bij aan radioprogramma's van BNR-nieuwsradio en (sinds 2016) RTVNH. Erg leuk om te doen. Goede voorlichting kan nooit kwaad. Nieuwsgierig naar meer informatie? Ga dan naar mijn website: www.concies.nl
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s